Cum să-ți amenajezi singur aleile și terasa din curte

Fiindcă în vara asta rămânem mai mult pe-acasă, poate fi momentul ideal pentru a-ți renova curtea, iar dacă te-ai decis să faci pasul acesta, nu trebuie să uiți nici de grădină. Plantează flori, tunde gazonul și, dacă vrei să aduci mici îmbunătățiri și în exteriorul casei tale, ai putea să-ți amenajezi singur o terasă și câteva alei frumos pavate. Este mult mai simplu decât pare, dar trebuie să ții, totuși, cont de mai multe aspecte importante. De aceea, venim în ajutorul tău cu acest articol, în care îți prezentăm câteva sfaturi utile și ușor de urmat.

Definirea proiectului

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a-ți putea amenaja aleile și terasa este să stabilești ce anume îți dorești. Concret, definește proiectul! Decide câte alei vrei să construiești, unde să se afle, cât de mare să fie terasa. Trebuie să faci o schiță, cu dimensiunea și forma fiecărei alei în parte și a terasei. De asemenea, trebuie să stabilești care vor fi aleile pietonale și dacă vor exista și alei pentru acces auto, deoarece nu poți folosi același tip de pavele. Dalele pentru locul de parcare și pentru accesul auto trebuie să fie mai rezistente.

Apoi, alege materialele pe care vrei să le folosești. Poți alege dintr-o gamă foarte variată de pavele, în forme și culori deosebite. Nu uita nici de borduri, pentru că ele vor delimita frumos fiecare alee în parte, indiferent dacă este pietonală sau carosabilă. Poți alege o bordură 7x 100cm sau un alt model, în funcție de nevoile și preferințele tale. Nu uita să ții cont de stilul în care este amenajată curtea, pentru că aleile și terasa trebuie să se încadreze armonios în design.

Montarea pavelelor

După ce ai definit clar proiectul și ai cumpărat toate materialele necesare, este momentul să treci la treabă: începe montarea pavelelor! Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, trebuie să respecți următorii pași, care sunt obligatorii dacă vrei să știi cum se pune pavajul:

  1. Pregătirea solului: sapă în zona unde vei amenaja aleile, la o adâncime potrivită, în funcție de înălțimea pavelelor pe care le vei folosi. Trebuie să asiguri o mică panta, pentru ca apa să se scurgă atunci când plouă și să nu apară bălți. După ce ai săpat, compactează bine solul și verifică să nu existe bolovani, buruieni sau rădăcini în zona în care vei monta pavajul.
  2. Turnarea stratului de suport: pavelele trebuie să fie montate peste un strat de pietriș și nisip de aproximativ 20 cm. Toarnă pietrișul și ai grijă să urmezi o linie dreaptă, pentru ca aleile să aibă forma dorită. Compactează apoi pietrișul, toarnă deasupra un strat de nisip și nivelează bine.
  3. Montarea dalelor: fixează mai întâi bordurile pe un pat de beton, apoi pune pavelele una lângă alta, cât mai aproape pe stratul de nisip. Dacă este nevoie, taie cu polizorul unele pavele, ca să se încadreze bine în dimensiunea aleii. În cazul în care nu folosești borduri, nu uita ca pavelele din margini să fie fixate pe un pat de beton, pentru a nu se deplasa. La final, mai compactează o dată pavajul.
  4. Rostuirea: ultimul pas care trebuie făcut pentru amenajarea aleilor din curte este rostuirea. Este și cel mai simplu! Trebuie doar să torni nisip peste pavaj și să-l mături bine, astfel încât să pătrundă în toate rosturile dintre pavele, ca să le umple. Acum este momentul pentru ultima compactare a pavajului și gata!

În concluzie, îți poți amenaja foarte simplu aleile și terasa din curte, fără să ai nevoie de ajutorul unui specialist, dacă ai timpul disponibil ca să montezi pavele și borduri.

Sursa foto: https://elis.ro/pavele-si-dale-premium-2/cromatica-d4-18#gallery-4

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5