Clubul Lions se implica in constientizare despre boala Alzheimer

De Ziua Mondiala Alzheimer, 20 de tineri din Bistrita si-au luat din timpul lor pentru ca sa fie pe pietonalul din municipiu, sa incerce sa atraga atentia trecatorilor despre ...uitare...sau mai rau! "Caci si uitarea-i scrisa-n legile-omenesti!" e o vorba la noi...dar, atentie, se pare ca prea adesea nu realizam despre noi, sau apropiatii nostri, ca, daca problemele de memorie apar brusc, sau se accentueaza progresiv si sunt persistente, ne sau le afecteaza activitatile zilnice, atunci este o problema de sanatate, care trebuie rapid adusa in atentia medicului! Poate fi urata Alzheimer! Dar ea poate fi tinuta la distanta!

Tinerii nostri voluntari au invatat despre acest fenomen, care afecteaza 1 din 15 varstnici peste 65 de ani, de la specialistii nostri, membri in echipa de proiect, Corina Ernst si Mirela Parker de la Autoritatea de Sanatate Publica, intr-o intalnire anume gandita. Mai mult, duminica, au facut o vizita la Centrul specializat in boala Alzheimer (unul din putinele din tara), de la Beclean. Au fost intampinati cu caldura de personalul medical de acolo, s-a incercat un minim dialog cu cei suferinzi...

Astfel pregatiti, copiii au pictat panouri de carton pe care doritorii au putut sa scrie, miercuri dupa-amiaza, raspunsul lor la intrebari cum ar fi:

-SUNT O PERSOANA IN VARSTA SI SUFAR DE ALZHEIMER. CE MESAJ AI PENTRU MINE?

-CINE SI CUM POATE AJUTA O PERSOANA CU ALZHEIMER?

-PROBLEME DE MEMORIE: CE CREZI CA POTI SA FACI CA SA ITI PASTREZI O MEMORIE BUNA?

Iar cei mai curajosi si-au pus in piept un anunt "de speriat": "Sunt bolnav de Alzheimer!" si au intrebat trecatorii: "Nu stiti unde ma aflu?"...desigur raspunsurile au fost deseori dezamagitoare, putini au intrat in joc...Putini au venit si au scris pe panourile noastre...dar, macar datorita fluturasilor impartiti cu generozitate, credem ca avem cu 50 de cetateni din Bistrita mai informati!

Si toate aceste actiuni s-au facut prin proiectul Tineri voluntari pentru bunici voluntari, cofinantat de Consiliul local si Primaria municipiului Bistrita.

Sorin Herciu

manager de proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5