Ziua Internațională Alzheimer /World Alzheimer's Day, 21 Septembrie 2019

Manifestări frecvente în boala Alzheimer

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Tulburările de memorie sunt un process firesc al îmbătrânirii, însă atunci când afectează cu adevărat calitatea vieţii, nu se mai justifică. Dacă un membru al familei uită des întâmplările recente, trece brusc de la o stare la alta, uită cuvinte de bază sau uită să se mai îngrijească, în contrast cu "omul care era odată", poate fi un semnal de alarmă că trebuie dus la un consult medical.
Boala în sine debutează în jurul vârstei de 55-60 de ani, la femei, iar la bărbaţi, după 60 de ani, înjurul vârstei de pensionare. Simptomele "uşoare" apar însă mult maidevreme, în intervalul de vârstă 40-50 de ani.
Specialiștii au identificat șapte manifestări frecvente.
Pierderea memoriei! Persoanele predispuse la Alzheimer încep să uite experienţe sau date recente, dar "deapănă" cu precizieîntâmplări din trecut. Oricine poate uita pe moment detaliid într-o conversaţie recentă, pe care şi le reamintesc mai târziu, însă persoanelor cu început de demenţă li se şterg din memorie pentru totdeauna.
Repetiţii supărătoare! Persoanele cu început de Alzheimer repetă aceleaşi povestiri, cuvânt cu cuvânt, şi pun mereu aceleaşi întrebări.
Lapsusuri! Deşi este natural să ne scape pe moment un cuvânt sau altul, persoanele predispuse la Alzheimer se chinuiesc să-şi amintească chiar şi cuvinte din vocabularul de bază.
Labilitate! Cei care au început de Alzheimer îşi pot schimba brusc comportamentul, devenind din senin nervoase şi furioase. Brusc,renunţă la activităţile care odată le făceau cu plăcere şi devin suspicioşi cu ceilalţi membri ai familiei.
Dezorientare şi confuzie! Persoanele cu început de demenţă se pot pierde uşor în locuri pe care altădată le cunoşteau în detaliu, precum cartierul în care trăiesc.
Lipsa igienei! Uneori, acesta este semnul cel mai vizibil în cazul bolnavilor cu început de Alzheimer. Persoane care se îmbrăcau fără cusur acum pot fi văzute cu haine pătate, murdare.
Comportament ciudat! Toată lumea uită unde şi-a lăsat cheile din când în când, însă bolnavii cu risc de Alzheimer sau alte forme de demenţă îşi uită lucrurile în locuri total nepotrivite, cum ar fi periuţa de dinţi în frigider sau sticla de lapte în dulapul din baie. Pe lângă aceste simptome, trebuie luate în calcul pierderile în greutate fără motiv (de ex.5 kg în şase luni) şi tremurul discret al extremităţilor.
Tratamentul "bate" istoricul familial de boală! Semnalele timpurii de boală nu trebuie ignorate, întrucât singura şansă de a nu dezvolta boala propriu-zisă este medicaţia corespunzătoare şi evaluările periodice. Există trei tipuri de investigaţii cu ajutorul cărora poate fi depistată boala din timp:
• examen clinic (medical pune pacientului întrebări ca să-i testeze funcţia mentală, memoria pe termen scurt cu precădere)
• investigaţii imagistice (examen computer tomograf, RMN)
• markeri biologici, predictivi.
Netratată la timp, rata de conversie către Alzheimer şi alte demenţe este de 12-50% la fiecare doi-cinci ani. O persoană cu istoric de Alzheimer în familie are un risc cu 70% mai mare decât ceilalţi să dezvolte la rându-I boala, însă, chiar şi acest segment îşi poate ţine boala în frâu dacă este diagnosticată precoce, tratată ţintit şi monitorizată.
AMELIORARE. Exerciţii uşoare şi sarcini în gospodărie. Persoanele cu manifestrări specifice Alzheimerului nu trebuie marginalizate. Din contră, au nevoie de un exerciţiu mental continuu şi trebuie responsabilizate atât cât este posibil: sarcini în gospodărie, îngrijirea copiilor etc. Studiile au arătat că mişcarea fizică moderată, plimbările în ritm alert şi dansul îi ajută pe bolnavi să se împace cu simptomele demenţei. Cercetătorii britanici spun că mişcarea îmbunătăţeşte somnul, dar şi circulaţia sângelui la nivel cerebral, prevenind atrofierea şi degenerarea creirului, principala cauză a demenţei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5