De Sfânta Marie Mică,

Cele mai frumoase pricesne se aud la Bistriţa

Emoţii şi rugăciuni cântate la Cercul Militar Bistriţa unde astăzi a fost preselecţia pentru prima ediţie a Festivalului de Pricesne organizat de Fundaţia „Mirela şi Lucian Ungur”, în colaborare cu instituţia gazdă. Credincioşi între 8 şi 63 ani, au venit din parohiile judeţului pentru a înălţa imnuri Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Mântuitorului în cadrul singurului festival de acest gen din judeţ. Girat de nume mari ale folclorului românesc – Veta Biriş, Cornelia Ardelean Archiudean şi Domnica Dologa -, festivalul doreşte să readucă în atenţia publicului pricesnele şi cântecele de strană învăţate de la moşii şi strămoşii noştri. Aproape 40 de concurenţi au trecut prin faţa juriului, format din specialişti în muzică, etnologie, dar şi slujitori ai Sfântului Altar. În urma audiţiei, juriul a hotărât ca la categoria peste 18 ani să rămână zece concurenţi, iar sub 18 ani – 11.

Cea mai tânără concurentă are doar 8 ani, vine din Sângeorz Băi şi se numeşte Ana Hoza, iar cea mai în vârstă, Ioana Simionca – 63 ani, din Sebiş. Printre participanţi am remarcat şi pe primarul din Maieru, Vasile Borş.

Festivalul va fi înregistrat şi transmis la Radio România Actualităţi, fiind prezent scriitorul Valentin Marica de la Radio Mureş, precum şi pe postul de radio Renaşterea al Mitropoliei Clujului, în emisiunea realizată de Grigore Sâmboan.

Bistriţenii sunt aşteptaţi joi, de la ora 16.00, la Cercul Militar din Parcul Municipal, să ia parte la un festival inedit, în care se vor întâlni cu cele mai frumoase pricesne ale neamului românesc. Intrarea este liberă, mai mult, spectatorii vor acorda premiul publicului prin bilete de vot.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5