Despre trichineloză

Trichineloza este o infecţie cu un parazit numit Trichinella, apărută ca urmare a consumului de carne de porc infestată, insuficient gătită. Deşi poate fi tratată, trichineloza poate duce în unele situaţii la complicaţii grave, care pot pune în pericol viaţa Din cauza simptomelor care pot imita o banală toxiinfecţie alimentară – cum ar fi diareea, vărsăturile sau durerile de stomac –, infecţia cu Trichinella este adesea diagnosticată târziu, când tratamentul este mai complex, iar riscul de complicaţii este mai crescut. Cele mai afectate ţesuturi sunt cele musculare, de la nivelul limbii sau ochilor, sau zona intercostală, iar studiile arată că una din patru persoane infectate cu Trichinella prezintă inflamaţie la nivelul muşchiului cardiac.

Simptomele trichinelozei depind de mai mulţi factori, precum stadiul şi localizarea infecţiei, dar şi starea generală de sănătate a persoanei infectate. Unele persoane pot însă să nu prezinte deloc simptome, în timp ce altele pot avea manifestări grave.Trichineloza se manifestă în două etape:

·         iniţial, la 1-2 zile de la dezvoltarea infecţiei, simptomele includ:  greaţă, vărsături,diaree,  mâncărimi ale pielii, crampe abdominale,febră uşoară.

·          

·         ulterior, la 7-15 zile de la debutul infecţiei, apar manifestări mai severe, care semnalează extinderea infecţiei, cum ar fi: durerile musculare sau articulare, frisoane, slăbiciunea generalizată, oboseala, tusea, febra ridicată, durerile de cap, constipaţia, umflarea feţei, în special în zona ochilor,  sensibilitate la lumină.

 

·         în cazul în care larvele paraziţilor se extind la nivelul inimii, creierului sau plămânilor, pot apărea simptome grave, precum:  aritmie cardiacă, dificultăţi respiratorii, tulburări de echilibru sau de coordonare, crize epileptice, insuficienţă cardiacă sau chiar deces

Complicaţiile trichinelozei sunt rar întâlnite, dar pot include: nefrită, sinuzită, pneumonie, bronhopneumonie, miocardită, encefalită, meningită.

Principala cauză a trichinelozei este consumul de carne de porc infestată crudă sau gătită incorect. Animalele, la rândul lor, sunt infectate cu acest parazit din cauza alimentaţiei pe bază de carne crudă sau resturi alimentare care conţin Trichinella. Pe lângă porci, şi urşii, vulpile sau caii pot fi infestaţi cu acest parazit.Atunci când oamenii consumă carne de porc infestată, acidul din stomac dizolvă acea capsulă protectoare care acoperă larvele de Trichinella, moment în care acestea se răspândesc în intestine, sânge şi ţesuturi, se dezvoltă şi se reproduc, putând supravieţui în organismul uman chiar şi câţiva ani.

Trichineloza nu se transmite de la o persoană la alta!  Factorii de risc implicaţi în infecţia cu Trichinella sunt: gătirea incorectă a cărnii de porc (crudă, prăjită în sânge), achiziţionarea de carne de porc netestată şi din locuri neautorizate sanitar şi consumul de mezeluri procesate necorespunzător.

Cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei constă în prepararea corectă a cărnii de porc. Specialiştii recomandă gătirea cărnii de porc la cel puţin 71 de grade Celsius (în acesst scop este util un termometru pentru măsurarea temperaturii din interiorul bucăţii de carne) pentru a distruge toate larvele de Trichinella.O altă metodă de prevenire a trichinelozei constă în congelarea cărnii de porc la cel puţin minus 5 grade Celsius, pentru 20 de zile.Afumarea, sărarea şi gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella!De asemenea, se recomandă spălatul temeinic pe mâini după manevrarea cărnii de porc, precum şi igienizarea tocătoarelor, a cuţitelor şi a altor ustensile folosite pentru tranşarea acesteia. 

 De aceea, atunci cand sacrificam porcul,obligatoriu,trebuie efectuat examenul trichinoscopic al cărnii la orice dispensar veterinar sau laborator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor


       DSP  BN  Comp. de Prevenire a Sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5