Tradiţiile din Bistriţa-Năsăud, la mare! Cornelia Ardelean Archiudean şi ’’Cununa grâului’’ la Ziua Marinei Române!

La invitația comandantului garnizoanei Mangalia, domnul comandor Mihai Dănilă, a Ligii Navale Române filiala Mangalia (președinte domnul Contraamiral Victor Gîdiuță) și a doamnei Liliana Iancu șefa Cercului militar Mangalia, Ansamblul folcloric Cununa Grâului Ocnița a participat pentru a 8-a oară (celelalte 11 participări aparțin Ansamblului folcloric ’’Doinița’’ a Cercului militar Bistrița) cu programe artistice adecvate, la ZIUA MARINEI ROMÂNE, onorând astfel activitățile culturale, artistice și aplicativ militare organizate de marinari în întâmpinarea zilei de 15 august!
Anul acesta paleta activităților la care am participat a fost foarte largă, copii și tinerii noștri sub bagheta...artistică a Corneliei A Ardelean participând cu succes la spectacolele folclorice, la momentele artistice ocazionate de depunerile de coroane de flori la monumentul Eroilor Marinari, la lansările de carte organizate de Liga Navală și de Cercul Militar, la concursul de tenis de masă organizat la Casa de Cultură Mangalia sau la întrecerile aplicativ militare organizate de Centrul de Perfecționare Operații Speciale Navale și de Divizionul 164 Forțe Navale pentru Operații Speciale! Trebuie spus că dansatorii de elită ai Cununii au fost la înălțime și la concursul de tenis de masă( Andrei Cătinean (11 ani) fiind cel mai tânăr participant dar și la dificilele probe aplicativ militare organizate de forțele speciale ale marinei române pe plaja de la Mangalia, Emanuel Rostaș ( la categoria sub 18 ani) și Raul Precub la seniori câștigând locurile întâi, premiate, între altele, cu o ieșire pe marea învolburată cu șalupele forțelor speciale ale marinei militare! O experiență de neuitat! Urmare a seriozității artiștilor noștri din Ocnița, Teaca, Pintic, Archiud și Sînmihaiu de Câmpie, domnul comandor Mihai Dănilă ne-a oferit întregului Ansamblu o ...plimbare pe ape cu șalupele militare, o altă amintire pentru acești copii...năzdrăvani, între care Luca Florea, Paul Nour și Ionuț Cioarec se află pe pragul anilor 7-8!!
Grija specială a gazdelor noastre a fost răsplătită generos de artiștii Cununii, alături de Cornelia aflându-se cu cântecele lor bine alese, bine cântate și bine primite de public – Patrisia Vărărean, Ștefania Danciu, Iulia Roxana Horga, Teodora Maria Florea și Violeta Ioana Todoran. Copii Ansamblului au dansat dansuri potrivite cu vârsta lor, pregătite de coregraful Bogdan Pîntea. Ionuț Precub, Andrea Radu, Paul Nour, Elena Asoltanei, Cristian Valea, Maria Zegrean, Luca Florea, Vlad Moldovan, Lucas Bugnar au fost juniorii minune care au încântat spectatorii cu voioșia lor, cu determinarea lor și până la urmă cu farmecul lor unic și irepetabil, reflectat, de și în oglinda copilăriei... Juniorii de azi, seniorii de mâine, au fost deja minunații Florin Ioana – Maria F. Cătinean, Emanuel Rostaș – Patrisia Vărărean, Darius Bugnar-Diana Leuca(Maria Asoltanei), Dan Ioja- Florina Romonți, Teodor Ioja – Niculina Cioarec (Zenuța Dombi), Andrei Cătinean-Andra Sabău și Lucian Toma- Ștefania Danciu! Anul acesta s-au aflat cu noi și trei perechi de dansatori din generația de aur a Cununii grâului: Andrei Florea - Patrisia F Cătinean, Raul Precub – Antonia Bărbos și Dragos Bugnar-Alexia Bărbos care, cu măiestria lor au adus la întâlnirea cu Sfânta Maria, protectoarea bunului creștin, suflul, aerul și miresmele îmbietoare și reconfortante ale jocului, unic în România, jocul/dansul Câmpiei Transilvane!
