O poveste de succes - ‘’Cununa grâului’’ Ocnița, la 12 ani de activitate și peste 50 de mici artiști pe scenă!
Cununa grâului a sărbătorit pe 30 octombrie 12 ani de activitate! Aniversarea a început de dimineață cu Sfânta Liturghie din biserica Ocniței care, iată, a marcat 150 de ani de la sfințirea din anul 1873, piatra de temelie fiind pusă de acești oameni vrednici în anul 1870! Părintele Silviu Costin a invitat la Ocnița, cu ocazia Hramului bisericii (Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil) pe părintele profesor doctor Ioan Bizău de la Facultatea de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca! Un OM de-a dreptul fabulos! Prin înfățișarea-i majestuoasă, prin zâmbetul cald și prin cuvântul ziditor! Biserica a fost plină de credincioși care au admirat înțelepciunea acestui om, trăind și vibrând la unison adierea mângâietoare a Cuvântului domniei sale!
După- amiază sala căminului cultural din sat a fost aproape neîncăpătoare! Cei 52 de artiști ai Ansamblului – copii, juniori și seniori- au fost aplaudați cu generozitate de părinți și de bunici dar și de alți spectatori sosiți de pretutindeni! Inclusiv din Elveția, prin prezența Angelei și a lui Gilbert Raymondaz, prietenii ‘’Cununii grâului’’. Având în vedere numărul mare al artiștilor noștri nu am invitat la această sărbătoare alte formații. Cornelia a invitat doar câteva dintre talentele șlefuite de ea la primii lor pași prin grădina cântecului popular! Au cântat și ne-au încântat așadar alături de tinerele noastre talente Cristian Oltenaș, Ștefania Danciu, Patrisia Vărărean și Daria Dorgo, vedetele noastre populare Florina Bălan, Teodora Florea și Mădălina Oltean. Apoi Ana Lar vecina noastră din Milaș și Olimpia Deneș, vecina noastră de la Teaca au onorat publicul cu prezența și cu cântecele lor frumoase. Spectacolul a fost prezentat profesional și profesionist de către admirabila prietenă a ‘’Cununii grâului’’ – doamna Alexandra Cotoi de la Ardeal TV Reghin, spectacolul nostru fiind înregistrat, urmând a fi transmis de acest post de televiziune.
A fost o seară minunată, unică, cu un spectacol în care copiii și tinerii noștri s-au bucurat de aplauze meritate. A fost cea de-a 212 manifestare artistică în fața publicului a ’’Cununii grâului’’ în cei 12 ani de activitate! Cântecele și cele 6 suite de dansuri populare au fost prezentate de cei 52 de artiști de azi, însă fiind oră de bilanț, vom preciza că în acești 12 ani la ‘’Cununa grâului’’ au învățat să cânte și să danseze 152 de copii din...trei comune și din 5 sate: Teaca, Milaș, Sînmihaiu de Câmpie, Ocnița, Pinticu Tecii, Viile Tecii, Archiud și Stupini! Mai menționez și alte cifre interesante: 3 spectacole în comuna Les Bois, Jura, Elveția cu ocazia turneului din 2013, apoi 69 spectacole în centrul de comună, la Teaca, 43 spectacole în căminul din Ocnița și 43 de evoluții în fața publicului din Constanța, Tulcea și Mangalia susținute în cei 8 ani de prezență a Ansamblului la Ziua Marinei Române!
Evident că cifrele pot spune multe despre noi, însă bucuria noastră cea mai mare este chiar bucuria copiilor și tinerilor care și-au descoperit o adevărată pasiune în a cânta, a juca și a se juca în pași de dans popular românesc! Este ceva care se aseamănă unui miracol în efortul acestor copii de a învăța dansul popular, de a se încadra voluntar într-o disciplină și o rigoare care cer efort, adesea foarte intens, de a învăța abecedarul respectului reciproc, de a simți plăcerea și bucuria răsplății publicului prin aplauzele atât de așteptate de sufletele lor dornice de afirmare!! Și peste toate aceste minunății se așterne fascinația bucuriei de a se descoperi pe ei înșiși și de a învăța, distrându-se în fapt, prețul reconfortant al Muncii!
