„Cartel ALFA” Bistriţa-Năsăud: Tratatul de guvernanţă fiscală va duce la recesiune

Aproximativ 100 de sindicalişti bistriţeni au manifestat ieri, la Bistriţa, în faţa Palatului Administrativ, pentru a denunţa şi a condamna Tratatul de guvernanţă fiscală, care impune reguli privind disciplina bugetară prin limitarea deficitului şi a datoriei publice, document care va fi semnat de preşedintele Traian Băsescu. Protestul sindicaliştilor de la CNS „Cartel ALFA” se înscrie în acţiunile organizate în toatel cele 27 ţări, sub egida Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES-ETUC).

„Prin semnarea acestui tratat, vor condamna ţara la subdezvoltare. Noi considerăm că ţara are nevoie de investiţii, de locuri de muncă. A aborda doar din punct de vedere finanţist şi al deficitelor această problemă este cel puţin incorect faţă de ceea ce au făcut ţările europene, care s-au dezvoltat până acum. Ei şi-au permis deficite mai mari, acum nouă nu ni se mai permite, ba mai mult, noi ne angajăm să nu facem acest lucru, deşi am avea timp până vom îndeplini criteriile de aderare la zona euro, să ne împrumutăm şi să mai facem ceva din infrastructura asta pentru a atrage investitori străini şi pentru a ne dezvolta”, a explicat liderul sindical Doru Hodoş.

Pe lângă nemulţumirile care vizează „acest tratat de austeritate”, sindicaliştii au atras atenţia şi asupra degradării relaţii lor de muncă. „Constatăm că dialogul social este din ce în ce mai slab, sindicatele îşi pierd rolul, iar noi nu înţelegem că democraţia nu poate exista fără sindicat. Legislaţia actuală descurajează organizarea sindicală, descurajează negocierile colective”, a menţionat Hodoş.

Preşedintele CNS „Cartel Alfa” Bistriţa-Năsăud a avansat şi o serie de propuneri pentru guvernanţi. „Cerem Guvernului să adopte de urgenţă ordonanţa privind şomajul tehnic, să ajute industria, să salvăm locuri de muncă, să salvăm angajatori de la faliment, pentru că acest act normativ a salvat locuri de muncă în 2010, este bine apreciată atât de angajatori, cât şi de angajaţi. Solicităm, de asemenea, majorarea salariului minim, pentru că menţinerea lui la un nivel aşa de jos – de 700 lei – este o invitaţie la evaziune fiscală. N u înţelegem de ce Guvernul nu măreşte salariul minim pe economie, dar se plânge că evaziunea fiscală este mare. Cerem instituţiilor statului să accentueze lupta împotriva muncii la negru şi împotriva evaziunii fiscale, astfel încât resursele la buget să fie mai mari”, a punctat Doru Hodoş.

Sindicaliştii de la Rombat şi-au arătat nemulţumirea faţă de faptul că deşi au cotizat, unii dintre ei şi 20 ani, pentru grupa specială de muncă, prin noua lege a pensiilor, pierd „şi grupa şi banii”. „Ne-aţi luat totul - Nu ne luaţi şi dreptul la viaţă”, a transmis unul dintre sindicalişti.

Membrii CNS „Cartel ALFA” solicită, aşadar, nu doar amânarea semnării de către România a tratatului austerităţii (n.n. – protestele nu-l vor întoarce de la avion pe Traian Băsescu), ci şi crearea de locuri de muncă şi păstrarea celor existente prin aplicarea şomajului tehnic,

respectarea acordului privind creştere salariului minim garantat în plată, combaterea fraudei şi evaziunii fiscale, combaterea muncii la negru şi a muncii la gri, restabilirea unui dialog social responsabil, o reformă a sănătăţii în beneficiul contribuabililor şi asigurarea unei pensii decente, conform muncii prestate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5