Alături de noi și împreună cu artiștii noștri s-a aflat, ca de obicei în ultimii ani , familia Rodica și Tavi Bărbos doi oameni adevărați, două suflete devotate Cununii grâului, două inimi mari, debordante la veselie și mărinimoase la...greu! Dacă mai punem în balanța succesului nostru și pe cele două super dansatoare ale familiei, Alexia și Antonia, neapărat trebuie să mulțumim sincer acestei familii aflată trup și suflet alături de Ansamblul fanion al comunei Teaca, iată, de 12 ani!!
Nu vom uita să menționăm și să le mulțumim șoferului nostru de la Transmixt Bistrița, Atilla Zoltan care ne duce la mare din anul 2010 încoace, însoțit fiind de doamna Rozalia, soția sa pe care aș numi-o deja...Director adjunct cu optimismul la ’’Cununa Grâului’’!!
După 11 ani de participare cu Doinița Cercului militar Bistrița și 8 ani cu ’’Cununa Grâului’’la Ziua Marinei Române biruit-a gândul (după cum zice Cronicarul) să simțim și să-i considerăm pe prietenii noștri de la malul mării, Marinarii Români, ca fiind a doua noastră...acasă! Cei 19 ani de participare la Ziua Marinei a Corneliei împreună cu cele două Ansambluri folclorice, însumează peste 1200 de copii și tineri din județul nostru în ale căror amintiri ziditoare de conștiință se află și ancorele salvatoare ale marinarilor militari români! Pentru că marina militară a României este o instituție definitorie a statului, un exemplu de dăruire pe Altarul Datoriei, o pildă de urmat mai ales pentru sufletele tinere ale artiștilor noștri care învață acum să folosească busola pentru aflarea punctelor cardinale ale vieții lor!
Eu personal apreciez efortul meu în acești 19 ani ca fiind, pur și simplu, o bucurie a vieții și nicidecum o muncă de Sisif modern! Cornelia, care a dus mereu greul în modelarea artistică a muncii noastre, simte și gândește la fel! Tocmai de aceea când însuși Zeul Neptun ne-a adus din înspumata apă a mării două diplome de onoare, am rămas fără grai, eu trezindu-mă din uluire tocmai în momentul în care, sărutând Drapelul Tării, m-am simțit (pentru o clipă cât o veșnicie) din nou soldat în slujba Patriei mele! Mi-au trecut atunci prin fața ochilor chipurile a doi prieteni inegalabili care au pus temelia acestei ...aplicații de 19 ani pe drum de ape– coloneii Cristian Soare și Dumitru Inderjoschi din Constanța. Cu tricolorul în suflet i-am îmbrățișat atunci, în fața mulțimii, pe comandorul Mihai Dănilă și pe contraamiralul Victor Gîdiuță oamenii în fața cărora însuși Zeul Neptun și-a scos pălăria de mărgean...
Ce ar mai fi de spus ar fi, poate, de prisos! Sfânta Maria, protectoarea marinarilor și a noastră a micuților artiști, ne-a protejat și anul acesta pe toți cei 55 de ostași devotați tradițiilor bistrițene și năsăudene, îndrăgostiți de tot ceea ce este românesc, cu bune și cu rele, însă purtând pecetea înțelepciunii străbune!
Mulțumim Eroilor Marinari de ieri și de azi! Felicitări Cornelia, felicitări copii și tineri însetați de frumosul din Sufletul Neamului Românesc!
Dincolo de asta, vorba Poetului, ce e val ca valul trece...

De cart la prova
Colonel ( în…ne retragere) Florentin Archiudean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5