Deputatul Diana Morar susţine proiectul prin care profesorii trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendaţi de la catedră

Profesorii care vor fi trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale vor fi suspendaţi de la catedră, potrivit unei iniţiative legislative a senatorului PNL de Timiș Alina Gorghiu. Acestei initiative I s-a alăturat şi deputatul Diana Morar.

„Am semnat pentru susținerea proiectului de lege depus de Alina Gorghiu, prin care se modifică și se completează Legea educației naționale cu o măsură suplimentară de protecție pentru elevi, având în vedere că au existat numeroase situaţii de săvârşire a unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale, în instituţii de învăţământ.

Astfel, contractul individual de muncă se suspendă de drept în situaţia în care cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti sau dacă faţă de cadrul didactic au fost dispuse reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”, a explicat parlamentarul PNL.

Potrivit acesteia, în situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, contractul individual de muncă se suspendă la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ.

„Trebuie să ne asigurăm că personalul didactic îşi desfăşoară activitatea profesională cu responsabilitate morală, decenţă, echilibru şi că acţiunile acestuia denotă respect faţă de prestigiul instituţiei de învăţământ şi faţă de profesie. Totodată, trebuie luate toate măsurile de precauţie şi de protecţie necesare pentru a evita tensiunile sau alte incidente, ţinând cont de sensibilitatea faptelor de care este acuzat cadrul didactic respectiv. Este important ca victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituţiei, în funcţie de speţă şi de datele acesteia, dacă se impune suspendarea raporturilor de muncă”, a adăugat deputatul Diana Morar.

 

 

Comentarii

08/02/21 12:57
Cititor

Pai da... Ne.mer.nicii, in loc sa " violeze dascalitzele " ... ei se " dau " la copilele minore... nesimtzitzii dr.acului !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5