IŞJ BN: Interes pentru educație, asta observi la Școala Gimnazială "Paul Tanco", Monor!
Joi, 10/13/2022 - 12:11
Inspectorii şcolari bistriţeni derulează în această săptămână o inspecție generală la Școala Gimnazială "Paul Tanco", Monor. Normal, sunt emoţii pentru elevi, părinți, profesori. Primele impresii au fost postate deja pe pagina de facebook a IŞJ BN.
"Interes pentru educație, asta observi la Școala Gimnazială "Paul Tanco", Monor. Profesori, părinți, administrația locală, cu toții fac eforturi zi de zi pentru un viitor cât se poate de bun al copiilor! Elevii sunt sârguincioși și de o drăgălășenie aparte! Felicitări! Ne bucură că am găsit o astfel de atmosferă prielnică învățării. În curând va fi dată în folosință o nouă clădire pentru grădinița din Monor. Felicitări administrației locale!", transmite echipa de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
***
Nu se cunoaște cu exactitate data înființării școlii din Monor, dar din documentele luate în studiu, s-a constatat că învățământul pe raza comunei Monor se pierde în negura mai multor secole, cele mai vechi documente găsite atestă că Școala de la schitul Mănăstirii „Obârşia” există în ultimul pătrar al sec. XVII-lea și a funcționat până spre finele veacului următor, având caracter subzonal.
Şcoala Obştească de la Monor, având caracter laic, a luat ființă, din inițiativă locală, sub oblăduirea protopopului, după anul 1743, în urma decretului de sistematizare a numărului de preoți și dieci din mai multe localități. Școala era susținută de părinții învățăceilor, de obicei gospodarilor mai înstăriți din sat, care îi recompensau pe dascăli cu bucate și cu bani, lecțiile desfășurându-se din noiembrie până în martie. A funcționat și în timpul regimului militar de graniță.
Şcoala Comună Naţională, în 1826, a înlocuit Școala Obştească.
Şcoala Trivială a fost înființată în anul 1767 de către forurile militare grănicerești, odată cu cele din Năsăud și Maieru, pentru Companiile I si II de « După Târg » (Companii formate din nouă sate care asigurau întreținerea și efectivele de 50 de elevi, prin contingente anuale de câte 15-18 elevi, durata școlarizării fiind de 2-3 ani (în raport de însușirea cunoștințelor). Limba de predare a fost limba română până la 1785, când s-au introdus exerciții de vorbire în limba germană, devenită limbă de predare obligatorie, timp de două decenii; în 1858 s-a revenit la limba de predare română, dar cu ore zilnice de limba germană.
Şcoala Normală din Monor fost înființată în anul 1864, dar, din cauza blocării fondurilor de către Fiscul imperial, a început să funcționeze doar din 1872, după ce a fost răscumpărat patrimoniul grăniceresc.
Şcoala Elementară Fundaţională Comunală a rezultat din transformarea Școlii Normale (redusă de către autoritățile ungare) în 1885. A funcționat până în 1918.
Şcoala Agronomică între anii 1899-1909 a funcționat pe lângă Școala Fundațională, predându-se, de către învățători localnici, lecții teoretice și practice de legumicultură, pomărit și stupărit.
După 1918, Școala din Monor a urmat toate treptele de dezvoltare a școlii moderne românești.
După 1948, ca toate școlile din mediul rural românesc, școala din Monor a funcționat sub denumirea de :
Şcoala Elementară cu clasele I-VII;
Şcoala Generală cu clasele I-VIII, din anul școlar 1965-1966;
Şcoala Generală cu clasele I-X în deceniul VIII care s-a prelungit până în anul școlar 1990-1991, la terminarea clasei a X-a, când s-a revenit la:
Şcoala Generală cu clasele I-VIII
Şcoala Generală cu clasele I-VIII „Paul Tanco” din 1996;
A primit acest nume în memoria primului doctor în matematici, care a fost originar din Monor, dl. prof. dr. Paul Tanco.
Şcoala Gimnazială "Paul Tanco”, cum funcționează și în prezent.
