Deputatul Diana Morar: Bugetul pe 2021 este un buget curajos, cu cel mai mare procent din PIB alocat dezvoltării în ultimul deceniu!

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 este în consultare publică, urmând să ajungă apoi în Parlament pentru dezbatere și aprobare. Obiectivul principal este punerea bazelor unei creșteri economice solide, sănătoase, pentru perioada următoare.
Bugetul de stat pe 2021 a fost construit pentru impulsionarea creșterii economice, 4,3% fiind estimarea pe anul acesta. Investițiile vor crește până la 60,8 miliarde de lei, cu peste 7 miliarde de lei mai mult decât în 2020. Dezideratul este ca investițiile din fonduri europene să ajungă aproape de 60% din totalul investițiilor publice.
În 2021, veniturile la buget vor crește cu aproape 13% față de anul trecut, iar acest lucru se datorează și plăților pe care statul a acceptat să le amâne în 2020, pentru a nu pune presiune pe mediul privat.
Acolo unde este posibil, vor fi reduse cheltuielile, fără să fie afectate veniturile vreunei categorii sociale. Nu s-a pus și nu se pune problema reducerii salariilor sau pensiilor și nici cea a creșterii vreunei taxe, pentru scăderea deficitului urmând să se ia măsuri care să încurajeze creșterea economică sustenabilă.
Pensia primită în 2021 de fiecare pensionar este mai mare decât cea din cursul anului trecut. Concret, se menține creșterea punctului de pensie realizată în septembrie 2020, fapt pentru care în acest an bugetul de stat va suporta în plus 8 miliarde de lei pentru plata pensiilor. Acestea vor crește din nou de la 1 ianuarie 2022. Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în 2019 și 2020, din care nefolosite sunt vouchere de 2,4 miliarde lei, a fost prelungită până la finalul anului. Voucherele care urmau să fie emise în 2021 se raportează pentru anul viitor. Pe modelul european, studenții vor beneficia de 50% reducere la transport.
Traversăm o criză economică globală în urma pandemiei, astfel că vor fi luate măsuri de limitare a deficitului și de reducere a cheltuielilor publice. Tocmai de aceea, spre exemplu, vor fi aplicate soluții pentru reducerea cheltuielilor birocrației.
Bugetul pe 2021 este un buget curajos, cu cel mai mare procent din PIB alocat dezvoltării în ultimul deceniu, bazat pe o construcție economică reală, nu pe o cheltuire nesăbuită a banilor românilor.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5