Descentralizarea sistemului sanitar, în dezbatere publică

Proiectul actului normativ pentru descentralizarea sistemului sanitar, prin care se va finaliza transferul spitalelor către administraţia locală se află publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ne-a precizat ministrul Sănătăţii Cseke Attila.

,, La ora aceasta pachetul legislativ pe descentralizare este afişat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi urmează să ne consultăm cu structurile asociative. Vor fi şi dezbateri publice, după care urmează să îl punem în circuitul de avizare la Ministerul Sănătăţii. Astăzi, legea este mult prea permisivă, ministrul Sănătăţii poate interveni doar în cazul directorilor numiţi interimar, nu avem dreptul de a interveni şi asupra directorilor care şi-au ocupat postul prin concurs, dar vom reglementa şi vom crea această situaţie, prin pachetul de descentralizare” , a precizat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. Potrivit lui Cseke Attila, prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. Astfel, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică.

,,Descentralizarea înseamnă şi că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent”, a spus ministrul.

După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile judeţene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5