Cum alegi anvelopele potrivite pentru maşina ta?

Achiziţia anvelopelor potrivite este o decizie importantă pentru siguranţa în trafic. Cele patru cauciucuri ale unui automobil reprezintă singura interacţiune cu suprafaţa carosabilă şi de randamentul lor depind manevrele importante de accelerare, frânare sau schimbare a direcţiei de mers. Iată de ce este important să cunoşti cât mai multe detalii despre cauciucurile auto, pentru a le alege pe cele care se potrivesc cel mai bine la mașina ta.

Ce reprezintă dimensiunile anvelopelor

Atunci când cumperi din magazin sau cauţi cauciucuri online, cea mai importantă informaţie este dimensiunea lor. Dacă nu cunoşti aceste date, le găseşti în manualul de utilizator al maşinii sau în cartea de identitate a vehiculului. Cel mai simplu atunci când înlocuieşti un set de anvelope este să citeşti pe flancul celor echipate pe maşina ta. Dimensiunile sunt cele mai vizibile informaţii, după numele producătorului, şi sunt alcătuite dintr-o succesiune de trei numere. Primul număr arată lungimea benzii de rulare a anvelopei, în milimetri. Cel de-al doilea este raportul procentual dintre lungimea benzii de rulare şi flancul anvelopei. Al treilea număr, precedat de litera R (anvelopă de tip Radial) este diametrul jantei pe care va fi montat cauciucul. Pe lângă dimensiunile standard, care se montează pe maşină din fabrică, în cartea de identitate există o rubrică în care pot fi trecute alte valori superioare. Dacă ai omologare din partea Registrului Auto Român, poţi monta jante şi anvelope mai mari pe maşina ta, cu condiţia să respecte indicaţiile din carte.

Anvelope de sezon sau all season

În ţara noastră, din punct de vedere legal, sunt obligatorii doar anvelopele cu indicaţia M + S şi simbolul fulgului de nea imprimat pe flanc, indiferent de perioada calendaristică, atunci când circuli pe segmente de drum public acoperite de zăpadă, polei, gheaţă sau alte precipitații. Aşadar, chiar şi în toiul verii, dacă urci cu maşina la munte şi intri în zone în care ninge, va trebui să ai anvelope de iarnă sau all season. În cea mai mare parte a ţării noastre, specificul anotimpurilor se respectă. Din acest motiv, cel mai bun randament îl oferă cauciucurile de sezon: cele de vară în sezonul cald, cele de iarnă în sezonul rece. Pentru o maşină de oraş, cu care mergi doar la serviciu, poţi alege un set de anvelope all season. Acestea sunt legale în orice condiţii şi te ajută să treci cu bine peste temperaturile calde şi peste iernile uşoare. În plus, nu mai ai grija înlocuirii roţilor la fiecare şase luni sau a depozitării în condiţii de siguranţă a celor pe care le demontezi. Dacă însă foloseşti maşina pentru concediu la munte, cu temperaturi negative şi zăpadă sau gheaţă pe carosabil, cea mai bună aderenţă o oferă gumele speciale de iarnă.

Producători premium, medii sau de buget

Producătorii de anvelope auto se împart în trei mari categorii. Brandurile premium sunt cele mai renumite, au o tradiţie îndelungată, echipează maşini încă din fabrică şi au un preţ pe măsura calităţii. La producătorii de clasă medie poţi găsi anvelope de foarte bună calitate, cu preţuri acceptabile. Dacă preţul de achiziţie este singurul tău criteriu de alegere a anvelopelor, ai grijă când intri în segmentul de buget. Atunci când cauţi cauciucuri ieftine, alege fabricile patronate de branduri premium. Pentru a acoperi acest segment de piaţă, nume mari din domeniu au cumpărat fabrici locale şi îşi asociază numele în producţia de anvelope de buget. Garanţia fabricii-mame îţi oferă un minimum de siguranţă atunci când cumperi o astfel de anvelopă.

Cunoaşterea unor informaţii despre dimensiunile, tipul şi producătorul anvelopelor pentru maşina ta te ajută să alegi modelele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale. Caută oferta cea mai bună, nu neapărat preţul cel mai mic, deoarece siguranţa la volan este primordială.

sursa foto: https://pixabay.com/photos/mature-auto-workshop-winter-tires-1749597/

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5