Ansamblul "Cununa grâului" și Cornelia Ardelean Archiudean, la Sânmihaiu de Câmpie, la sărbătoarea Zilei Naționale! Felicitări primarului Ioan Mate și directorului școlii, Ana Moldovan!
Mar, 11/29/2022 - 07:49
Datorită a doi oameni frumoși, inimoși și mărinimoși, domnul primar al comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, și doamna director al Școlii Gimnaziale, prof. Ana Moldovan, am sărbătorit duminică, 27 noiembrie, Ziua Națională, în acest loc binecuvântat de Bunul Dumnezeu.
Căminul cultural din comună îmbrăcat de sărbătoare sub îmbrățișarea Tricolorului, plin de iubitori ai cântecului și jocului, ne-a primit cu căldură și cu...nerăbdare! După cuvântul de deschidere al doamnei Ana Moldovan, primarul Ioan Mate cu sufletul în palmă, parcă, a vorbit despre importanța, pentru noi cei de azi,a Zilei Naționale, a Zilei Unirii tuturor Provinciilor Istorice Românești! Profesorul de istorie Ionuț Budăcan ne-a reamintit apoi că Istoria ne ține de cald și la bucurie, și la necaz și de aceea trebuie să-i creștem pe elevi, pe copiii și pe tinerii noștri în spiritul cinstirii înaintașilor care ne-au lăsat această țară frumoasă, pentru că, nu-i așa, un popor care nu-și cunoaște istoria nu ar fi ca un copil care nu își cunoaște părinții?
''Cununa grâului'' s-a aflat în fața publicului la spectacolul cu numărul 190 în cei peste 11 ani de activitate! Programul artistic a fost bine primit de o sală plină de iubitori ai Sufletului românesc! Pe scenă au urcat 36 de copii și tineri ai "Cununii grâului" care au cântat cântece patriotice dedicate Zilei Naționale. Apoi dansatorii copii au prezentat o suită de dansuri de pe Câmpie. Fiind 11 perechi și scena neîncăpătoare, formația s-a împărțit în două, fiecare echipă dansând dansul învățat împreună în ultimele luni. Așadar, Matei Dorgo-Sofia Coman, Luca Florea-Andrea Dorgo, Lucas Bugnar-Miruna Cătinean, Răzvan Cătinean- Elena Kiss, Daniel Romonți-Mara Vintilă au deschis suitele de dansuri fiind urmați cu același dans de Cristian Pal- Elena Asoltanei, Vlad Moldovan-Elisa Horga, Cristian Oltenaș-Maria Cătinean, Paul Nour-Andreea Radu, Cristian Valea- Maria Zegrean și Ionuț Precub-Andreea Ianoși. Apoi Daria Dorgo(Ocnița) și Elisa Horga (Bistrița) ne-au amintit prin cântecul lor că... "colo peste munți și ape/Mai avem frați și surori/ I-am aduce mai aproape/ dacă am face un pod de flori"!
Suita de dansuri de pe Valea Someșului, pusă în scenă cu mulți ani în urmă de excepționalul coregraf Aurel Muntean și învățată de juniorii Cununii de la coregraful nostru Bogdan Adrian Pîntea, a stârnit ropote de aplauze – păunașii din Ocnița și Teaca dansând cu prea mult foc pentru a uita să le scriem numele în cronica noastră! Așadar, Florin Ioana-Daria Dorgo, Emanuel Rostaș-Diana Lupu, Teo Ioja- Niculina Cioarec, Dan Ioja-Florina Romonți, Ionuț Rostaș-Maria Asoltanei, Andrei Cătinean-Maria Zegrean și Daniel Romonți-Elena Asoltanei au preluat cu acest dans ștafeta... seniorilor ’’Cununii Grâului’’!
A urcat apoi pe scenă Adela Nicoleta Berbecar o tânără solistă din Miceștii de Câmpie, acum membră a ’’Cununii Grâului’’, pentru a ne reaminti că...din Bistrița- Năsăud mândre cântece s-aud! Juniorii, deveniți ca prin farmec seniori (doar în Ansamblu!) au revenit pe scenă cu un excepțional dans din Pinticu Tecii, unic la noi în județ prin originalitate și prin frumusețe (coregrafică!).
Dansatoarea de ieri a Cununii, acum solistă importantă și valoroasă, profesoara Iulia Roxana Horga ne-a încântat cu două cântece frumoase, melodioase și... rostite cu talent! Mădălina Oltean, fostă ’’Doiniță’’, acum solistă de bază a Cununii grâului (chiar dacă este studentă la Conservatorul clujean) a emoționat publicul cu încântarea cu care s-a prezentat pe scenă și cu care s-a dăruit cântând, tuturor spectatorilor. Spectacolul a continuat cu un dans din Maramureș pe care juniorii l-au dansat cu patos, parcă pentru a-și demonstra lor înșiși valoarea reală la care au ajuns ca dansatori și ca echipă.
