Ce activităţi propune Primăria Bistriţa în Săptămâna europeană a mobilității!

Municipiul Bistrița se alătură și în acest an comunității internaționale: 2330 orașe din 45 țări care marchează în perioada 16-22 septembrie, ”Săptămâna europeană a mobilității”, cu tema: CONEXIUNI MAI BUNE

Ediția 2022 se desfășoară sub sloganul ”Combină și deplasează-te !”, care promovează mobilitatea activă și încurajează utilizarea prin combinare a mijloacelor verzi de deplasare în oraș, ca alternative la autoturismul personal.

- ”Conexiuni mai bune” acoperă fiecare aspect al transportului durabil din mediul urban, care poate fi rezumat prin următoarele cuvinte: oameni, locuri, pachete, politici și planificare.
- Transportul public este partenerul nostru pe tot parcursul vieții pentru a ne conecta, pentru a călători în siguranță și pentru a proteja mediul înconjurător - împreună cu mobilitatea activă și partajată și cu alte opțiuni de transport conectat, la cerere și durabil.
- Conectarea modurilor de transport „tradiționale” cu noile soluții digitale rămâne un aspect-cheie pentru viitor.

În acest context, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2027 al municipiului Bistrița, aflat în etapa finală a dezbaterii publice și adoptare de către consiliul local, are în vedere contextul strategic existent la nivel global și european, precum și preocupările ce vizează mobilitatea urbană și transportul identificate pe plan național, regional, județean și local. Mobilitatea și transportul reprezintă factori esențiali pentru mediu, economie și pentru o calitate a vieții crescută, fiind abordate în multiple documente strategice, în special din punct de vedere al obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon, acestea ocupând un loc din ce în ce mai important pe agendele instituțiilor europene.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII este un eveniment major în calendarul european, care completează, de asemenea, mai multe inițiative importante. Astfel, Comisia Europeană a declarat 2022 Anul European al Tineretului, pentru a pune în lumină rolul-cheie al tinerilor în crearea unui viitor mai bun, pentru a sublinia contribuția lor în toate domeniile societății, inclusiv importanța impactului lor asupra viitorului mediului urban și al mobilității urbane durabile.
- Adolescenții, tinerii adulți și copiii de școală reprezintă o parte importantă a campaniei EUROPEANMOBILITYWEEK de promovare a mobilității urbane durabile și de a încuraja alegerile comportamentale care favorizează mobilitatea activă - cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta - și soluții de transport curate și inteligente. Ei oferă idei și experiențe inovatoare în ceea ce privește transportul și, în special pentru tinerii adulți, transportul este o parte esențială a vieții lor de zi cu zi.

Vineri, 16 Septembrie

● „Schimbă PET-ul cu biletul”
- Campania încurajează folosirea transportului public și promovarea colectării și reciclării deșeurilor. În schimbul a 5 deșeuri: PET-uri, sticle sau doze de aluminiu, participanții beneficiază de bilete de autobuz valabile pe orice linie de transport public;
- Campania este dezvoltată la nivel național de Asociația Act for Tomorrow și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Kaufland România.

● Start ”TRAFFIC SNAKE GAME”, Ediția 2022

Campania se desfășoară în 7 şcoli bistriţene, cu participarea unui nr. de 2271 elevi din clasele primare și încurajează copiii și părinții deopotrivă să ia în considerare consecințele modului lor de deplasare, propunându-le ca alternative mersul pe jos, cu bicicleta, transportul în comun sau împreună cu alți copii în aceeași mașină.

Sâmbătă, 17 Septembrie

● Ora 12.00: Cercetaș pe bicicletă - Acțiune de încurajare a utilizării bicicletei ca mijloc de transport în oraș prin intermediul unui tur de vizitare a principalelor obiective turistice din Bistrița folosind bicicleta, promovată de către Organizația Națională Cercetașii României – Filiala Oscar Skrabel Bistrița în cadrul proiectului ”THINK GREEN, LIVE GREEN”, cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2022

● Ora 14.00: Concursul TREASURE HUNT - Acțiune de promovare a mersului pe jos în centrul istoric al orașului, desfășurată de către Organizația Națională Cercetașii României – Filiala Oscar Skrabel Bistrița în cadrul proiectului ”THINK GREEN, LIVE GREEN”, cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2022.


Joi, 22 septembrie - ”Ziua Europeană Fără Autoturism”


● ”Alege bicicleta!”
Oferirea spre utilizare a 3 biciclete pentru doritorii de o plimbare în oraș și împrejurimi.
Înscrieri la ”Copacul de cafea” din Piața Unirii, nr. 49

● Promovare proiecte locale de transport și mobilitate durabilă: LINIA VERDE (autobuz electric), Piste cicliști

● Ora 17.30 : ”Pedalez pentru un oraș verde - #MUSAI SĂ PEDALEZ”
Traseul: Podul Jelnei – str. Ghinzii – str. Valea Ghinzii – Pădurea Ghinda – retur Podul Jelnei;
- Acțiune de încurajare a utilizării bicicletei ca mijloc de transport în oraș și împrejurimi, promovată de clubul pasionaților de plimbări cu bicicleta ”Copacul de cafea”, în cadrul proiectului ”Pedalez pentru un oraș verde - #MUSAI SĂ PEDALEZ” cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2022 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5