COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatului PD-L Ioan Nelu Botiş, a facilitat astăzi o întalnire în cadrul Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor între liderii de sindicat ai firmei Rombat din Bistriţa şi membrii acestei comisii.

Liderul de sindicat Costică Georgiu şi alţi doi membrii de sindicat Marius Balla şi Ion Spuma prezenţi astăzi la Bucureşti au solicitat încadrarea unor locuri de muncă din cadrul firmei bistriţene producătoare de baterii auto în condiţii speciale. Primele demersuri s-au făcut încă din iulie 2008, cand SC Rombat SA Bistriţa a trimis catre Ministerul Muncii- Comisia pentru acordarea avizelor de încadrare în condiţii speciale, o cerere prin care se solicita încadrarea unor locuri de muncă din cadrul societăţii “ în condiţii speciale “. S-a constatat conform procesului verbal întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă BN că s-au luat măsuri tehnico-organizatorice pentru eliminarea sau diminuarea riscurilor profesionale, prevăzute în legislaţia de protecţia muncii, dar conform expertizei întocmită de Institutul Naţional de cercetare –dezvoltare pentru protecţia muncii Alexandru Darabont, s-a dovedit clar că prezenţa permanentă a materiei prime (plumbul) în cadrul procesului tehnologic, indică prezenţa permanentă a noxelor degajate, cu diverse concentraţii, dar cu aceleaşi urmări asupra sănătăţii lucrătorilor din cadrul zonei de producţie.

Locurile de muncă în condiţii speciale au fost prevăzute expres şi limitativ în Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completarile ulterioare. Însa prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.49/2001, s-a creat posibilitatea completării listei care cuprinde locurile de muncă în condiţii speciale, dar numai prin lege, în baza unor criterii şi metodologii.

Liderul de sindicat domnul Georgiu Costica, a ieşit foarte încrezator de la întalnirea cu membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, fiind convins că în final lista va cuprinde şi locurile de muncă propuse de sindicaliştii firmei Rombat.

“ Toţi membrii comisiei au fost de acord ca locurile de muncă propuse de noi să fie cuprinse în lista cu locurile de muncă în condiţii speciale. Vom începe să facem toate demersurile pentru a intra în poziţia 152 a Anexei 2 din Legea nr.226/2006 privind încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale. “ declară liderul de sindicat a firmei Rombat, domnul Georgiu Costică.

Menţionăm că în contextul legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completarile ulterioare, condiţiile de muncă sunt speciale, deosebite sau normale, înlocuind astfel grupele I, II sau III de muncă din legislaţia anterioara datei de 01.04.2001.

Biroul de presă