Cu prof.dr.Gheorghe Pleş despre matematica cu faţă umană

Motto:"În baza 3, 2 + 2 egal 11"

Reporter: Stimate d-le profesor Gheorghe Pleş ,vă rog ,o cât de mică istorie a concursului interdisciplinar "Dr.Paul Tanco"?

Prof.dr.Ghe.Pleş: În decembrie 1995, în cadrul proiectelor Secţiunii ştiinţifice a Despărţământului ASTRA Năsăud şi în calitate de director al Colegiului Naţional "G.Coşbuc" Năsăud am realizat prima ediţie . Concursul are următoarele obiective:cultivarea spiritului interdisciplinar la elevi;stimularea elevilor pasionaţi de învăţare la toate disciplinele, acomodarea elevilor din ciclul de dezvoltare(cls.III-VI)cu concursurile şcolare.Pe parcursul anilor concursul nostru a fost găzduit de următoarele localităţi: Năsăud, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Monor, Maieru, Zagra, Beclean , Sângeorz Băi, Lechinţa, Bistriţa, Rodna, Şanţ, Bistriţa Bârgăului.Criteriul de stabilire al comunei este în funcţie de oferta şcolilor şi susţinerea primăriilor.La concurs participă, în general 250-300 de elevi din peste 30 de şcoli.

R: Ce înseamnă pentru dv, concursul "Dr.Paul Tanco"?

Prof. dr. Pleş; Este o modalitate de promovare a matematicii cu faţa umană şi o şansă, pentru elevii prezenţi la îmbogăţirea culturii generale. Apoi sunt mediatizaţi la fel cu cei care se afirmă unilateral.Eu cred că acesta este învăţământul viitorului; direcţia spre abordarea transversală a conţinutului învăţării.

R: Pentru dv. totdeauna 2+2 egal 4?

Prof. dr.Pleş: În baza 10 da, dar există şi alte sisteme şi baze de numeraţie, de exemplu în baza 3, 2+2 egal 11. Matematica are ca fundament abstractizarea extremă, dar porneşte de la nevoile concretului, generalizează pentru a valoriza structuri esenţializate, după care le aplică în cazurile particulare de la care s-a plecat, prin problematizare, dar şi în foarte multe situaţii, în analoage.

R: În loc de încheiere, despre concurs?

Dr. Ghe. Pleş: Este ultima ediţie pe care o conduc. E bine ca aceste activităţi să fie conduse de oameni activi, tineri. Oricum ediţia a XVI-a se va desfăşura la Şc. Gen. Nimigea, director prof. Teodor Szasz, urmând să fie propus noul director al concursului.

Traian Parva Săsărman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5