Comunicat de presă

În urma hotărârii AG a FSI din BCR, coroborat cu nemulţumirile salariaţilor din Federaţia Sindicatelor Independente din BCR, s-a declanşat forma de protest, în perioada 13-15 august 2008, cu posibilitatea prelungirii în raport cu hotărârea membrilor de sindicat din federaţie, motivat de următoarele aspecte:

 1. programele de lucru pentru unităţile teritoriale (retail şi corporate), stabilite fără a se avea în vedere şi pdv al salariaţilor, indiferent de funcţie, reprezentaţi prin intermediul organizaţiei sindicale reprezentative, program de lucru care:

  • nu este în concordanţă cu nevoile clienţilor, care nu au fost şi nu sunt pregătiţi pentru schimbarea regulilor deja cunoscute şi cu care sunt obişnuiţi dar nici pentru folosirea canalelor alternative;
  • nu poate asigura respectarea dispoziţiilor legale şi a clauzelor contractuale referitoare la timpul normal de lucru de 8 ore/zi/5 zile pe săptămână, acordarea repaosului săptămânal în două zile consecutive (de regulă sâmbătă şi duminică sau în alte 2 zile stabilite prin contractul colectiv de muncă sau Regulamentul Intern), orele suplimentare;
  • nu poate asigura respectarea dispoziţiilor legale şi a clauzelor contractuale cu privire la sănătate şi securitate în muncă, făcând imposibilă recuperarea capacităţii/ forţei de muncă şi expunând salariaţii la riscuri majore, fiind o ameninţare permanentă la starea de sănătate a salariaţilor;
  • privează salariaţii de viaţă socială şi familială!

 2. concediere colectivă valul III care va afecta semnificativ activitatea în unităţile teritoriale ale băncii prin reducerea posturilor de consilier client fast area şi operator ghişeu bancar/ concedierea salariaţilor care desfăşoară această activitate.Deşi FSI BCR s-a opus argumentat acestei intenţii şi ulterior hotărârii, patronatul a ignorat până la această dată punctul nostru de vedere urmând ca în perioada următoare să sosească probabil Notificarea privind concedierea colectivă (pasul 2 în procedură).

  Prin această hotărâre salariaţii neafectaţi de concediere vor fi încadraţi suplimentar şi nu vor putea face faţă, urmărind prin orice mijloace încetarea raporturilor de muncă cu BCR.

  Prin această hotărâre clienţii vor avea de suferit! Banca va avea de suferit!

 3. ţintele şi modul de stabilire al acestora care exercită o presiune crescătoare asupra salariaţilor şi care, datorită componentelor stabilite fără consultarea FSI BCR (a se vedea contractul colectiv de muncă şi pdv al FSI consemnat în Minutele HR TF), produc nemulţumiri şi stres accentuat asupra salariaţilor.

 4. inechităţile salariale şi diferenţele nejustificate între salariaţi ai BCR, nemulţumirea având în vedere salariile de bază brute lunare, premierea şi sporurile aferente muncii prestate suplimentar şi în zilele de repaos săptămânal.

 5. modalitatea în care a înţeles patronatul să asigure o relaţie de parteneriat cu salariaţii reprezentaţi prin organizaţia sindicală reprezentativă pe parcursul anului 2008, inclusiv răspunsul BCR la solciitările noastre din data de 15.07.2008.

Sindicatul Independent al salariaţilor din BCR Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5