De ziua lui, maestrul Ştefan Cigu, sărbătorit de Antena 1

Duminică, de la 13.30, chiar în ziua în care aniversează 62 de ani, dirijorul, orchestratorul şi compozitorul Ştefan Cigu, vine în platou la “Gabi Firea Show” alături de frumoasa soţie Matilda Pascal Cojocăriţa, dar şi de cei doi fii Horaţiu Cigu şi Alin Pascal Cojocăriţa.
O familie în care muzica populară se află la loc de cinste, nu numai la nivel de pasiune, ci şi ca profesie, Ştefan Cigu şi Matilda Pascal Cojocăriţa fiind membri fondatori ai Orchestrei Profesioniste “Dor Românesc” din Bistriţa, ce fiinţează pe lângă Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, va fi prezentată în faţa întregii ţări.
Născut pe 22 aprilie 1950, în cartierul Sigmir al municipiului Bistriţa, Ioan Ştefan Cigu este un violonist de excepţie, cunoscut pentru măiestria sa, atât în ţară, cât şi în străinătate. Are o pregătire temeinică în domeniu, fiind absolvent al Liceului de Muzică, dar şi al Conservatorului, şi a cântat de la vârsta de 7 ani pe cele mai înalte scene ale lumii, este unul dintre artiştii care nu lipseşte la marile acţiuni de promovare a folclorului din Bistriţa şi Năsăud. Este prezent la festivalurile „Cerbul de Aur”, Mamaia, Callatis, De Ispas la Năsăud, festivalul de romanţe „Crizantema de Aur”, alături de orchestra profesionistă „Dor Românesc”, a Centrului Judeţean pentru Cultură, pe care o dirijează cu mult profesionalism, fiind aplaudat de milioane de români. Are imprimări radio, dar şi albume cu peste 300 de artişti valoroşi, dintre care 100 fac parte din tânăra generaţie. Fiind un bun cunoscător al creaţiei muzicale tradiţionale de pe plaiurile transilvane, Ştefan Cigu a adunat, cu osârdie şi dragoste, în volumul „101 jocuri bătrâneşti din Bistriţa-Năsăud”, apărut la Editura Arcade, vechi melodii instrumentale. Împreună cu soţia, Matilda Pascal Cojocăriţa, nume consacrat în folclorul românesc, şi cei doi feciori – Alin şi Horaţiu – absolvenţi ai Conservatorului, violonişti de excepţie si fiica Lavinia - profesoară de muzică la liceul din Bistriţa, au imprimat peste 200 de melodii, radio, dar şi pe albume: folclor, cântece de petrecere, cafe-concert, romanţe.
Duminica aceasta, de la 13.30, la “Gabi Firea Show” vor mai veni în platoul emisiunii pentru a-i fi alături maestrului Nicola, Agnes Toma, Ştefan Deaconiţa, Anca Ţurcaşiu, Mirela Pană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5