Lobby parlamentar pentru rezolvarea unei doleanţe a sindicaliştilor de la Rombat

Întâlnirea dintre o delegaţie a sindicaliştilor ai firmei Rombat cu membrii Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor, privind încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale a dat roade. Cel care a facilitat şi intermediat această întâlnire a fost deputatul PDL Ioan Nelu Botiş, vicepreşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie socială.

Liderul de sindicat Costică Georgiu, însoţit de alţi doi colegi sindicalişti, Marius Balla şi Ion Spuma, s-au deplasat la Bucureşti şi au solicitat sprijin parlamentar în ceea ce priveşte încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale.

Primele demersuri s-au făcut încă din iulie 2008, când SC Rombat SA Bistriţa a trimis către Ministerul Muncii - Comisia pentru acordarea avizelor de încadrare în condiţii speciale, o cerere prin care se solicita încadrarea unor locuri de muncă din cadrul societăţii ,,în condiţii speciale”.

„Potrivit unui proces verbal întocmit de Inspectoratului Teritorial de Muncă se constată că, s-au luat măsuri tehnico-organizatorice pentru eliminarea sau diminuarea riscurilor profesionale, prevăzute în legislaţia de protecţia muncii, dar conform expertizei întocmită de Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Protecţia Muncii s-a dovedit clar că prezenţa permanentă a materiei prime (plumbul) în cadrul procesului tehnologic, indică prezenţa permanentă a noxelor degajate, cu diverse concentraţii, dar cu aceleaşi urmări asupra sănătăţii lucrătorilor din cadrul zonei de producţie”, a precizat liderul sindical Costică Georgiu.

Locurile de muncă în condiţii speciale au fost prevăzute expres şi limitativ în Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Însa prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.49/2001, s-a creat posibilitatea completării listei care cuprinde locurile de muncă în condiţii speciale, dar numai prin lege, în baza unor criterii şi metodologii.

Sindicaliştii au ieşit foarte încrezători de la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, fiind convinşi că în final lista va cuprinde şi locurile de muncă propuse de sindicaliştii firmei Rombat.

,,Toţi membrii Comisiei au fost de acord ca locurile de muncă propuse de noi să fie cuprinse în lista cu locurile de muncă în condiţii speciale. Vom începe să facem toate demersurile pentru a intra în poziţia 152 a Anexei 2 din Legea nr.226/2006 privind încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale”, a declarat liderul de sindicat al firmei Rombat.

Potrivit Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, condiţiile de muncă sunt condiţii speciale, deosebite sau normale, înlocuind astfel grupele I, II sau III de muncă din legislaţia anterioară.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5