Cireşoaia, ca niciodată de fructificată

Atât de îmbelșugată o văd moșii satului acum, în pragul celebrei sărbători a recoltei. Cu fructe inclusiv în cotloanele care n-au mai rodit și de douăzeci de ani, locul cu nume sângeriu s-a întrecut pe sine și a cam bătut toate recordurile productive de care își mai amintesc cireșarii de aici, spune primarul Martonos Tamas. Ca niciodată, parcă, de bogată, Cireșoaia se pregătește, cu toată suflarea, să petreacă duminică în cinstea abundenței, într-un festival tradițional organizat de primărie și localnici în fiecare ultimă duminică a lunii iunie.

 

Un sătean, două kilograme de cireșe, un copil, un kilogram

În schimbul a 5 lei/persoană adultă și 3 lei de copil, cât e taxa de acces, oricine se poate înfrupta pe săturate din roadele celebre în lumea largă, în condițiile în care fiecare sătean va pune la dispoziția publicului larg două kilograme de cireșe din propria ogradă, iar fiecare prunc, un kilogram. Pentru că risipa nu-și are locul nici măcar atunci când belșugul e la el acasă, organizatorii au renunțat la opulența clopotului de dimensiuni uriașe confecționat anii trecuți din cireșele al căror consum ar fi astfel definitiv compromis, și vor etala altele, mai mici, pentru ca soiurile diverse inclusiv prin colorit să nu treacă neobservate de oaspeții așteptați din toate colțuirile țării și - de ce nu? - chiar de peste hotare. Pe scenă vor urca artiști din județul nostru și din secuime, dar și din Oradea sau Cluj (o formație rock și patru reprezentanți ai Operei Maghiare).  

 

Răsfățul culinar va mai dura cel puțin două săptămâni

După ce festinul de duminică se va fi încheiat, răsfățul culinar fabricat în Cireșoaia va mai dura cel puțin două săptămâni, cât vor mai exista poamele în jurul cărora se învârte lumea în aceste zile. Dacă în privința prețurilor (acum, 5 – 6 lei kilogramul) sunt așteptate majorări chiar în ziua dedicată recoltei, după festival sumele se vor mai domoli, ca de obicei pe final de sezon, atunci când se fac socotelile, se trage linie, se scade și se adună. Nu întâmplător acum se fac și tranzacțiile pentru export, 2,2 lei fiind oferiți deja pentru ca un kilogram de fructe industriale să plece în Italia, pentru fabricarea compoturilor din peninsulă; la rândul tratativelor stau consumatorii moldoveni de dincolo de Prut, ucrainienii ș.a.m.d. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5