pesurse.ro

"Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică"

Traian Băsescu: Vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de-acum ce aţi promis

Liderul PNL Crin Antonescu a avut un discurs foarte dur în plenul Parlamentului la adresa lui Traian Băsescu şi a regimului său.
"Dincolo de articolele din Constituţie pe care preşedintele le-a încălcat constant, în fond cred că foarte mulţi din cei care trăiesc în această ţară ştiu că s-a ajuns la solicitarea de suspendare a preşedintelui după ani de zile în care preşedintele a suspendat, de fapt, Constituţia României.

Nu e vorba doar de faptul că Traian Băsescu şi numeroasa lui camarilă politică şi de altă natură au transformat ilegal România într-un regim politic prezidenţial de facto. Un regim prezidenţial poate fi încă un regim democratic. Traian Băsescu şi susţinătorii săi au încercat mereu să transforme România într-un regim unipersonal şi discreţionar, care e cu totul altceva şi decât un regim prezidenţial.

Există distincţia între vorbă şi faptă. Preşedintele se ascunde azi în spatele unei false distincţii între vorbă şi faptă. Trebuie să ştie domnul preşedinte că în anumite împrejurări şi în anumite funcţii, vorba, declaraţia înseamnă faptă. Traian Băsescu a dat oridine în mod direct Parlamentului, Guvernului, Curţii Constituţionale, Serviciilor de Informaţii şi tuturor celorlalte instituţii care sunt în slujba cetăţenilor. Aceasta este marea problemă pe care vrem să o sancţionăm în Parlament, trimiţând-o la judecata poporului.

Domnule Băsescu, noi dorim să vă suspendăm azi printr-un act constituţional. În realitate, dumneavoastră v-aţi autosuspendat de mult. Aţi lăsat această ţară fără preşedinte. Preşedintele trebuie să fie garant, moderator. În aceşti ani, România nu a avut preşedinte pentru că nu a avut garant în persoana lui Traian Băsescu, nu a avut mediator între puterile statului şi între cetăţean şi stat. Şi cum putea avea, când preşedintele s-a considerat însuşi statul!.

Mă acuzaţi domnilor din PDL că ne temem de justiţie. Nu eu, nu Victor Ponta, ci dumneavoastră şi preşedintele au dosare închise sau suspendate de justiţia română.

Unii sunt atât de îngrijoraţi încât fac comparaţii cu mineriada din 1990. Da, în 1990, mineriadele acelea au fost cel mai mare atentat la democraţia ţării. Ştim că Ion Iliescu era preşedinte la acea vreme şi ştim că va fi însoţit mereu de repsonsabilitatea acelui moment. În acel moment, eu, Călin Popescu Tăriceanu, Puiu Haşoti eram într-un oraş de provincie, eram membri PNL, aveam sediile atacate, susţineam valorile democraţiei. Şi mai ştiu că Vasile Blaga, Radu Berceanu erau deputaţi în partidul lui Ion Iliescu, partidul care cauţiona mineriada.

Singura mea rugămite către preşedintele Traian Băsescu, este ca atunci când îşi va scrie memoriile sau i le va dicta lui Mircea Cărtărescu, să spună ce făcea la mineriadă.

Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum, nu ştiu ce veţi face, dar ne doresc amândurora un singur lucru, o justiţie liberă şi un preşedinte la fel de bun şi pentru cetăţeni şi pentru dumneavoastră."

Traian Băsescu: Vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de-acum ce aţi promis

"Eu sunt la Cotroceni. Aştept, eventual, decizia Curţii Constituţionale care să stabilească preşedintele interimar, pentru a preda mandatul. Dar, dacă nu veţi avea o astfel de decizie datorită votului, tot puteţi să mă căutaţi, domnule Antonescu, pentru că vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi de-acum ce aţi promis, demisia, dacă eu voi câştiga referendumul", a spus Traian Băsescu.

Spusele şefului statului i-au ridicat în picioare pe parlamentarii PDL care l-au aplaudat şi ovaţionat în timp ce acesta părăsea sala.

Replica lui Crin Antonescu a venit imediat: "Există, domnule preşedinte, şi oameni care au cuvânt, nu trebuie să scrie".

Comentarii

08/07/12 19:47
Vizitator

Demisia din Romania lui Ponta (Opinii)

Stimate domnule premier Victor Ponta,

Subsemnata Adina Ionescu, cetatean al Romaniei, va rog sa luati act de demisia mea din tara pe care ati confiscat-o in calitate de premier si lider de partid, urmand sa incetez activitatea la data de 20 iulie 2012.

Perioada de timp dintre prezenta notificare si data incetarii activitatii reprezinta preavizul. In cazul in care doriti sa renuntati partial sau total la preaviz, sau in cazul in care, intre timp, decideti sa va dati dumneavoastra demisia, va rog sa-mi comunicati.

