Clipa de optimism! Cetățeni care onorează comuna Teaca au primit recunoașterea comunității

Florentin Archiudean

Zilele acestea, la Teaca, o comună cu oameni gospodari și cu aleși responsabili față de destinele comunității, s-au decernat plachetele de onoare care însoțesc titlul ’’Cetățean de Onoare’’ al comunei! Realitățile în care trăim au făcut ca pentru trei dintre ei, festivitatea să se desfășoare după un an de la timpul...regulamentar! Nu este însă nici o problemă de vreme ce Onoarea așteaptă răbdătoare și recunoscătoare să-i vină vremea... Din câte știu eu, pentru trei dintre cetățenii de onoare...onoarea de a fi luat inițiativa acordării titlului aparține bravului primar Damian Iustian Muntean, iar pentru cel de-al patrulea, dacă nu inițiativa, măcar ardoarea susținerii aparține tânărului și bravului nou viceprimar al Comunei, Florin Oltean!

Titlurile de cetățean de onoare s-au acordat fostului faimos director al școlii generale Ocnița (așa se numea atunci), – profesorul Emil-Milică Popescu, omul care a zidit temeinic școli și conștiințe dând Ocniței o demnitate aparte, modelînd lutul ancestral, valoros și demn al acestui sat milenar, în forme moderne, durabile și demne de admirație!

Alți doi oameni speciali, de data aceasta din Elveția, (dintr-un sat aflat la granița cu Franța, un sat, Les Bois, parcă frate de la Bunul Dumnezeu cu Ocnița) pe numele lor Daniel Hubleur și Monique Hubleur, soț și soție, au fost onorați cu titlul de Cetățeni de onoare ai comunei Teaca! De 31 de ani acești oameni au ținut aprinsă flacăra prieteniei adevărate, curate și roditoare între Ocnița și Les Bois.

Oameni valoroși prin faptă și gând Daniel (fost deputat în parlamentul Confederației Elvețiene) și Monica(un suflet mare și generos) sunt de 31 de ani fii ai Ocniței pe care o iubesc, o respectă și o sprijină ca pe propriul lor sat, acești cetățeni onorează întreaga comnă Teaca prin exemplul și fapta lor!

Un cetățean de onoare unic, special și...onorant pentru toată suflarea comunei, a fost declarat farmacistul Cornel Baciu, un exemplu de competență roditoare, de dăruire totală, de iubire creștină! Poate că ar trebui să ia aminte Consiliul local, viceprimarul Florin Oltean și primarul Iustian Muntean ca pe viitor, dacă legea permite, titlul de Cetățean de onoare al comunei Teaca să poarte numele regretatului om de omenie Cornel Baciu. S-ar acorda deci Titlul de ’’Cetățean de onoare CORNEL BACIU’’ domnului/doamnei...

Desigur că mă entuziasmez scriind despre acești oameni deosebiți! Însă în aceste vremuri în care tradițiile, moștenirea străbună, înțelepciunea populară dobândită prin jertfă și suferință, mândria de a fi român înainte de a fi...orice altceva, bucuria de a-ți iubi semenii(fie ei umili sau geniali), sunt puse parcă la index, eu cred că trebuie să ne respectăm valorile, cred că trebuie să facem orice pentru ca normalitatea să fie păstrată aici, jos, la talpa Țării! Apoi, cei...de sus, care au uitat să spele( alegoric...) picioarele celor care i-au ales, se vor întâlni neapărat cu furtuna izbăvitoare, sau ...cine știe! Treaba lor!

Ceremonia de decernare a plachetelor de onoare a fost una solemnă care, respectându-i opreliștile, a sfidat parcă pandemia! Doamna Corina Popa, fiica onorabilă prin prestanță, prin suplețea discursului și prin simplitate, a distinsului Cetățean care onorează Teaca – Emil Popescu a mulțumit Consiliului local evidențiind eleganța și demnitatea aleșilor locali! Doamna Baciu, înlăcrimată până dincolo de hotarul insuportabil al durerii, a subliniat că onoarea acordată soțului său este un balsam pentru sufletul îndurerat al familiei, iar bucuria pe care Recunoștința comunității o acordă omului Cornel Baciu va rodi, de bună seamă în sufletele îndurerate ale tuturor locuitorilor Tecii...

Ca reprezentant al cetățenilor de onoare Daniel și Monique Hubleur, am transmis mulțumirile de cuviință Primarului și sfătuitorilor săi( așa cred eu că trebuie să fie consilierii...)! Am subliniat că oriunde și oricând Onoarea naște Onoare, Respectul obligă la Respect iar Recunoștința îmbogățeste știința și întărește conștiința! Bine ar fi, am mai spus, ca în acțiunea Consiliului local să primeze omul, omenia și lucrul bine făcut! Textual am exprimat părerea, de care nu mă dezic nicicând și nicicum, că omenii înainte de a fi pesediști, liberali, conservatori sau...liber schimbiști, trebuie să fie Oameni...Vorba poetului Nicolae Labiș;

Daca toate acestea fi-vor invățate

Restul o sa vina de la sine apoi

Și-au să se-mplineasca visurile toate

Ce le-ați pus întrânșii, mame scumpe, voi!

Scriu aceste rânduri cu respect și recunoștință atât pentru cetățenii de onoare declarați de curând, cât și pentru toți cetățenii comunei Teaca, oameni demni, frumoși la chip și la suflet. Să rămânem optimiști așadar! Doamne ajută!

Comentarii

08/05/21 23:50
Popa Corina

Tatal meu, invatatorul Popescu Emil, Milica cum ii spuneau satenii din Ocnita, a fost un om dedicat comunitatii. A fost timp de 20 ani consilier in Coniliul Local al comunei Teaca. A iubit enorm copiii si satenii satului Ocnita. Generatiilor de conducatori care vor veni le-a transmis mesajul de a nu pune interesul personal deasupra interesului public, sa fie dedicati satenilor si comunitatii, atunci cetatenii vor avea incredere in ei si ii vor urma.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5