Clubul Internaţional de Cultură "Boema"-prietenie fără graniţe

Primul eveniment cultural care i-a adunat pe scriitorii bistriţeni în acest an a fost în saloanele elegante şi primitoare ale Hotelului Krone, unde s-au pus bazele Clubului Internaţional de

Cultură "Boema", care reuneaşte scriitori, artişti plastici, muzicieni. Botezul a avut loc la iniţiativa scriitoarei Melania Cuc, om de cultură bine receptat nu doar în ţară ci şi dincolo de graniţele virtuale. Cenaclul va avea caracter internaţional, fiind programate conferinţe on-line pe internet, fiind pe listă déja cele cu scriitorii din Canada şi din Germania de la Agerro Stutgart. Prima preşedenţie, va fi cea a directorului Editurii Nico din Mureş, a revistei Vatra Veche şi a Direcţiei pentru Cultură Mureş, scriitorul bistriţean Nicolae Băciuţ.

Hotelul Krone este pionier în găzduirea unui asemenea club la care şi-au anunţat aderarea artişti din mai multe zone ale ţării, dar şi din diaspora. Generozitatea lui Florin şi a Cristinei Sângeorzan de a crea un spaţiu cultural a fost răsplătită încă de la prima întâlnire derulată sub semnul prieteniei. Alături de Melania Cuc şi Nicolae Băciuţ, au răspuns pozitiv clubului de prieteni, prin prezenţă şi susţinere, Grigore

Avram, Oscar Willard Aruniegas Toro Betancourth (Columbia), Florin

Bojor (Spania), Florin Săsărman, Elena M. Cîmpan, Alexandru

Cristian Miloş, Cornelia Ardelean, Codruţa Băciuţ, Dumitru Cuc, Traian

Parva Săsărman, Victoria Fătu Nalaţiu, Niculae Vrăsmaş, Radu Ignat, Florentin Archiudean, Ovidiu Pojar, Maria Oltean,

Ana Zegrean, Radu Aurelia, Florentina Iftimescu etc., care sunt şi membri fondatori. Clubul va fi înregistrat ca ONG, Statutul fiind deja întocmit. La botez, în calitate de nănaşi, au fost prezenţi, în videoconferinţă, scriitorii Adina Stoicescu şi Ioan Puşca, de la Asociasţia Culturală ADSUM- Cenaclul de seară, Bucureşti. Primul proiect concret al clubului este pe 21 martie, de Ziua Internaţională a Poeziei, când va fi lansată prima antologie a Clubului, care va fi tipărită la Editura Nico din Târgu-Mureş sub numele "Boema".

“Clubul este deschis tuturor care vor să pună umărul la

fapte culturale, nu există niciun fel de subordănări ascunse, nu vrea

să afecteze în vreun fel activitatea altor ONG-uri culturale din zonă,

ci, dimpotrivă, să sporească împlinirile culturale”, afirmă preşedintele Nicolae Băciuţ.

În acest cadru a fost lansat întâiul volum al anului 2010, Autoportret, Editura Nico, Târgu Mureş, al Melaniei Cuc, o declaraţie de dragoste pentru vers. Fructele-poeme s-au copt dintr-o suflare, crescând aroma pentru meşterul puternic. O poezie a frumuseţii, a clarităţii, a profesionistului care şi-a câştigat deja prestigiul de poet adevărat. O poveste a ancestralului, a adâncurilor coborâte din inima fierbinte, doritoare de artă. Apoi a fost prezentat numărul pe ianuarie al revistei literare „Vatra veche”, coordonată de harnicul scriitor Nicolae Băciuţ. O revistă care îndeamnă la sărbătoare prin ilustraţia de excepţie cu lucrările semnate de Marcel Naste şi care are ca material central interviul cu Mircea Cărtărescu. O revistă ajunsă în anul 2, editată cu multă grijă pentru calitate, care şi-a căştigat déjà locul pe piaţa de profil.

Clubul Internaţional de

Cultură "Boema", prin proiectele pe care şi le propune, este un deschizător, prin intermediul spaţiului virtual, al porţilor lumii, întru bucuria celor care iubesc arta, indiferent în ce zonă a lumii de află. În ziua de azi graniţele nu mai pot opri comunicarea audio-vizuală. O demonstrează “Boema”.

Comentarii

15/01/10 21:15

Stimati Domni,

Iata ca ne intersectam, fara dorinta expresa a cuiva, pe un nume frumos, Boema, cel al revistei noastre culturale din Galati, infiintata in martie 2009 (vezi www.inforapart.ro/boema/) si cel al unui club cultural proaspat si el, cu acelasi nume, din Bistrita. Nu ne ramane decat sa ne bucuram ca existam, si unii si altii, si, desi nu se stie inca cum anume, poate chiar sa colaboram in vreun fel, intru respectarea si promovarea dreptului la cultura a neamului romanesc.
Asadar, sa ne uram mult succes!

Cu condescendenta,

Petre Rau

13/01/10 22:38
Mariana

Ce pot sa zic decat ca sunt extrem de bucuroasa cand vad ca pe ici, pe colo, incep sa se miste fapte culturale sincere, nu doar de ochii lumii...
La mai multe fapte...!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5