Casă nouă pentru studenții și profesorii de la Extensia Bistrița a Universității Tehnice! Fosta clădire a Tribunalului, reabilitată din fonduri europene

Noul an universitar va începe pentru studenții și profesorii de la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în casă nouă, una high-tech, consideră președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Noul sediu de la Bistrița al Universității Tehnice Cluj-Napoca a fost finalizat, județul nostru având de acum cel mai modern sediu al Universității.
"Urmează dotarea laboratoarelor cu roboți și tehnologie. Însă, ca orice proiect, drumul spre linia de final a fost anevoios. În 2015, am făcut tot ce mi-a stat în putință ca fosta clădire a Tribunalului din Bistrița să fie dată în administrarea Extensiei Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pentru a fi transformată într-un centru educațional al excelenței. De asemenea, împreună cu ADR N-V și UTCN, am găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii. Acum visul se transformă-n realitate, iar studenții pasionați de tehnologie-cercetare-dezvoltare-inovare vor avea atât oportunitatea să învețe acasă-n Bistrița-Năsăud, dar și șansa să studieze în condiții excelente. Clădirii monument i-a fost redată strălucirea prin lucrări ample de reabilitare, pentru a putea să adăpostească săli de curs, laboratoare dotate cu roboți, biblioteca și să pregătească studenții de la specializări (licență/masterat), precum: Inginerie Economică Industrială, Producție Digitală, Robotică, Inginerie medicală sau Ingineria și managementul calității.
Felicitări constructorilor pentru lucrarea excepțională și mulțumim conducerii UTCN pentru eforturile făcute.
Sunt convins că decizia de a face eforturi comune va da rezultate și în viitorul apropiat, pentru ca tinerii noștri să „crească” acasă-n Bistrița-Năsăud.
Continuăm să găsim soluții, continuăm munca!", este mesajul transmis de preșdintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, după ce a participat la recepția la finalizarea lucrărilor.

Comentarii

18/03/22 15:11
Toni

Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, când fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitarea aceasteia nu se rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”
(Vezi: https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-rec...)
Pe de altă parte, Radu Moldovan care nu-i capabil să inteleagă nevoile invătământului superior tehnic se laudă mereu că el a rezolvat problema extensiei UTCN Bistita prin mutarea acesteia in clădirea vechiului tribunal din centrul orasului, când peste tot in lume locul invătământului tehnic este in apropierea de zone industriale. Ba mai mult, Răducu sustine că el împreună cu ADR N-V și UTCN, ar fi găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii, ceea ce nu-i adevărat. In ralitate, UTCN a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene in vederea reabilitării clădirii si dotarea ei cu mobilier si aparatură de cercetare. „Meritul” Consiliului Judetean se rezumă doar la faptul că a dat în administrarea UTCN clădirea fostului tribunal pentru 50 de ani.
(Vezi: https://timponline.ro/prorectorul-utcn-catre-bobocii-de-la-bistrita-firm...)
De aceea, este evidentă nevoia construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si clădiri pentru cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii din administratia locală erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică: ( https://timponline.ro/campus-universitar-pentru-studentii-din-bistrita/)
Un astfel de Campus Universitar care ar trebui să includa si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale ar fi de natura sa creeze un grad ridicat de atractivitate pentru studenti si cadre didactice universitare, asigurând un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Cu atât mai mult cu cât si primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.

18/03/22 23:09
cititor

La Bistrița, din păcate, nu avem studenți, nu avem viață studențească, evenimente studențești, prezențe academice. Există niște tineri care merg la niște cursuri și așa mai departe..., mai des sau mai rar, până obțin o hârtie, care îi ajută la nu știu ce.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5