CIUPERCILE, DIN NOU, UN REAL PERICOL

Ploile din ultimul timp, pe langa alte efecte, aduc cu ele si o mare varietete de ciuperci si de asemenea auzim tot mai des in mass-media despre cazurile de intoxicatii cu ciuperci.

Nu este de joaca, ne putem pierde viata sau putem ramane cu sechele cumplite de ex. Afectarea grava a rinichilor urmata de dializa . Intr-un moment de “neintelepciune”putem sa ne distrugem viata,a noastra si a celor dragi noua. Din pacate, de obicei,intoxicatiile cu ciuperci sunt colective. Revenim in acest sens cu cateva informatii utile pentru a ne feri sa ajungem si noi subiect de stire in acest sens. Pentru a elimina orice risc, ideal ar fi sa consumati numai ciuperci de cultura. Daca totusi doriti sa consumati ciupercile culese personal, ar fi bine ca cel putin la primele iesiri sa fiti insotiti de un foarte bun cunoscator.

Culegeti si consumati doar ciupercile foarte bine stiute. Daca aveti un cat de mic dubiu, renuntati la ciuperca respectiva.

Nu culegeti ciupercile imbatranite sau foarte tinere (greu de diferentiat de cele otravitoare)

Nu folositi pentru cules sau transport pungile de plastic; folositi cosuri, captusite cu frunze sau muschi.

Ciupercile necomestibile, se impart in functie de perioada scursa de la prima ingerare si pana la aparitia primelor simptome in doua categorii: cu incubatie scurta sau lunga.

In prima categorie, manifestarile apar de la cateva minute pana la ore si constau in greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale, lacrimare, salivatie, transpiratie, respiratie dificila, suieratoare, agitatie, confuzie, halucinatii, scaderea pulsului si a tensiunii arteriale, coma. Masurile de urgenta sunt: provocarea varsaturii, inghitirea a 3 – 4 litri de apa calduta in care s-a adaugat carbune activat cu bicarbonat de sodiu; administrarea de purgative, internare de urgenta in spital.

In cazul intoxicatiilor cu incubatie lunga, semnele de intoxicare apar dupa 8 – 10 ore, pana la 3 – 7 zile si constau in : greturi si varsaturi, diaree (uneori cu sange), deshidratare, icter, scaderea cantitatii de urina, dureri de cap, confuzie, convulsii, coma. In acest caz unica masura este internarea cat mai urgenta in spital.

De asemenea nu cumparati ciuperci de la marginea drumului, sau din locuri neamenajate.

La cea mai mica suspiciune de intoxicare, apelati de urgenta la cel mai apropiat serviciu specializat in acest sens.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5