Personalităţi din Monor-Gledin
1. Învățatul Pahomie - Episcop al Romanului (1706-1714);
2. Grigore Bejan - Absolvent al Pedagogumului din Praga, întâiul organizator al învățământului grăniceresc – Orlat, Sibiu;
3. Iacob Stamati - Mitropolit al Moldovei (1792-1803);
4. Nicolae Bejan - Protonotar;
5. Ioan Păcurariu - Estetician;
6. Petru Neagoş - Medic chirurg;
7. Paul Tanco - Primul doctor în matematici -1872;
8. Grigore Toma - Profesor, poet, pictor;
9. Mihail Echim - Revizor școlar, luptător pentru Marea Unire;
10. Nicolae Tanco - Profesor;
11. Laurean Someşan - Profesor universitar, doctor de geografie și geografie istorică, delegat al comunei Monor la Alba-Iulia-1 Decembrie 1918 ;
12. Teodor Tanco - Profesor universitar, doctor și scriitor.
Am amintit doar o mică parte a oamenilor de seamă care s-au ridicat din comuna Monor, respectiv satul Gledin și țin să precizez că în ultimii 22 de ani, un număr de 134 din foștii elevi ai Școlii din Monor, au absolvit forme de învățământ superior, ocupând funcții înalte, de răspundere în variate domenii ca: învățământ superior; economie; medicină; cultură; administrație etc.
Citiţi şi:
- Ioan Cira, cetăţean de onoare al Monorului
- TEODOR TANCO, fondatorul Muzeului literar din Monor, la 93 de ani!
- Inspectorul școlar general Cristi Nicula: 14 școli beneficiază de finanțare europeană pentru reducerea abandonului școlar
- La mulţi ani, prof. Doru Marian Mătieș, directorul Școlii Gimnaziale Paul Tanco" Monor!
- 40 de elevi, din 5 școli din zona Văii Șieului, la Concursul de Matematică „Paul Tanco”
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
- Când aţi mers pentru prima dată la colindat? Care a fost prima colindă pe care aţi spus-o la...
Comentarii
prof. Radu Băeș -
Vin, 17:17
La mulți ani cu sănătate!
Leon Pintea -
Vin, 16:32
Astept cu mult interes (luni 30.12.2024) sa vad daca puterea judecatoreasca mai exista in aceasta...
Rus Augustin -
Vin, 13:41
STIMATE DOMNULE PROFESOR,
ISTORIA ... „tainic atelier a lui Dumnezeu” ne poate ajuta să...
Leon Pintea -
Vin, 10:12
Intr-un stat democratic cele trei puteri care confera statutul de stat de drept sunt :...
vasy -
Joi, 22:51
Nu vă lămurește clar art. 2? Nu vreți să vedeți decât altceva? Citiți-l, că nu are multe cuvinte....
Aniversări
Cu ocazia zilei de naştere, urăm multă sănătate, bucurii şi putere de muncă, domnului CLAUDIU POP, viceprimar al comunei Şieu Măgheruş.
La mulţi ani...
În zi de naştere, urăm dlui PETRE PETRUSE, îndrăgit interpret al cântecului popular, Cetăţean de Onoare al comunei Lechinţa, multă sănătate,...
Cu ocazia zilei de naştere, urăm multă sănătate, bucurii şi putere de muncă, activități educaționale reușite și proiecte frumoase domnului prof.
In Memoriam
Ajun de Crăciun.
Cineva schimbă aerul
de deasupra satului.
Comentarii
Asa a fost intotdeauna.FELICITARI COLECTIVULUI DIDACTIC SI AUTORITATILOR LOCALE PENTRU IMPLICARE, NE BUCURAM CA ECHIPA DE INSPECTORI SE PREOCUPA SI DE CEEA CE SE INTAMPLA BINE IN INVATAMANT.NU EXISTA CALE DE INTOARCERE. DE LA BINE SPRE FOARTE BINE.SUCCES SI SANATATE TUTUROR.
Adaugă comentariu nou