’’Cununa grâului Ocnița’’, cununa Câmpiei - dar dăruit locuitorilor din Milaș!
A treia zi de Paști, la Milaș, ‘’Cununa grâului’’ Ocnița a trecut pragul celor 217 apariții în fața publicului! La invitația familiei Cristian și Cristina Kiss, ’’Cununa grâului’’ a prezentat un spectacol folcloric frumos în care au evoluat 46 de artiști din cei 54 aflați în Ansamblu nostru! In spectacolul prezentat de Cornelia, a cântat cu aplomb și farmec, două cântece frumoase o fetiță talentată, Andreea Socol din Grebenișul de Câmpie, elevă a doamnei Dorina Oprea la Școala Populară de Arte din Tg Mureș. Invitata noastră de onoare a mai fost chiar una dintre gazdele noastre, doamna Ana Lar, solistă de muzică populară consacrată, cu cântece frumoase în repertoriu, încântată să fie din nou pe scenă alături de ‘’Cununa grâului’’ așa cum a fost alături de noi în urmă cu 12 ani, tot la Milaș, atunci însă ca membră a Ansamblului Folcloric ’’Doinița’’ a Cercului Militar Bistrița.
Bucuria supremă a zilei au fost însă cei mai mici dansatori ai Cununii Câmpiei în frunte cu Ana Kiss (a împlinit 6 ani pe 12 martie 2024, ea fiind la Milaș la cel de-al doilea ei spectacol), apoi Nicolas Butta, 7 ani( îi va împlini pe 10 august), Dorgo Andreea ( 7 ani va avea în 2 noiembrie), Cristian Deak și Alexandra Zegrean 8 ani în august!!! Ana și Elena Kiss au fost de altfel, alături Sara surioara lor mijlocie și de Cristina și Cristian Kiss părinții lor, gazdele noastre primitoare! Fapt inedit, demn de consemnat pentru insolitul lui, este că dacă la ultimul spectacol de la Viile Tecii gazdele a pregătit copiilor ( printre alte bunătăți), vreo 6 metri de...pizza, la Milaș s-a trecut de 12 metri, așa că bucuria celor prezenți a fost una cu măsură și...peste măsură!!! Consemnez aceste detalii aparent neînsemnate care sunt însă pentru noi repere simbolice, convingătoare ale solidarității și ale trăiniciei prieteniei dintre membrii ’’Cununii grâului’’, incluzând aici pe cei aproape 60 de copii-artiști și pe majoritatea părinților lor.
Am trecut cu greu peste capriciile stației noastre de amplificare pentru a le asculta pe minunatele noastre soliste – Alexandra Moldovan, Patrisia Vărărean, Ștefania Danciu (toate din Pinticu Tecii), Iulia Roxana Horga-Ocnița, Mădălina Oltean-Teaca, între cântecele lor insinuându-se cele ale bravilor noștri Feți Frumoși – Teodor Someșan(Posmuș) și Cristian Oltenaș( Stupini). Simfonia cântecelor a fost încununată, am mai scris deja, cu recitalul Anei Lar și cel al Corneliei A. Ardelean. La rândul lor dansatorii au fost și ei la înălțime, impresionând mai întâi prin numărul lor – 25 de perechi, 11 perechi la cei mici și 14 la seniori! Munca pasionată a Corneliei și a coregrafului nostru Bogdan Adrian Pîntea a adus mult rod pe scena din Milaș: 7 soliști vocali, trei suite de dansuri cei mici ( dansuri din Teaca, de pe Valea Someșului și...daaa...un dans din Maramureș dansat cu încântare maximă de piticii noștri)! Apoi dansuri din Monor, din Câmpia transilvană și, din nou, un splendid dans din Maramureș, au fost prezentate cu o adevărată măiestrie de către seniorii care se pregătesc pentru turneul din Elveția cu ocazia Zilei iei românești!! Nu știu alții cum sunt, vorba hâtrului Ion Creangă, dar eu când îi văd pe copiii noștri mă topesc de dor și de dragul lor și de părerea încântată că sunt cei mai frumoși dansatori din Lume!!! Ehei, n-o fi chiar așa, dar un sâmbure de adevăr tot este: în ziua de azi 50 de copii din 9 sate și trei comune ale Câmpiei se...’’instruiesc’’ voluntar și cu folos întru ale cântecului și ale dansului! Ce să mă fac, mă laud eu că de pe la...județ nu vin semnale (cât de mici) decât, vorba românului, din an în paști...Ce-i drept, nu așteptăm noi semnale de niciunde! Ne ajunge semnalul dat de pasiunea artiștilor noștri și de angajamentul necondiționat și nelimitat al părinților și al bunicilor lor! Bunul Dumnezeu să ne dea sănătate tuturor și pace în țară! Că grâu la vară se prevede îndestul în lanul de grâu din cele 9 sate transilvane...
Așa cum la Sînmihaiu de Câmpie o dăscăliță unică prin talent și determinare, doamna Ana Moldovan, ne-a fost exemplu mereu, cum la Archiud o împătimită a tradițiilor românești, doamna Lucia Pintican ne-a sprijinit ca nimeni altcineva, ori cum la Pinticu Tecii un preot cu har, părintele Victor Vărărean, ne-a mobilizat ca la oaste cu exemplul său de dar...dăruit, iată că și la Milaș o familie frumoasă, Cristian și Cristina Kiss, cu trei fetițe minunate dintre care Ana și Elena sunt deja dansatoare, a organizat o așa manifestare frumoasă, de neuitat!
Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru tot și pentru toate și îl rugăm cu toții să ne dea doar sănătate, c-apoi ușor le-om duce toate!!
Așadar de la Milaș, Frunzeni, Pintic, Teaca, Viile Tecii, Archiud, Stupini, Sînmihai și Ocnița doar gânduri bune tuturor.
Reporter voluntar colonel în ...neretragere
Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Zi de sărbătoare la Ocnița, de Lăsatul secului!
- O poveste de succes- ‘’Cununa grâului’’ Ocnița, la 12 ani de activitate și peste 50 de mici artiști pe scenă!
- Ansamblul "Cununa grâului" și Cornelia Ardelean Archiudean, la Sânmihaiu de Câmpie, la sărbătoarea Zilei Naționale! Felicitări primarului Ioan Mate și directorului școlii, Ana Moldovan!
- Cununa grâului din Ocnița – spectacol la Viile Tecii!
- Felicitări Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean! Tradiţiile din Bistriţa-Năsăud la loc de cinste la Marea Neagră! Ansamblul folcloric Cununa Grâului din Ocnița la cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române
Adaugă comentariu nou