Spectacolul a fost o asemenea revărsare ce frumusețe și de bucurie încât timp de trei ore nici un spectator nu s-a mișcat de pe scaun! Au fost momente de măiestrie artistică unice oferite de cele patru perechi de seniori lăsați la...vatră toamna trecută care însă s-au mobilizat pentru a fi prezenți la aniversare! Bogdan Adrian Pîntea, admirabilul nostru coregraf, apoi liceenii Antonia Bărbos, Patrisia Cătinean și Andrei Florea, studenții Daniel Virag, Alexia Bărbos și Teodora Florea, militarul Alex Dorgo, îmbrăcați regește, adică în costumele populare unice ale Archiudului, de către neobosita dăscăliță Lucia Pintican au dansat cu patos dansuri din Câmpia Transilvaniei pe care le-am urmărit cu lacrimi de bucurie în ochi... Au fost apoi momente de încântare în care grupa mică în frunte cu ’’grădinița cununii’’ – Andreea Dorgo, Cristian Deak, Andrei Vărărean și Nicolas Butta - a jucat și s-a jucat în pași de dans plimbându-ne pe Valea Someșului sau în dulcea câmpie transilvană, scena devenind neîncăpătoare pentru cele 13 perechi de dansatori! Grupa mare, în fapt seniorii de azi ai Cununii s-am prezentat cu suite de dansuri din Monor, din Pintic, din Maramureș dar și cu o suită de dansuri reprezentând farmecul câmpiei...
Întoarcerea acasă, proiectul imaginat în anul 2011 de Cornelia Ardelean, are vârsta de...12 ani, adică vârsta medie a celor 52 de dansatori de azi ai Cununii! Cu această ocazie părinții copiilor din Ocnița au fost gazde primitoare pentru copii, părinții și bunicii din celelalte 7 localități din care își trage azi seva ‘’Cununa grâului’’! În frunte cu doamna Melinda Lupu, alte 19 mămici s-au mobilizat exemplar, pentru spectacolul de...după spectacol, uimindu-ne de-a dreptul! Vreo 700 de sarmale cu afumătura de rigoare, aperitive pregătite pe loc, dulciuri, țuică, vin și coniac a la Ocnița, au fost bine primite după 3 ore de spectacol... Iar sala mare a căminului...nu se poate descrie ce minuni au putut aduna acolo Cornelia și doamnele amintite! Momentul CUNUNA-12 a fost deci unul minunat!
Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor sănătate ca să putem continua excursia aceasta prin lumea de neuitat a tradițiilor făurite, cizelate și păstrate cu sfințenie de către înaintași noștri! Este posibil ca lumea aceasta nouă să ne ofere si chiar sa ne înghesuie într-o nouă ...paradigmă în care identitatea națională să fie suprimată pur și simplu prin...mijloace democratice, economice adică!! Inutilul război din Ucraina și mai nou tragedia din Orientul Apropiat ne atenționează însă că identitatea milenară a unui popor nu poate fi anulată de nimeni! Nici de o dictatură feroce și nici de o democrație creată doar pentru...dulăi! Pentru că nu-i așa? Democrația conform unui enunț popular este o barieră! O barieră pe sub care trec cățeii și peste care...sar dulăii!
Vom încheia, totuși, într-un registru optimist! Pentru că vorba lui badea Ion, totdeauna a fost cumva, așa că va fi cumva și acum, cu toți norii negri carte plutesc peste Lume... Copiii și tinerii ‘’Cununii grâului’’ sunt argumentul nostru suprem cu care căutăm neclintiți Speranța și ne menținem optimismul! Fie ca Bunul Dumnezeu să ne fie Lumina călăuzitoare tuturor...
Iarba verde de acasă, adică (așa îmi pare mie doar!!)
Colonelul în retragere(aparentă)
Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Zi de sărbătoare la Ocnița, de Lăsatul secului!
- Ansamblul "Cununa grâului" și Cornelia Ardelean Archiudean, la Sânmihaiu de Câmpie, la sărbătoarea Zilei Naționale! Felicitări primarului Ioan Mate și directorului școlii, Ana Moldovan!
- Felicitări! Ansamblul "Cununa grâului" din Ocnița a aniversat 11 ani de activitate!
- ‘’Cununa grâului’’, cununa câmpiei – 13 ani de recolte bogate!
- Cununa grâului din Ocnița – spectacol la Viile Tecii!
Adaugă comentariu nou