PSIHOLOGIA VIEŢII

Cele mai bune sfaturi ca să devii mai deştept

Inteligenţa ţine, într-o oarecare măsură, de gene, dar există şi câteva trucuri simple, la care poate apela oricine îşi doreşte să-şi antreneze gândirea şi memoria. Până şi unii dintre cei mai inteligenţi oameni din lume recunosc că fac mereu exerciţii ca să-şi menţină creierul activ şi tânăr. Iată câteva sfaturi utile care pot ajuta, conform internet Protv!

1.Schimbă activităţile mâinilor
Ce faci cu stânga, fă cu dreapta şi invers. Chiar dacă ţi se pare ciudat, acest exerciţiu îţi forţează creierul şi îţi creează noi conexiuni neuronale, pentru că te învaţă lucruri noi. Încearcă, de exemplu, să foloseşti mouse-ul de la calculator sau touchpadul cu cealaltă mână. Poţi aplica acelaşi principiu şi atunci când te speli pe dinţi sau mănânci.

2.Fă sport
Tot mai multe studii apărute în ultima perioadă, leagă mişcarea de capacităţile creierului. Mitocondriile, o structură mică din celule care ofera energie - se creează nu doar în muşchi, ci şi în creier, spun cercetătorii americani. Dacă nu îţi place să faci sport, ieşi măcar la plimbare în aer curat.

3.Gândeşte-te că faci sport
Cercetătorii de la Cleveland Clinic Foundation au descoperit că până şi oamenii, care îşi imaginează că îşi lucrează muşchii, au beneficii la capitolul sănătate şi inteligenţă. Subiecţii, care şi-au imaginat că fac mişcare, au avut un creier mai activ.

4.Întrodu activităţi noi în program
Atunci când te uiţi la un film, creierul nu este prea activ. Încearcă să diversifici activităţile. De pildă, privitul la televizor poate fi înlocuit cu rezolvarea unui puzzle sau cu jucatul pe Consola.

5.Mănâncă peşte, afine, omega 3 şi antioxidanţi
Toate aceste alimente întârzie îmbătrânirea creierului. Utile sunt şi cafeaua dulce, ciocolata sau cerealele intregrale, care te ajută să ai o minte brici. Pentru concentrare, sfecla roşie şi avocado sunt nemaipomenite. De asemenea, rozmarinul este un aliment care îţi măreşte viteza şi acurateţea creierului.

6.Vorbeşte singur
Pare ciudat, dar vorbitul singur te ajută să te concentrezi mai bine la ce repeţi. Spre exemplu, atunci când trebuie să găseşti ceva, dacă repeţi numele obiectului în minte, îl vei găsi de două ori mai rapid.

7.Planifică-ţi timpul cât mai bine
Nu strică să ai un plan bine pus la punct. Identifică orele la care lucrezi cel mai bine şi încearcă să profiţi de ele din plin.

8.Dormi bine şi limitează cafeaua şi cola la orele târzii.
Cel mai bine e să ai un program de somn bine stabilit, de la care să nu te abaţi.

9.Apucă-te de un hobby
Uneori ajută să începi să înveţi un domeniu la care mereu ţi-ai dorit să fii bun, dar fie n-ai avut timp să aprofundezi, fie ai crezut întotdeauna că nu eşti talentat. Rezultatele vor fi fantastice şi te vor impulsiona. De asemenea, se presupune că un hobby îţi lucrează creierul fără să îţi dai seama.

10.Efectul Mozart
În privinţa ideii potrivit căreia muzica clasică te face mai deştept, părerile sunt împărţite. Ce se ştie este că ascultatul oricărei piese creşte nivelul de dopamină, fenomen asociat cu un creier mai zvelt.

11.Visează cu ochii deschişi
Oamenii, care fac asta, au un IQ mai mare, spun cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Ştiintele Creierului.

12.Fă exerciţii N-back
Cercetătorii de la Universitatea Michigan susţin că aceste exerciţii necesită multă muncă, dar aduc rezultate promiţătoare. Ideea e simplă: trebuie să îţi aminteşti cu cât timp înainte ai auzit un sunet sau cu câte slide-uri înainte ai văzut un anumit simbol. După 20 de zile cu 20 min/zi de exerciţii, ar trebui să se îmbunătăţească gândirea ta abstractă şi rezolvarea problemelor, capacităţi ale creierului care încep să ruginească după 30 de ani.

13.Fă-ţi un obicei din a căuta totul pe Google şi pe Wikipedia.
Şi nu doar asta! Fă eforturi ca să reţii informaţiile noi şi ca să găseşti conexiuni între acestea şi lucrurile pe care le ştiai deja.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5