AJOFM Bistriţa-Năsăud oferă servicii de preconcediere

În luna octombrie, un singur agent economic şi-a anunţat intenţia de preconcediere colectiva pentru un număr de 20 de persoane, iar de la începutul anului cinci agenţi economici au notificat proiectul de preconcediere colectivă la AJOFM BN prin care au fost restructuraţi un număr de 94 de angajaţi. În acest sens, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud aduce la cunoştinţa angajatorilor şi a persoanelor direct interesate obligaţiile ce le revin în cazul unor restructurări ale activităţii care pot conduce la modificări substanţiale ale numărului şi structurii profesionale a personalului.

„Prin concedieri colective se înţelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de cel puţin 10 salariaţi, daca angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi, sau cel puţin 10% din salariaţi, daca angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi şi mai puţin de 300 de salariaţi, şi cel puţin 30 de salariaţi, daca angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt AJOFM B-N, Alina Căpraru.

Angajatorii au obligaţia să notifice în scris proiectul de concediere agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca la aceeaşi data, la care l-a notificat sindicatului, sau după caz reprezentanţilor salariaţilor, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.

La solicitarea motivată a sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor, sau a angajatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, cu avizul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, poate dispune reducerea perioadei de 30 de zile fără a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.

Persoanele concediate au dreptul la preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare. Neînştiinţarea de către angajatori a AJOFM Bistriţa-Năsăud cu 30 de zile anterioare emiterii deciziilor de concediere se sancţionează cu amenda de la 3000 la 5000 lei.

„Angajaţii vor participa in perioada preavizului la Serviciile de preconcediere constând in informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare si formare profesionala”, ne precizează purtătorul de cuvânt AJOFM.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5