De ce nu poate fi guvernată ţara fără UDMR?

Nu ne-am convins în cei peste 20 de ani de după Revoluţie, din 1989, în care reprezentanţii UDMR-ului n-au lipsit de la guvernare, că ei urmăresc numai interese policianiste? Un ţinut secuiesc autonom, ceva regionalizare după bunul lor plac, ceva legi speciale pentru minoritatea maghiară, dar şi predarea istoriei şi geografiei în limba lui Petofi Sandor.

Mă gândesc cu câtă „însufleţire” vor fi predate, în şcolile maghiare, teme de istorie legate de Revoluţia de la 1848 din Transilvania, de la 1 Decembrie 1918, sau legate de eliberarea, în octombrie 1944, a ultimei brazde de pământ transilvan de sub teroarea horthystă.

Ungurii nu pot uita că au stăpânit, vremelnic, 11 judeţe din partea de Nord-Vest a Transilvaniei, dar nici românii nu pot uita suferinţele îndurate în aceşti ani negri; nici cei care au fost siliţi să se refugieze, trecând munţii, în Ţara Românească; nici cei care au fost umiliţi şi batjocoriţi la premilitărie; nici şcolarii care îndurau cu stoicism, pedepse corporale.

Recentele manifestări antiromâneşti ale unor reprezentanţi ai maghiarilor pot fi trecute cu vederea? Gestul provocator al lui Csibi Barna, cetăţean român de naţionalitate maghiară, care a batjocorit public memoria lui Avram Iancu, eroul Revoluţiei de la 1848, înscenând punerea lui în ştreang, nu trebuie pedepsit în mod exemplar? Dar al lui Laszlo Tokes, europarlamentarul ales şi cu voturile românilor, care, plin de venin împotriva noastră, a declarat la posturile de radio şi televiziune că „pentru noi, maghiarii, Ziua Naţională a României este zi de doliu?”. Cum putem uita insolenţa soţiei ambasadorului Ungariei în România, care şi-a permis să adauge la mesajul primului ministru ungar conţinutul iredentist al versurilor lui Wass Albert, poet şi scriitor maghiar, judecat şi condamnat la moarte, în contumacie, pentru crimele împotriva românilor şi evreilor de la Sucutard, Mureşenii de Câmpie şi Sărmaşu? Dar intervenţiile repetate ale primului ministru ungar, Victor Orban, în sprijinul politicii UDMR-ului din România?

Dacă-i vom invita la guvernare, după fiecare moment electoral, ne putem aştepta la pretenţii fanteziste din partea lor. Bunăoară, să solicite în fruntea Executivului un premier maghiar, iar în fruntea ţării, un preşedinte de-al lor; să ceară ca Limba Română să devină facultativă sau să o învăţăm în ungureşte. Pentru că ei şi examenul de şofer îl dau în limba maghiară. Au dreptul. Ei şi ţiganii fiind singurii cetăţeni din România care au numai drepturi.

Să revenim şi să ne întrebăm ce realizări măreţe au bifat miniştri unguri în guvernarea Boc. La Sănătate, Cseke Attila a închis, fără discernământ, sute de spitale, a redus lista medicamentelor compensate, provocând greutăţi şi suferinţe mari, mai ales oamenilor sărmani. La Mediu, ministrul maghiar a gândit şi gândeşte doar la creşterea taxelor pentru poluare, iar cel de la Cultură a dat prioritate organizării festivităţilor închinate zilei maghiarilor de pretutindeni. Mai puţin pentru Ziua Naţională a României, pentru Ziua Eroilor sau a Tricolorul Românesc.

Şi atunci, ne întrebăm, în mod firesc, n-ar fi mai bine, pentru ţară, să-i trimitem pe aceşti cetăţeni români de naţionalitate maghiară în opoziţie, iar în locul lor să punem specialişti români de mare performanţă, aflaţi în toate partidele politice sau în instituţiile de cultură.

În perspectiva alegerilor din 2012, cuvântul de ordine ar trebui să fie: niciun partid politic să nu-şi asocieze UDMR-ul la guvernare.

Comentarii

26/08/11 14:33
Ludovic Balmosh

Draga domnule,a carui nume reflecta o temeinica cunoastere a gandirii iobage,eu ma intreb cum poti scrie astfel de aberatii natange,si asta de multa vreme,fara a fi exterminat impreuna cu familia in groapa de gunoi a orasului,nu inainte de a fi electrocutat,parjolit,gazat si catapultat.Noi,ungurii neaosi din Bistrita avem ceva rabdare,dar cu asa o specie de euscherichia-bovis ultra-sovina ma tem ca nu mai e de asteptat sa-ti rupem condeiu si sa te cracacim in spatele statuii lui A Muresanu,vierme lachios si oligofren.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5