În luna ianuarie, 52 de persoane vor fi concediate colectiv

Cu toate că numărul bistriţenilor rămaşi fără locuri de muncă este în continuă creştere, concedierile se fac din nou ,,la bucată”, şi nu în masă - aşa cum se întâmpla anul trecut, mai exact în cursul lunii decembrie, când în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă figurau 166 persoane disponibilizate colectiv, provenind de la patru agenţi economici cu profil construcţii.

Drept dovadă stă şi faptul că pentru luna în curs, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a fost notificată cu o singură concediere colectivă, în postura de a rămâne fără serviciu fiind 52 de persoane. Notificarea a fost primită din partea unui agent economic care execută lucrări de instalaţii electrice, măsurile de concediere vizând 52 de salariaţi.

Legea prevede că în cazul concedierilor colective, angajatorii au obligaţia să înştiinţeze (cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de emiterea deciziilor de concediere) agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri.

În perioada de preaviz, angajaţii vizaţi de disponibilizări participă la servicii de preconcediere realizate de AJOFM ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi.

Actele normative aplicabile în acest domeniu prevăd că disponibilizările pot fi considerate colective dacă vizează ,,cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul are mai puţin de 100 de salariaţi; cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul are între 100 şi 300 de salariaţi; cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are mai mult de 300 de salariaţi".

În 2009, dintre cei peste 11.000 de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM, circa 2.000 şi-au pierdut locurile de muncă în urma concedierilor colective.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5