Daniel Buda: Ministrul Agriculturii să prelungească termenul de depunere la APIA a cererilor de subvenţii

Eurodeputatul PNL Daniel Buda îi cere ministrului Agriculturii prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru subvenţiile în agricultură, întrucât fermierii au fost nevoiţi să amâne depunerea lor din cauza unor probleme informatice la APIA, scrie Mediafax. Europarlamentarul susţine că fermierii nu au putut depune cererile din cauza unor deficienţe apărute în sistemul informatic pe care APIA îl foloseşte la înregistrarea acestora.

"Îi solicit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să prelungească de urgenţă termenul de depunere la APIA a cererilor unice pentru subvenţiile în agricultură acordate fermierilor. Luni este ultima zi în care fermierii mai pot depune la APIA cererile unice pentru subvenţiile în agricultură. La începutul lunii mai am semnalat Comisiei Europene faptul că, în plin sezon de depunere a cererilor pentru subvenţii în agricultură, fermierii nu au putut depune aceste cereri din cauza unor deficienţe apărute în sistemul informatic pe care APIA îl foloseşte la înregistrarea cererilor", a transmis Buda prin intermediul unui comunicat de presă.

El a precizat că mai mulţi fermieri şi-au manifestat atunci nemulţumirile cu privire la probleme apărute la înregistrarea cererilor, dar şi faţă de anexarea unor documente suplimentare, multe dintre acestea fiind imposibil de procurat în timp util.

"Întreb, şi nu doar retoric: de ce ministerul nu a prelungit până acum termenul de depunere a cererilor, fără ca fermierii să fie penalizaţi, având în vedere întârzierile de depunere a cererilor cauzate de sistemul informatic al APIA şi birocraţia excesivă? Tind să cred că Ministerul Agriculturii, în loc să faciliteze absorbţia acestor fonduri, pune piedici serioase fermierilor care se află acum în incapacitate de a beneficia de drepturile cuvenite", scrie europarlamentarul liberal.

Daniel Buda cere prelungirea termenului de depunere la APIA a cererilor unice pentru subvenţiile în agricultură deoarece fermierii "nu trebuie să fie victime ale incompetenţei celor care ocupă în mod vremelnic funcţii publice, ci trebuie să li se ofere soluţii şi ajutor".

Termenul de depunere a cererilor privind acordarea de subvenţii a expirat luni, iar după această zi fermierii care doresc să mai depună cererea vor mai avea posibilitatea să înregistreze cererile încă 25 de zile, însă vor fi penalizaţi cu 1% din suma de plată.

Astfel, în mai multe judeţe din ţară, sute de fermieri au stat la cozi, existând situaţii în care aceştia au dormit în maşini, în faţa sediilor APIA, pentru a reuşi să îşi depună cererile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5