Crăciunul la Ilva-Mare

prof. Ana Berengea, Ilva-Mare

Lumina Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos a coborât în sufletele locuitorilor Ilvei Mari cu un frumos program artistic ca „prolog” la Festivalul colindelor şi obiceiurilor de iarnă, care a avut loc în 27 decembrie.
După urările de întâmpinare ale domnului primar Alexandru Anca, s-a desfăşurat, ca semn al bucuriei Naşterii Domnului, o activitate a şcolii din Ilva Mare, mulţumită unor dascăli cu suflet mare.
Doamna directoare, Anuţa Văsieş a prezentat programul, care a început cu sceneta specifică sărbătorilor de iarnă „Bucuria de a trăi” condusă de doamna profesoară Cristina Cihilta.
„Belciugarii”, obicei de iarnă prezent în localitatea noastră, împrumutat de la „fraţii bucovineni”, a ajuns în sufletele ilvenilor ca ecou al neamului nostru de oieri şi „feciori ai Mioriţei”. Cu acest obicei, domnul profesor Pavel Berengea, a făcut cunoscută comuna în ţară şi chiar peste hotarele ei. Anul acesta a participat la Bistriţa la festivalul „Nicolae Ivan”, apoi locul I pe judeţ la Transilvania pe Pietonala Bistriţa şi la spectacolul de Crăciun de la Muzeul Judetean Bistriţa-Năsăud.
Au urmat două colinde interpretate de Fantana Pralea Beatrice şi Ciubotariu Mariana, clasa a III-a.
Domnişoara poetaăsş doinitoare Viorica Cătuneanu ne-a încântat sufletul cu două colinde la caval şi muzicuţă.
Cu „Pluguşorul” aparţinând domnului Fantana Pralea Nicolae, ilvenii mari s-au prezentat, în 27 decembrie, la „Festivalul colindelor şi obiceiurilor de iarnă”.
Clasa a IV-a, sub conducerea doamnei învăţătoare Valeria Griga, a prezentat un frumos program artistic – colinda, urătura şi belciugari – având ca solistă pe Denisa Flămând cu o colindă.
Clasa a III-a, condusă de doamna profesoară pentru ciclu primar, Veronica Sasu, împreună cu doamna educatoare pensionară Fantana Pralea Paraschiva, ne-a mângâiat sufletul cu alt obicei specific: sârba cu fetele şi colinde.
Doamna directoare mulţumeste locuitorilor comunei, participanţilor şi interpreţilor pentru clipele plăcute petrecute în pragul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Comentarii

29/12/15 14:28
r fercana

ne-a sensibilizat bogăţia de nestemate ale obiceiurilor ilvene de iarnă dar şi ale celor din Moldova de peste Prut:Cahul şi Floreşti,precum şi portul românilor unic în frumuseţe.Am plecat cu sufletele mai curate şi impresionaţi de ospitalitatea gazdelor.An nou cu bucurii vă doresc tuturor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5