Teaca are, de Ziua Națională, doi noi Cetățeni de Onoare: filosoful Tudor Cătineanu și scriitoarea Melania Cuc

Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Teaca prin mai multe manifestări culturale desfășurate la căminul cultural. Din inițiativa Consiliului local al comunei care a apreciat viața și activitatea a două personalități de seamă ale comunei, s-au acordat titlurile de ’’Cetățean de Onoare al comunei Teaca’’- profesorului universitar doctor, eseistului și filosofului Tudor Cătineanu, poetei și scriitoarei Melania Cuc. Doi oameni, două Conștiințe care, prin activitatea lor de o viață au innobilat tezaurul cultural al României cu opere (eseuri, romane, poezii, scrieri filosofice) excepționale! Au omagiat activitatea acestor două ilustre personalități ale comunei Teaca și ale Neamului Românesc, Menuț Maximinian(el însuși o Conștiință aflată în ’’casa dinainte’’ a jurnalismului, memorialisticii si poeziei românești), Olimpiu Nușfelean (poet, scriitor și făuritor de reviste literare) și Nicolae Băciuț (scriitor, poet admirabil, editor, directorul singurei reviste literare din țară cu un singur ...corespondent/ouvrier!!, revista Vatra veche și, de asemenea, singurul boier(literar) printre tovarăși, așa cum a fost numit la aniversarea vârstei de 60 de ani!). Un Laudatio în’’ediție unicat’’ a trimis și scriitorul Aleandru Uiuiu, fost elev al Maestrului Tudor Cătineanu, Laudatio prezentat de primarul Iustian Muntean, Alexandru Uiuiu fiind fiind prins cu treburi in Feldrul natal!
Impresionată de întregul ceremonial la care a participat, Cornelia Ardelean, ea însăși Cetățean de onoare al comunei Teaca, a exprimat din suflet câteva cuvinte de apreciere pentru toți cei care au făcut posibil acest eveniment deosebit: amfitrioni, oaspeți și sărbătoriți! Prin cuvântul ei, Cornelia a exprimat dorințele, emoția și efuziunile sentimentale binevenite ale sufletelor celor din sală, ale spectatorilor...
Mulțumind așa cum se cuvine pentru onoarea care li sa făcut, cei doi proaspăt și...proaspeți Cetățeni de onoare și-au pregătit și au lansat cu ocazia acestui eveniment trei cărți. Melania Cuc a prezentat publicului romanul ’’Cei de pe apa Zugului’’ și antologia critică’’ Melania Cuc în cronici’’. Filosoful și, de astăzi, Omul Cetății - Tudor Cătineanu a lansat cartea ’’Intre adevărul adeverit și infernul opiniilor’’! Despre cărți au vorbit invitații evenimentului care au subliniat la unison că la Teaca trăim un moment astral pe care localitatea aceasta milenară îl merită din plin. Cu personalități ca memorabilul pașoptist Constantin Romanu Vivu, scriitorul și diplomatul Francisc Păcurariu, ca regretații profesori universitari Valentin-Tinu Cătinean și Iustin Lup, ca poetul și medicul Mircea Horga, cărora li se alătură sărbătoriții de azi Melania Cuc și Tudor Cătineanu, comuna Teaca se înscrie în galeria selectă a localităților transilvane păstrătoare ale valorilor general umane, ale valorilor românești defintorii pentru Ființa Neamului!
După aceste momente memorabile, care vor fi reținute de memoria locuitorilor comunei multă vreme, a urmat spectacolul folcloric susținut de copiii și tinerii comunei Teaca, membri ai Ansamblului folcloric ’’Cununa grâului’’ al căminului cultural din Ocnița.
Trecerea spre acest moment a fost făcută de discursul primarului Iustian Muntean, foarte încântat de cele ce se întâmplă, cu implicarea tuturor dar sub bagheta sa, pe plaiurile Tecii!
Directorul liceului CRVivu din Teaca, profesorul Neculai Gavrilă Iacob, un dascăl admirabil prin implicarea totală în viața liceului, prin modestia și eleganța sa, a vorbit, în cuvinte concise dar pline de miez și sens despre Marea Unire de la 1918. Toate acestea fiind prinse și legate în buchetul de flori ale bunei cuviințe, s-a dat undă verde copiilor instruiți la Ocnița și la Teaca de coregraful Bogdan Pîntea și de Cornelia Ardelean Archiudean. Au urcat pe scenă copii din grupa cea mai mică ’’Cununița din Teaca’’(9 perechi!), copii din grupa de juniori ’’Cununița din Ocnița’’(9 perechi!), tinerii și seniorii Ansamblului ’’Cununa grâului’’ Ocnița(14 perechi), soliștii Andrei Florea, Teodora Maria Florea, Simona Sabău. În recital Olimpia Deneș-Deac și Cornelia Ardelean Archiudean! O desfășurare de...forțe artistice admirabilă, prezentată cu o candoare specifică plenar doar copilăriei și tinereții! Bogdan Pîntea a reușit să transmită copiilor bucuria și fericirea sa de a dansa. În mod egal Cornelia a șlefuit talentele soliștilor vocali, dăruindu-le din sufletul său partea cea mai sensibilă – trăirea sinceră a rostirii melodiei, aplecarea spre textul originar și original ca și spre melodiile isvorâte din isvorul curat al sufletului românesc! De aceea Andrei, Simona și Teodora au emoționat publicul până la lacrimi! Niște lacrimi binevenite, de bucurie, de satisfacție și de mândrie patriotică bine temperată!!!
Ce ar mai fi de spus? Multe ar mai fi de rostit! Multe ar fi de afirmat răspicat pentru a înțelege și...opinca dar și, mai ales,... vlădica!!! (am răsturnat anume, zicerea populară)! Vă pot spune ce am înțeles eu la Teaca: am înțeles că în afară de România nebună și deșănțată a massmediei, a televiziunilor în special, în afară de România devenită sufocantă și aproape dezgustătoare, a politicienilor, mai există încă o Românie: cea adevărată! România oamenilor obișnuiți de azi! România bunicilor și străbunicilor noștri – de ieri și de veacuri - care au trăit simplu sau au murit eroic pentru unirea și apărarea gliei și a Credinței! Mai există totuși o Românie profundă, simplă, îndelung răbdătoare, aceea care, compusă fiind din tineri sau vârstnici nu și-a pierdut speranța și drept urmare poartă cu ea sămânța roditoare a continuității, a dăinuirii demne, sămânța care va aduce negreșit, mai ales în vremuri de răstriște salvarea Neamului! De aceea i-am cântat- întrerupând o clipă spectacolul - La mulți ani aniversatei noastre care a împlinit șase ani Daria Naste! Privind în ochii ei emoționați de o lumină divină mi-am zis cutremurat: da, mai există o Românie profundă pentru care merită să mori, dar mai ales pentru care merită să trăiești! Și să lupți! Și să te sacrifici! La mulți ani România de ieri, de azi și de la sfârșitul Veacurilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5