Cinstire Eroilor Neamului, la Şieu Măgheruş

Student teolog Pioraş Nicolae-Pamfil

Ziua Eroilor a fost sărbătorită şi la Şieu-Măgheruş. După Sfânta Liturghie, preotul şi credincioşii au ieşit cu icoana Înălţării Domnului şi prapuri împodobiţi la Monumentul Eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale pentru patrie şi credinţa străbună, din localitate.
Primăria, prin domnul primar Sorin Mititean a depus o coroana de flori, de asemenea, din partea şcolii, prin doamna directoare Marcela Turcu, s-au depus flori şi elevii au intonat cântece patriotice.
După săvârşirea Te-Deum-ului şi Parastasului întru pomenirea eroilor, ne-am deplasat cu toţii la Căminul Cultural. Aici, domnul profesor Claudiu Roş, ne-a ţinut o lecţie festivă de istorie, încărcată de patriotism, arătând importanţa cinstirii eroilor neamurilor. Eleva Petruţ Timeea, din clasa a VIII-a, a recitat versuri special alese pentru eveniment.
Am urmărit apoi video-proiecţia cu documente, portrete, fotografii şi filmări din timpul celor două conflagraţii, pe un fundal muzical de cântece patriotice, selectate de studentul Pioraş Nicolae Pamfil.
Reuşita manifestărilor a fost încununată de cuvântul solemn al domnului primar Sorin Mititean, care ne-a îndemnat, printre altele, să facem din inimile noastre de români adevărate monumente de cinstire a înaintaşilor care s-au jertfit pentru ţară.
În această atmosferă emoţionantă au avut bucuria să ne găsească oaspeţi de la Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud. Adriana Turcu, Ioana Mînecan şi Teodor Sângeorzan ne-au vorbit despre grija pe care trebuie să o avem faţă de copiii noştri, instituţionalizarea lor fiind o măsură în ultimă instanţă, care oferă toate condiţiile materiale de bună creştere şi îngrijire a copiilor, dar nu le poate oferi căldura din sânul unei familii.
Parastasele, colacii şi toate cele necesare bunei desfăşurări a ceremoniei religioase, au fost asigurate de familia Dorin şi Dana Bozga, care poartă Cununa anului.
Cinstire veşnică Eroilor Neamului Românesc!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5