CINSTIREA HRAMULUI SF. NICOLAE LA PRUNDU BÂRGĂULUI

Sfântul ierarh Nicolae, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie, este patronul Bisericii din Prundu Bârgăului al cărei Hram a fost cinstit marţi 6 decembrie 2011, în prezenţa unui mare număr de credincioşi din localitate şi împrejurimi. Liturghia marelui praznic a fost onorată de participarea unui numeros sobor de preoţi, având în frunte pe părintele protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, alături de parohii locali, Ioan Jauca, Vasile Turc, David Paşca şi Liviu Tomoroga, precum şi a preoţilor Dumitru Ciupa, Emil Timoce, Alexandru Brici, Ioan Hăbălău, Gabriel Pugna, Sas Mihai, Pantelimon Bocşa, părintele Paisie şi Ioanichie Bălan, în marea lor majoritate fii ai satului. În cadrul bisericii din Prundu Bârgăului activează, în calitate de epitropi, Vasile Dodu şi Dumitru Vlad, iar Corul Bisericii, din care face parte şi viceprimarul comunei, inginerul Ilie Vlad, este condus de învăţătoarea Mărioara Albu.

Actuala biserică din Prundu Bârgăului, cu hramul Sf. Nicolae, a fost edificată drept urmare a perenităţii credinţei strămoşeşti a populaţiei bârgăuane, între care prundenii nu şi-au lăsat niciodată ortodoxia, rezistând timp de secole, în faţa oricăror oprelişti. Prin contribuţia benevolă a locuitorilor, dar şi cu ajutorul Fondului Grăniceresc, construcţia bisericii a fost realizată în anul 1837, din piatră şi cărămidă, după modelul unei biserici catolice din Viena, dar păstrând stilul vechilor biserici romane.

Ultimele şi frumoasele realizări, în direcţia modernizării lăcaşului de cult al comunei, se datorează în primul rând bunei înţelegeri existente, între parohiile conduse şi slujite de preoţii Ioan Jauca, Vasile Turc, David Paşca şi Liviu Tomoroga, persoane care se completează una cu alta şi care sunt de fapt marile personalităţi, respectate de enoriaşi şi ajutate de Consiliul Local, prin primarul Ilie Avram şi viceprimarul Ilie Vlad, precum şi a inginerului Ioan Rusu şeful Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa şi conducerea Asociaţiei Proprietarilor de pădure “Bârgău – Călimani” şi a comandantului Unităţii Militare din localitate şi, nu în ultimul rand, a numeroşilor credincioşi din comună, între care a fost până azi şi regretatul inginer Anton Vlad, alături de senatorul Mircea Mereuţă, fii ai satului, precum şi alţi sponsori ai bisericii, precum Aurel Badiu, Petrică Moldovan, Nicolae Monda şi foarte mulţi alţii care au dorit să-şi păstreze anonimatul, s-au poate i-am omis din necunoştinţă de cauză, pentru care î-mi cer cuvenitele scuze.

După slujba religioasă au fost oferite diplome de recunoştinţă la patru bărbaţi de încredere: Dumitru Vrăsmaş, Dumitru Morar, Toader Tăloi şi George Gâvan, membrii ai Consiliului Parohial.

Organizarea sărbătorii hramului şi a agapei care a urmat în sala Căminului Cultural din localitate, a fost bcondusă de părintele Vasile Turc, totul fiind o mare reuşită.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5