PNL: Demisia lui Cseke era necesară, dar vine cu mare întârziere

Liberalii consideră că demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, era necesară, dar că ,,vine cu mare întârziere”, şi apreciază că sănătatea a devenit un teritoriu de dispute în Coaliţie, în prezent având câştig de cauză PDL.

,,Este intolerabil şi inacceptabil ca o rectificare bugetară care afectează domeniul sănătăţii să se facă fără avizul şi consultarea ministrului de resort. Acest lucru demonstrează dispreţul profund al Puterii faţă de sănătate. Au existat însă în ultimul an şi alte momente care ar fi impus o reacţie din partea ministrului şi chiar o demisie a acestuia”, comentează liberalii gestul ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, într-un comunicat de presă.

PNL precizează că ar fi apreciat gestul lui Cseke dacă s-ar fi produs ,,atunci când au fost scoşi cu forţa bolnavii pe targă, din spitalele care s-au închis peste noapte sau când medicii de familie au protestat faţă de subfinanţarea cronică”.

Liberalii susţin că sănătatea a ajuns teritoriul disputelor politice din cadrul coaliţiei de guvernare şi că, în acest moment, PDL a avut câştig de cauză.

,,Având în vedere declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu potrivit căruia, dacă ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu se înţeleg, unul dintre ei va trebui să plece, demisia lui Cseke Atilla demonstrează faptul că PDL a avut câştig de cauză. Din păcate, cei care au de suferit în urma acestor dispute sunt cetăţenii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit PNL, actuala putere nu a avut nici interesul, nici voinţa politică de a face ca sistemul sanitar să fie funcţional şi să ofere servicii de calitate şi a tratat cu cinism şi lipsă de responsabilitate domeniul sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a anunţat, joi, că a demisionat din funcţie, spune că acest demers nu este o problemă politică, ci una a lui, personală, subliniind că, în opinia lui, nu se ia în calcul ieşirea UDMR de la guvernare.

Cseke a explicat că motivul demisiei sale este faptul că nu a fost consultat în privinţa rectificării bugetare, pe care îl consideră "extrem de grav".

,,Rectificarea s-a făcut fără opinia şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii. Am făcut mai multe adrese către Ministerul Finanţelor, am solicitat săptămâna trecută şi o întâlnire, pentru a discuta despre rectificare, însă nu s-a întâmplat. Nu am primit răspuns la cererea de rectificare, nici măcar nu am fost consultat. Problema este de atitudine faţă de sistemul sanitar, o atitudine păguboasă potrivit căreia Sănătatea nu produce nimic, ci doar consumă. Această atitudine am văzut-o la Ministerul Finanţelor", a spus Cseke, care şi-a anunţat demisia într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit lui Cseke, bugetul Ministerului Sănătăţii nu a fost rectificat, practic, cu nimic, iar cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o oarecare măsură, ,,cu o anumită sumă”.

,,341 de milioane de lei sunt bani alocaţi prin Ministerul Sănătăţii, dar transferaţi direct la Casă pentru plata arieratelor, şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru continuarea eliberării medicamentelor compensate şi gratuite şi a medicamentelor din programele naţionale de sănătate”, a precizat Cseke.

Demnitarul a mai spus că demisia sa este înregistrată la cabinetul premierului şi că Emil Boc, dar şi colegii din UDMR, l-au rugat să rămână. El a adăugat că speră ca UDMR să desemneze un nou ministru şi că reforma sistemului trebuie să continue.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5