Cât de rea e profa de română! Vina nu e a profesoarei, e în altă parte!

Zilele trecute, coborârea în Staţia Bistriţa din trenul cursă de persoane cu care călătoream a fost stânjenită de un tânăr adolescent. Acesta explica cu emfază (probabil din dorinţa ca vorbele lui să ajungă şi la unii dintre călători şi să provoace compasiune – n.n.) unui grup de colegi, ce veneau pentru consultaţii în vederea susţinerii examenului de Evaluare Națională, "cât de rea şi de neînţelegătoare e profa de română", care, în opinia lui, manifestă o exigenţă exagerată pentru că orice greşeală de punctuaţie a lor o taxează cu nota doi.
În cadrul impus de măsurile antipandemie, m-am limitat să zic doar: "Vina nu e a profesoarei, e în altă parte". Meditând asupra subiectului, am constatat că n-am greşit. Dacă în domeniul naraţiunii unor fapte, evenimente, întâmplări, activităţi sunt scuzabile şi de înţeles unele impreciziuni sau inexactităţi, nu la fel se pune problema în cazul semnelor de punctuaţie pentru că un punct, o virgulă puse la nelalocul lor pot crea mari probleme.

În bugetul unei autorităţi publice locale, a unei unităţi administrativ-teritoriale la capitolul venituri, o virgulă pusă unde nu trebuie poate obstrucţiona finanţarea unor activităţi economice şi social-culturale importante. Semnele de punctuaţie sunt deosebit de importante în domeniul împărţirii dreptăţii. Elocvent în acest sens este exemplu în care instanţa constată că inculpatul trebuie ”Să se ierte, nu se poate să se condamne la moarte!", însă în încheierea de şedinţă s-a consemnat contrariul ”Să se ierte nu se poate, să se condamne la moarte!”.
Semnele de punctuaţie sunt importante şi în planul relaţiilor interumane pentru că mai ales la vârsta adolescentină, una va fi reacţia dacă scri corect: "Domnişoară m-aţi fermecat" şi alta dacă scrii "Domnişoară maţ fermecat" ori dacă scrii "Domnişoară eşti un soare" şi evident alta dacă scrii "Domnişoară eşti unsoare".
La mijloc e vorba şi de prestigiul şi prestanţa, de cartea de vizită a cadrului didactic respectiv.
Toţi cei care au avut profesori de talia eminenţilor dascăli Ştefan Lupu, Dănilă Leonida, de la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" Bistriţa, Traian Mazilu de la Şcoala Gimnazială Josenii Bârgăului, Platon Eliade-Mircea de la Liceul ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului cunosc şi recunosc rolul şi importanţa avut în devenirea lor profesională. Era suficient să spună că au fost elevul respectivului profesor, care ţinea loc de adevărată recomandare.
În alt cadru le-aş fi spus: "Bine măi copii că aveţi şcoală, că beneficiaţi de condiţii pentru a o putea frecventa, că aveţi profesori dispuşi să vă ajute. Nu aşa au stat lucrurile altă dată, iar un exemplu concludent e şi cazul meu. În ultimul an de liceu, într-o perioadă în care în domeniul politic era la ordinea zilei voluntarismul, s-a desfiinţat secţia liceului la care învăţam, considerându-se că astfel va creşte forţa de muncă din domeniul agricol. Singura opţiune a celor ce am dorit să ne finalizăm învăţământul liceal a fost învăţământul fără frecvenţă organizat la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu". Profesorii de aici Olteanu Ioan, Purcelean Ioan, Gubeş Liviu şi ceilalţi nu coborau ştacheta exigenţelor în raport de condiţiile pe care le aveam, iar singura noastră opţiune a fost să învăţăm temeinic la toate materiile, şapte dintre ele printre care matematica, fizica, chimia, biologia şi alte trei din domeniul umanistic făcând parte din programa obligatorie pentru bacalaureat. O îndrumare, o recomandare, un sprijin cât de mic din partea unui om calificat a constituit pentru noi o adevărată mană cerească. Generaţia voastră este una privilegiată. Respectaţi, nu huliţi pe cei ce vor binele chiar dacă sunt mai exigenţi. Desigur sunt încă lucruri de îndreptat, de corectat. Un amic apropiat, de profesie artist plastic, îmi zicea că aşteaptă să vadă când va sosi momentul să fie nevoit să folosească o formulă matematică mai complicată. Condiţiile şi cunoştinţele voastre sunt cu mult mai vaste decât cele ale generaţiilor mai tomnatice, mulţi sunteţi cunoscători de limbi străine, aţi învăţat în şcoli cu o reputaţie deosebită din străinătate alături de elevi eminenţi ori adevărate genii ale vremurilor noastre precum Saboro Isaac Bari din USA, originar din Bangalesh, o mare speranţă a lumii ştiinţifice mondiale, care la 9 ani predă matematică la nivel de doctorat la universitate pentru care a fost feliciat de şefi de stat şi de guvern. Nu ezitaţi să vă însuşiţi cunoştinţele de care aveţi sau veţi avea cu siguranţă nevoie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5