Deputatul Iurişniţi propune schimbarea legii electorale: Vot electronic și alegerea primarilor în două tururi

 Deputatul USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, consideră că se impune modificarea legii electorale, pentru o mai bună participare la vot a alegătorilor şi, implicit, o creştere a reprezentativităţii  şi legitimităţii aleşilor. Potrivit acesteia, după acțiunea civică #Fără penali în funcții publice, USR urmează să lanseze, împreună cu societatea civilă, o altă inițiativă cetățenească care vizează schimbarea legii electorale și strângerea a 100 de mii de semnaturi, pentru modificarea legii electorale.

“Aceste inițiative au și rol educativ, de informare și conștientizare a opiniei publice! În special pentru cei care cred că politica e ceva murdar (nimic nou sub soare...) și pentru care nu merită să își bată capul! Când o majoritate reprezintă doar 20% din electorat, acea coaliție nu are legitimitate în fața cetățenilor. Votul electronic ar putea fi soluţia facilitării accesului la vot pentru toţi alegătorii, atât din România, cât și din Diasporă. De asemenea, sistemul ar putea avea ca efect creşterea participării la vot a tinerilor, a electoratului inactiv la ultimele alegeri (61% din populația cu drept de vot). Deocamdată, doar Estonia foloseşte votul electronic, unele cantoane din Elveţia şi francezii din străinătate.  Dacă la alții se poate, sigur s-ar putea și la noi dacă există voință și bună credință, un act cu atât mai necesar în anul Centenarului Marii Uniri, sau cu prilejul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România”, precizează deputatul Cristina Iurişniţi.

Parlamentarul bistriţean consider că Diaspora trebuie să aibă  o mai bună reprezentare în Parlament, nu doar 6 parlamentari, mai puțini decât are județul Bistrița-Năsăud. “Românii responsabili au nevoie de o lege electorală modernă, care să faciliteze accesul la vot! Prezența la vot e o responsabilitate civică care cere educație civică și juridică, deci cere timp! Pe termen scurt e nevoi de schimbarea legii electorale, îmbunătățirea și eficientizarea sistemului de vot prin corespondență, propunerea votului electronic și mai ales alegerea primarilor în două tururi de scrutin! USR a depus deja în Parlament câteva inițiative legislative de modificare a legii electorale: scăderea pragului electoral de 5% la 3% și îmbunătățirea sistemului de vot prin corespondență”, menţionează deputatul Cristina Iurişniţi. 

Comentarii

14/08/18 10:12
Nasaudean

Nici un VOT ELECTRONIC , ptr ca este o manareala marsava, lasata la indemana celor "smecheri la computere " ! Cel mai corect este ca :
1/. Cine doreste sa voteze, sa mearga la Primaria Locala si sa se inscrie pe tabelurile de vot ;
2/. Sa nu aiba voie sa voteze decat cei care efectiv locuiesc, traisc si muncesc in aceasta tzara si aici, acasa la ei, nu aiurea pe sub niste poduri din strainatati ;
3/. Raportarea rezultatului votarii, sa se faca la numarul inscris pe listele de vot si nu la toata populatia care are acest drept si pe care nimeni nu are o cifra exacta si viabila ;
4/. Cei care nu se prezinta la vot, sa nu se considere ca NEPREZENTATI , ci CA ABTINERI, sau NEUTRI , adica nu le pasa de politica si cine anume va guverna tzara, pentru ei fiind egal stanga ori dreapta ;
5/. Functiile sa fie ocupate direct proportional cu procentul obtinut la vot, astfel incat "Primus , secundus, tertius... etc.etc. etc. " peste tot sa fie ocupat in ordine descrescanda, indiferent din ce partide face parte, ptr ca administratia publica nu este una politica si una administrativa si din legile care guverneaza administratia, nicaieri nu rezulta ca cei implicati, au atributiuni politice.
6/. De aceia, alegerile sa fie inr-un singur tur de scrutin, fara sa cheltuim sume enorme inca odata si inca odata... pana convine cuiva anume, ca nu-i place lui cine iese la guvernare ;
7/. Sa fie incrimata orice actiune de protest politic, sa fie interzise actiunile de protest cu subiect politic si sa fie permise numai cele de natura sociala si administrativa . Cine vrea sa faca politica sa mearga la vot , nu sa urle ca descreieratul toata ziua pe drum ca teleleii si derbedeii de prin boscheti .
Stimata doamna, stiu ca nu va place cea ce va spun , nici Dvs celor de dreapta si nici celor de stanga, dar asta ar fi cel mai corect, cinstit si moral sa fie , asa ca sa intelegeti ca Romania, nu sunteti doar voi cei de dreapta , nici cei de standa... ci noi toti, in tot unitar si ca ne-am saturat pana peste masura de politicile voastre prin care ati distrus aceasta tzara, ne-ati distrus tinerii care dupa terminarea scolilor trebuie sa fuga din aceasta tzara care nu-i doreste , sa-si gaseasca un viitor printre straini .
Stau si ma intreb daca nu cumva de fapt asta este Programul Dvs politic de guvernare, pe care intentionati sa-l aplicati , adica DESFIINTZAREA ROMANIEI CA STAT NATIONAL ... (?) !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5