CIUPERCILE, DIN NOU, UN REAL PERICOL

Ploile din ultimul timp, pe lângă alte efecte, aduc cu ele și o mare varietete de ciuperci și de asemenea auzim tot mai des în mass-media, sau din nefericire, chiar in cercurile apropiate de cunostinte, despre cazuri de intoxicații cu ciuperci.
Nu este de joacă, ne putem pierde viața sau putem rămâne cu sechele cumplite de ex. afectarea gravă a rinichilor urmată de dializa . Într-un moment de ”neintelepciune”putem să ne distrugem viața,a noastră și a celor dragi nouă. Din păcate, de obicei,intoxicațiile cu ciuperci sunt colective. Revenim în acest sens cu câteva informații utile pentru a ne feri să ajungem și noi subiect de știre în acest sens. Pentru a elimina orice risc, ideal ar fi să consumați numai ciuperci de cultură. Dacă totuși doriți să consumați ciupercile culese personal, ar fi bine ca cel puțin la primele ieșiri să fiți însoțiți de un foarte bun cunoscător.
Culegeți și consumați doar ciupercile foarte bine știute. Dacă aveți un cât de mic dubiu, renunțați la ciuperca respectivă.
Nu culegeți ciupercile îmbătrânite sau foarte tinere (greu de diferențiat de cele otrăvitoare)
Nu folosiți pentru cules sau transport pungile de plastic; folosiți coșuri, căptușite cu frunze sau mușchi.
Ciupercile necomestibile, se împart în funcție de perioada scursă de la prima ingerare și până la apariția primelor simptome în două categorii: cu incubație scurtă sau lungă.
În prima categorie, manifestările apar de la câteva minute până la ore și constau în grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale, lăcrimare, salivație, transpirație, respirație dificilă, șuierătoare, agitație, confuzie, halucinații, scăderea pulsului și a tensiunii arteriale, comă. Măsurile de urgență sunt: provocarea vărsăturii, înghițirea a 3 a€“ 4 litri de apa călduță în care s-a adăugat cărbune activat cu bicarbonat de sodiu; administrarea de purgative, internare de urgență în spital.
În cazul intoxicațiilor cu incubație lungă, semnele de intoxicare apăr după 8 - 10 ore, până la 3 -7 zile și constau în : grețuri și vărsături, diaree (uneori cu sânge), deshidratare, icter, scăderea cantității de urină, dureri de cap, confuzie, convulsii, comă. În acest caz unică măsură este internarea cât mai urgență în spital.
De asemenea nu cumpărați ciuperci de la marginea drumului, sau din locuri neamenajate.
La cea mai mică suspiciune de intoxicare, apelați de urgență la cel mai apropiat serviciu specializat în acest sens.
Pentru mai multe informații în acest sens, puteți accesa și site-ul nostru:
dspbn.bistrița.ro
Gheorghe Puica DSP BN comp. de promovare a sănătății

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5