La Marea Neagră între două iubiri – ’’Doinița’’ și ’’Cununa grâului’’!

Col.rez. Florentin Archiudean

În perioada 08-16 august Ansamblul folcloric Doinița a fost oaspetele marinarilor români cu ocazia Zilei marinei militare, a marinei civile și a lucrătorilor portuari. În acest an la fel ca și in anul trecut alături de Ansamblul folcloric Doinița s-a aflat Ansamblul folcloric Cununa Graului din Ocnița-o formație care a progresat foarte mult și care are soliști valoroși și dansuri minunate! A fost un turneu dificil. Cu nouă spectacole in opt zile! La Constanța și la Mangalia! Cea mai importantă prezență a fost participarea la Ziua Porților Deschise in Dana Zero a portului militar, acolo unde marinarii militari au deschis porțile miilor de oamnei doritori să cunoască pe acești ostași deosebiți care apără fruntariile țării de pe Mare! Spectacolul folcloric a fost completat cu evoluția entuziasmantă a fanfarei militare a Forțelor Navale. A fost o zi superbă in care tinerii Doiniței și ai Ocniței au fost aplaudați de un public numeros, de Șeful Statuui Major al Marinei Militare, contraamiralul doctor Alexandru Mârșu, admiratorul și prietenul Doniței de peste zece ani dar și de Ministrul Apărării Naționale (Mircea Dușa, întâmplător cu...origini de familie din Gledin!!)!
La Constanța, pe faleza din vecinătatea cazinoului, din păcate aflat in paragină... ne-a privit însuși Luceafărul! Am dansat și am cântat vrăjiți de apropierea Poetului, chipul lui scupltat în piatră străjuind cu nostalgie, alături de comandamentul flotei, granița dinspre Mare a României!
La Mangalia, cele trei spectacole susținute la Cercul Militar în cadrul Săptămânii spiritualității marinărești organizată de garnizoana militară al cărui comandant este admirabilul comandor Petrică Pârvu, cele două ansambluri au fost indelung aplaudate pentru prospețimea cântecelor și dansurilor din inima Transilvaniei și din Țara lui Coșbuc și Rebreanu!
Invitați și la Callatis Fest, o sărbătoare a folclorului românesc, două seri la rând, tinerii artiști în frunte cu Cornelia Ardelean au obținut aprecieri la superlativ iar aplauze...cât a cuprins Marea....
Printre picături am făcut și plajă. După 13 ani nu ne-a fost ușor să schimbăm plaja de la Mamaia cu aceeea de la Mangalia, mult mai puțin ...fermecătoare dar îndestul de primitoare! Multă lume din cele două ansambluri a primit botezul Mării anul acesta! Și-au aniversat ziua de naștere sub adierea brizei marine și in aplauzele colegilor Dana Maria Ioana, Alexandru Dorgo și Krista Cozan Zoltan!
A fost un turneu reușit! Al 13-lea pentru Doinița pe litoral! Ansamblul folcloric Doinița a avut anul acesta șase perechi: Bogdan Acatrini-Lorena Leuca, Marius Jurcan-Denisa Drăguș, Ionuț Boldijer-Melisa Irina Cosma, Edy Matei Cătuna-Raluca Dan, Alexandru Manciu–Dora Pop, Cătălin Demian-Diana Drăgan. Au mai dansat Krista Cozan Zoltan și Alexandra Guță. Soliștii vocali de anul acesta au fost Simona Găluț, Sabrina Dohotar, Delia Bachiș, Krista Zoltan, Melisa și Cosmina Cosma, Violeta Todoran și Mădălina Oltean. Doamna Cornelia Ardelean a cântat pricesne și cântece de pe noul album, aflat in curs de apariție! La Mangalia ne-am întâlnit cu mulți bistrițeni între care Den Den Bugnar....( fosta Doiniță, care a și dansat cu Ocnița intr-o seară!) dar și cu celebrități precum scriitoarea rebreancă Alina Dora Romanescu!
Ca o recompensă pentru prestația lor artistică deosebită voi aminti și pe artiștii Ansamblului folcloric Cununa Grâului din Ocnița! Au dansat Ionuț Sara-Ioana Dreptate, Gaby Horga-Bianca Tălcean, Andrei Rostaș-Maria Selejan, Dragoș Bugnar-Teodora Florea, Cătălin Naste-Patrisia Cătinean, Siviu Pop-Denisa Pogăcean, Adelin Moldovan-Simona Raluca Sabău, Alexandru Dorgo-Alexandra Sara, Andrei Florea-Dana-Maria Ioana și...Alexandru Coman! Soliste vocale cu voci deosebite și cu cântece inspirate:Teodora Maria Florea, Adelina Narcisa Horga, Mariana Someșan, Simona Raluca Sabău și Iulia Roxana Horga! Mezinul Ansamblului la cântat și la dansat- Andrei Florea, un talent autentic apreciat ca atare de spectatori!
O experiență unică! Nouă recitaluri în opt zile este poate cam mult! Însă tinerii artiști au fost fericiți cu acest ritm...militar, marinăresc! Am avut vânt bun din pupa și ne-am mișcat repede și bine. Am cucerit toate inimile-mai întâi ale prietenilor dar- în cele din urmă!- și ale...inamicului(nevăzut, neauzit, bănuit) probabil!
Putem raporta cucerirea aliniamentului( artistic) propus și punerea drapelului tricolor al tradițiilor populare la loc de cinste, pe cel mai înalt catarg al Navei Amiral a respectului pentru tezaurul folcloric al Neamului!
Ne declarăm mulțumiți! Transmitem din mulțumirea noastră, din preaplinul sufletelor noastre mulțumiri Comandamentului Flotei, Cercurilor militare Constanța și Mangalia, comandantului garnizoanei Mangalia și în mod special domnului colonel în rezervă Cristian Soare fără de care nimic nu ar fi avut farmec! Vorba ceia...dacă Soare nu este...nimic nu este!
Nu le mulțumim doamnei Cornelia Ardelean Archiudean și domnului Aurel Muntean. Le purtăm cu toții in inimi un strop de iubire, de respect și de admirație pentru sacrificiul lor eroic! Da, eroic, adică sincer, binevenit, apreciat și cu folos!
Probleme au mai fost, mai bine nu ni le mai amintim! Bucurii au fost cu nemiluita, mai bine le păstrăm doar în suflete! Am trăit din plin opt zile. Fiecare cu farmecul și cu grjile ei(mărunte!). Am rămas cu concluzia finală:
PUNCT! ȘI...DE LA CAPĂT!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5