Motivele pentru care imi prezint demisia din functia de cetatean al Romaniei pe care o conduceti sunt urmatoarele:

- Nu doresc sa fiu complice la incalcarea Constitutiei, legilor si regulamentelor parlamentare.

- Nu doresc sa fiu complice la distrugerea statului de drept.

- Nu vreau sa fiu cetatean al unei Romanii in care Avocatul Poporului ajunge Avocatul Puterii.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie al carei premier incalca decizia Curtii Constitutionale si da buzna la Bruxelles fara vreun alt mandat decat unul imaginar dat de un grup de parlamentari traseisti.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie in care ministrul de Interne suna noaptea la un infractor condamnat definitiv la doi ani de inchisoare pentru a se scuza ca trebuie sa il duca la puscarie.

- Nu vreau sa fiu membru al unui stat in care un grup mafiot isi permite sa mobilizeze o adevarata retea pentru a scapa de puscarie un infractor condamnat definitiv la doi ani de inchisoare, fara ca vreunui membru al acelui grup sa i se clinteasca un fir de par din cap.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie al carei ministru politic al Justitiei e capabil sa participe la proteste menite sa intimideze magistrati sau sa ceara incarcerarea unor procurori.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie al carei ministru politic al Justitiei ii declara, cu de la sine putere, incompatibili pe doi dintre magistratii CCR si cere public anchetarea lor.

- Nu doresc sa fiu complice la aplicarea unor ordonante de urgenta care incalca flagrant Constitutia si principiul fundamental al separatiei puterilor in stat.

- Nu vreau sa traiesc intr-o Romanie in care un ridicol presedinte de Camera anunta public ca asteapta ordine de la Guvern.

- Nu vreau sa fiu membru al unui stat in care Parlamentul nesocoteste deciziile instantei si refuza sa vacanteze, in conformitate cu Constitutia, mandatele unor senatori si deputati incompatibili.

- Nu vreau sa mai strang din dinti cu furie vazand cum un general care a stat 480 de zile in inchisoare urzeste strategii si continua sa voteze in Senat, chiar cu doua maini atunci cand e vorba despre suspendarea presedintelui tarii.

Foto: Vlad Stanescu/Evenimentul Zilei

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie al carei premier isi ia drept consilier un specialist in gaze de sist dupa ce a condamnat public exploatarea gazelor de sist si a daramat un guvern folosindu-se de acest pretext.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie al carei premier nu demisioneaza dupa ce un subordonat declara public ca nu l-a informat despre intrarea in insolventa a uneia dintre cele mai importante companii de stat - Hidroelectrica.

- Nu vreau sa traiesc intr-un stat al carui guvern incompentent si lipsit de rusine imi scoate pe zi ce trece din buzunar tot mai multi bani pentru rata la casa.

- Nu vreau sa fiu partas cu o Putere pentru care Monitorul Oficial a devenit ziar de casa cu scopul de a scapa niscaiva politicieni din ghearele justitiei.

- Nu vreau sa fiu membru al unui stat guvernat de politicieni care vor sa forteze introducerea unui sistem de vot imoral si neconstitutional.

- Nu vreau sa traiesc intr-o Romanie guvernata de Grajdani, Mangi, Popi si clonele lor, chiar daca sunt chemati sa populeze gradina Ambasadei SUA pe 4 iulie.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o tara in care premierul care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana avertizeaza Bruxelles-ul ca ar face bine sa nu-si mai vare nasul in treburile murdare ale unui stat membru.

- Nu vreau sa traiesc intr-un stat european in care Televiziunea Publica executa comenzile unui fost sef al Serviciului de Informatii Externe, iar Consiliul ei de Administratie este numit prin incalcarea legii.

- Nu vreau sa traiesc intr-un stat in care asa-zisi oameni de presa urineaza pe istorie numindu-l pe Adrian Nastase "detinut politic".

- Nu vreau sa traiesc intr-o tara al carei premier ii demite pe Vladimir Tismaneanu si Dorin Dobrincu, dar il ia drept consilier pe Remus Cernea.

- Nu vreau sa fac parte dintr-o Romanie condusa de un guvern care isi subordoneaza Institutul Cultural Roman si il transforma prin ordonanta de urgenta dintr-un instrument menit sa promoveze cultura romana in lume, in instrument de propaganda politica printre romanii din strainatate.

- Nu vreau sa traiesc intr-un stat condus de oameni care ii considera pe Lucian Pintilie si Herta Muller colaboratori "platiti gras" ca "sa dea cu periuta" in numele lui Traian Basescu.

- Refuz sa mai simt umilinta permanenta de a avea in fruntea Executivului un dottore plagiator, in stare sa expedieze, de la Palatul Victoria, unei prestigioase reviste de stiinta, scrisori pline de greseli si sa terfeleasca reputatia unor oameni de stiinta remarcabili intr-o incercare disperata de a amana inevitabilul.

Data: 8 iulie 2012

Semnatura: Adina Ionescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5