Clădirea-monument a fostului Tribunal îşi recapătă strălucirea, cu fonduri europene! Preşedintele Radu Moldovan: Bistrița-Năsăud, un județ educat prin fapte!
Proiectul de reabilităre și modernizare a fostei clădiri a Tribunalului, din municipiul Bistriţa, și transformarea sa în centru educațional este în plină derulare. Primele schimbări în bine sunt vizibile pentru orice trecător. Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, alături de reprezentanţii Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi ai firmei de construcţii au fost pe şantier, acolo unde lucrările prind contur.
"Bistrița-Năsăud, un județ educat prin fapte. În 2015, am făcut tot ce mi-a stat în putință ca fosta clădire a Tribunalului din Bistrița să fie dată în administrarea Extensiei Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pentru a fi transformată într-un centru educațional al excelenței. De asemenea, împreună cu ADR N-V și UTCN, am găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii. Acum visul se transformă-n realitate, iar studenții pasionați de tehnologie-cercetare-dezvoltare-inovare vor avea atât oportunitatea să învețe acasă-n Bistrița-Năsăud, dar și șansa să studieze în condiții excelente, într-una dintre cele mai frumoase locații.
Clădirii monument îi este redată strălucirea prin lucrări ample de reabilitare, pentru a putea să adăpostească săli de curs, laboratoare dotate cu roboți, biblioteca și să pregătească studenții de la specializări (licență/masterat), precum: Inginerie Economică Industrială, Producție Digitală, Robotică, Inginerie medicală sau Ingineria și managementul calității.
Totodată, aici va fi și “casa” Asociației Produs în Bistrița-Năsăud și a antreprenorilor ce vor să sprijine inițiativele locale, educația și tinerii.
Educația are nevoie de proiecte reale, de viziune care să fie concretizată în astfel de fapte. Doar așa putem să dăm un exemplu noii generații, să creadă-n visurile lor și să le transforme în proiecte utile comunității.
Continuăm să transformăm proiectele-n fapte, să oferim tinerilor șansa de a “crește” acasă-n Bistrița-Năsăud", a transmis preşedintele Emil Radu Moldovan.
Citiţi şi:
- Casă nouă pentru studenții și profesorii de la Extensia Bistrița a Universității Tehnice! Fosta clădire a Tribunalului, reabilitată din fonduri europene
- Preşedintele Radu Moldovan: Universitatea Tehnică, în centrul Bistriței! Clădirea fostului tribunal, reabilitată prin fonduri europene
- Echipa ACS Heniu Prundu Bârgăului, felicitată de autorități, la Prundu Bârgăului!
- Someșul Feldru, câștigătoarea fazei județene a Cupei României! Silvicultorul Maieru, campioana județeană! Președintele Radu Moldovan: Felicitări tuturor jucătorilor și antrenorilor!
- Tibi Ușeriu a câștigat Montane Lapland Arctic Ultra! Tășuleasa Social: Când Tibi aleargă, o face pentru Via Transilvanica!
Comentarii
Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, dupa ce fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitare aceasta nu rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti” (https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-rec...)
Despre edificarea unui Campus Universitar la Bistrita se vorbeste de foarte multă vreme fără să se facă nimiv concret. Inca din anul 2006, pe cand era viceprimar, Ioan Turc era preocupat de edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Bistrita. Ulterior, prin 2017 când profesorul Andrei Marga intentiona să sprijine infiintarea unei universităti autonome la Bistrita , Ioan Turc s-a declarat un sustinător al proiectului. (https://timponline.ro/ioan-turc-acest-proiect-lasat-moara/).
Solutia cea mai eficientă este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care atractivitatea pentru viitorii studenti este scăzută iar influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. De aceea, autoritatile locale ar trebui să sprijine extensiie UBB si UTCN privind construirea unui campus universitar modern prevăzut cu spatii de invătământ care să includă săli de curs si laboratoare de lucrări practice, cămine studentesti, cantină, bibliotecă, sală si terenuri de sport, parcuri cu alei, etc. astfel incât să aducă un plus de atractivitate si o dorintă de a deveni student la Bistrita. Având in vedere că in prezent cercetarea stiintifică performantă se face in universităti, un astfel de Campus Universitar ar trebui să includă si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natură să creeze un climat academic si o mai bună stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Până când universitătile prezente la Bistrita au extensiile improvizate in tot felul de maghernițe, calitatea invătământului superior la rămâne indoielnică. (Vezi: https://timponline.ro/despre-scoala-numai-de-bine/)
Adaugă comentariu nou