Daniel Suciu, la Chişinău: Dragi moldoveni, suntem fraţi! Eu nu mă feresc de acest cuvânt!

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu, a susţinut o alocoţiune în cadrul ședinței solemne comune a Parlamentului României și Parlamentul Republicii Moldova, la Chișinău.

Eu sunt ardelean, dar mi-aş permite să citez dintr-un moldovean de-al nostru, de la Vaslui, care spunea că „Adevărul aşteaptă, numai minciuna e grăbită”. Parcă ar fi zis-o pentru noi ardelenii care ştiţi că ne pricepem în a aştepta, a temporiza. Istoria şi adevărul au avut dreptate, am aşteptat noi ardelenii sute de ani să fim fraţi cu moldovenii şi cu muntenii. Este adevărul istoric deloc sensibil de rostit, dar sensibil de trăit să vă spunem: Dragi moldoveni, suntem fraţi! Eu nu mă feresc de acest cuvânt.

Sunt neconformist, colegii mei ştiu, şi vreau să mă descarc în faţa dumneavoastră de o povară. În noaptea de 26 februarie, în plin război, plecam în Ucraina împreună cu câţiva colegi social-democraţi, am trecut în Ucraina, pentru că erau cam 2000-3000 de femei cu copii îngheţaţi care aşteptau cu zilele să treacă în România. Pe 1000 de femei şi copilaşi i-am trecut în România şi credeam atunci că fac o greşeală pentru că în faţa plânsului unei mame şi a unui copil, în faţa războiului, a focului de armă din acea noapte din vamă, orice om rămâne blocat şi nu ştie ce să spună. I-am spus acelei mame să nu mai plângă pentru că a ajuns acasă. Era oarecum incorect, ei nu erau acasă, dar acei români din Ucraina erau, probabil, acasă, pentru că Europa este acasă.

 Vă spun, dragi moldoveni, că acest drum pe care aţi pornit, la capătul acestuia, vă aşteptăm şi noi acasă, lângă noi, în Uniunea Europeană. Iar când acest lucru se va întâmpla, vom bea cu moderaţie vin de Cricova sau de Cotnari sau de Lechinţa şi-i vom chema şi pe cei de la Zdob şi Zdub, pentru că bunica mea de 94 de ani, care s-a născut într-o Românie a noastră împreună, dar şi bunicile dumneavoastră, multe dintre ele care au fost în gulag şi s-au întors sau de-ale noastre care au fost deportate din Banat în Bărăgan din cauza comuniştilor, aceste bunici vor putea bate toba în casa mare pentru că va fi cu adevărat un moment istoric şi vom şti ca fraţii să ne bucurăm de el.

Acolo sus se va face o ospeţie cu Grigore Vieru, cu Nichita Stănescu, cu Mihai Eminescu al nostru, al tuturor, cu soţii Aldea, care se vor bucura că fraţii în veci vor fi fraţi. Aşa cum mamă se rosteşte mamă şi aici, şi la dumneavoastră, tată şi aici, şi la dumneavoastră şi Dumnezeu şi aici, şi la dumneavoastră, să ştiţi că Ştefan cel Mare şi Sfânt, al nostru, al tuturor, va mijloci ca momente istorice să se întâmple. Suntem acasă şi nu uitaţi că şi noi vă aşteptăm acasă cât de repede se va putea”, a transmis deputatul Daniel Suciu, la Chişinău.

 


Comentarii

21/06/22 11:58
Gica moldoveanu

Suntem frati, dar avem doua familii diferite ! Sunt curios cati de acolo ar dori sa se uneasca cu Romania, nu doar cu " Moldova de Vest " ... asa cum a spus domnul Dodon in diferite ocazii , cand a recunoscut pe fata ca de fapt , ei ar dori ruperea Moldovei din Romania si alipirea cu a lor, sa formeze Moldova lui Stefan cel Mare ... de alta data istorica ... Tot asa, unii au cerut cetatenie romana, nu de dragul nostru ( in nici un caz ) ... ci sa poata circula ei liberi si haihui... in spatziul european , in calitate de " roman "... nu de " moldovean " ! Tin minte, cum la un interviu luat de TVR1 ... domnul Dodon ( fost predeinte pe acea vreme in Moldova de Est ) a afirmat ca " Da, suntiem fratz ... aviem aseiasi limba rumana... ni viezitam, mierim pe opitzaii unul la cialalalt... dupa cari fiicari... la casa lui " ... " si nu, nu santiem rumani ci moldovieni ... chiar dac'aviem aseiasi origine istorica ... " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5