În aplauzele întregii săli a urcat apoi pe scenă prezentatoarea spectacolului și sufletul acestei manifestări, spicul de aur din mijlocul snopului numit ’’Cununa Grâului’’ Ocnița – Cornelia Ardelean Archiudean! Cântecul ei duios ne-a reamnintit că în satul nostru cu multe flori, cu fete și cu feciori ne așteaptă mereu, răbdătoare, o cărare și-o măicuță iubitoare...Și câte nu ne-a mai spus Cornelia cu cântecele ei în care fiecare vers se înfiripă din dor, din ulițelor satului, din preaplinul sufletului omului obișnuit!
La Sânmihaiu de Câmpie, duminică, 27 noiembrie, ne-am convins, odată în plus, că Lada de zestre a Câmpiei Transilvane este încă plină! În spectacolul dedicat Zilei Naționale a României s-au înfrățit într-o horă a bucuriei comunele Câmpiei: Teaca, Sânmihai, Milaș și Micești! Încântat de cele văzute, auzite și, probabil trăite cu intensitate, primarul Ioan Mate s-a întrebat, acolo pe scenă, alături de Cornelia și de copiii ’’Cununii Grâului’’din Ocnița (Teaca) dacă nu s-ar putea împleti toate aceste localități ale Câmpiei Transilvane într-o Cunună de grâu unică, într-o ladă de zestre nemuritoare care să păstreze pentru cei de azi și pentru generațile viitoare tezaurul inegalabil al culturii populare, al tradițiilor milenare făurite cu trudă de țăranul român de pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu!
Întâmplarea minunată de la Sînmihai putea să nu se fi petrecut dacă Dăruirea nu s-ar fi întâlnit cu Speranța și amândouă nu ar fi întâlnit Făptuitorul și Fapta!
Nu știm ce va mai fi! Piatra de temelie a fost pusă! Flacăra speranței pâlpâie! Dorul de a ne regăsi ca oameni, ca nație, ca popor ne arde piepturile tuturor! Zarurile au fost aruncate! Să ne rugăm deci și să cerem și să credem că, cerând, deja am primit de la Bunul Dumnezeu! Doamne ajută!
Cronicar voluntar
Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Zi de sărbătoare la Ocnița, de Lăsatul secului!
- Tradiţiile din Bistriţa-Năsăud, la mare! Cornelia Ardelean Archiudean şi ’’Cununa grâului’’ la Ziua Marinei Române!
- Cornelia Ardelean Archiudean și copiii Cununii Grâului au oferit, la Ocnița, ghiocei mamelor!
- O poveste de succes- ‘’Cununa grâului’’ Ocnița, la 12 ani de activitate și peste 50 de mici artiști pe scenă!
- Cununa grâului din Ocnița – spectacol la Viile Tecii!
Meniu principal
Ultimele stiri
Sâm, 08:42
Andrei Marga: Ce înseamnă proeuropean? Cultura
Revista „UZP”, publicație editată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ( UZPR ),...
Comentarii
Alina M. -
Sâm, 13:15
Domnule profesor ,cu stima si respect citesc tot ceea ce scrieti.
Sarbatori binecuvantate dv si...
prof. Vasile Găurean -
Lun, 21:40
Este o mică bijuterie narativă relatarea dumneavoastră, domnule IRZ ! Cititorii au aflat ce flori...
cititor -
Lun, 19:59
Cândva fotbaliștii de la Gloria mergeau la meciuri duminica îmbarcați într-un camion fără prelată,...
Balan Marius- Horea-ecologist -
Lun, 09:57
Macar numele marelui poet sa nu-l engleziti bai neamule !
book stiu bine ce inseamna dar in alt...
Rus Augustin -
Sâm, 19:52
STIMATĂ DOAMNĂ,
Pătrundeți așa de bine în „universul copiilor”, ajutată probabil de statutul...
Aniversări
Sincere urări de sănătate şi bucurii, putere de muncă și proiecte profesionale și personale reușite îi dorim, în ceas aniversar, doamnei prof.
Cu ocazia zilei de naştere, urăm dnei MARIA OLTEANU, poet, multă sănătate, fericire şi bucurii.
La mulţi ani!
Redacţia „Răsunetul”
În ceas aniversar, urăm dlui ILIE MUŞINĂ, viceprimar al comunei Ilva Mică, multă sănătate şi mult succes în toate proiectele pe care le întreprindeți...
Adaugă comentariu nou