Deputatul Cristina Iurișniți spune Stop colectării de bani de la elevi, profesori sau părinți! Educația este gratuită!

În calitate de deputat al Uniunii Salvați România în Parlamentul României, am depus o completare la Legea Educației 1/2011 prin care se interzice pretinderea, oferirea sau strângerea de sume de bani destinate fondului școlii sau fondului clasei de către elevi, conducerea școlii, personalul didactic, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic.

            Articolul 32 alineatul 4 din Constituție spune clar că dreptul la învățătură este gratuit potrivit legii. Principiul constituțional al gratuității educației este încălcat în foarte multe unități școlare prin colectarea ilegală a fondului școlii sau al clasei. Astfel, se ajunge ca în anumite școli, plata de către părinți și elevi a fondului școlii să devină poate una dintre principalele surse de venit a unității școlare.

            Este profund nelegal și impardonabil ca elevilor sau părinților să li se impună să ofere bani pentru școală. Învățământul este gratuit, iar aceasta presupune că autoritatea publică locală este cea care trebuie să asigure surse suficiente de fonduri publice pentru școli. Evident, managementul școlii are obligația legală de a gestiona veniturile cu eficiență și economicitate, acordând tuturor destinațiilor de cheltuieli resurse suficiente. În spiritul egalității de șanse în privința accesului la educație, am susținut la nivel parlamentar demersul beneficiarilor actului educațional, reprezentați de către Consiliul Național al Elevilor.

            Interdicția din completarea USR nu va viza doar colectarea fondurilor de la părinți sau elevi; de foarte multe ori, profesorii sunt cei obligați de conducerea școlii să contribuie din veniturile lor proprii la achiziționarea materialelor didactice. Or, acest aspect relevă cât de insuficientă este finanțarea școlilor și cât de indiferente și neglijente sunt unele autorități publice locale când vine vorba de Educație.

            Respectarea unui minim procent de 6% din PIB pentru sistemul de învățământ este absolut esențială! De 30 ani politicienii nu au investit în Educație la modul unitar și sistemic, de 10 ani nu se respectă legea.

            Prin prezenta inițiativă legislativă, nerespectarea interdicției impuse va atrage o sancțiune contravențională între 1000 și 2000 de lei în sarcina subiectului de drept care oferă, pretinde sau strânge sume de bani pentru fondul școlii sau fondul clasei. Această sancțiune va fi constatată de ofițerii din Ministerul Afacerilor Interne la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice.

 

 

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

 

            Bistrița, 29 noiembrie 2020

 

Comentarii

29/11/20 14:30
Eugen

Mai ales că nici părinții și nici cadrele didactice nu au nici măcar o vagă idee cum s-au cheltuit banii. Foarte multe clase de elevi nu au primit nici măcar un burete de șters tabla în unul sau mai mulți ani școlari.

30/11/20 11:04
cititor

Stimata doamna si eu am avut copii si am fost presedinte de comitet de parinti. Se adunau acesti bani, ptr nevoile de gosodarire a clasei, ptr ca scoala nu are fonduri suficiente pentru desfasurarea in conditii normale a orelor de curs din scoala.
Pe acesti bani am zugravit anual clasa, am cumparat bureti, creta, culori... rechizite necesare procesului didactic... etc,... nicidecum sa se imbogateasca cadele profesorale...
Niciodata nu au fost obigatorii aceste " contributii " si cine a dat a dat si cine ba... ba... Doamnelor invatzatore ori diriginte , din banii mei personali, le luam cate un buchet de flori de ziua lor si de 8 martie... Ti-e ciuda cumva... ca dumitale nu-ti ia nimeni flori... cumva... ? Spne-mi ca vin io personal si-ti aduc un buchetzel, ca sa nu mai debitezi atatea prostii ... !
DA... SCOALA ESTE GRATIS, DAR SA AIBA CADRELE DIDACTICE ABSOLUT TOT CEEA CE ESTE NECESAR DESFASURARII IN BUNE CONDITIUNI A PROCESULUI DIDACTIC INCLASE, LA ORELE DE CURS. No... " pricepe " m'ata ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5