A dispărut tragic, la Braşov, profesorul Petriucă Istrate din Nepos

Îmi aduc cu drag aminte de copiii mătuşii Carolina, soră cu mama.

Dintre verii mei, mulţi din ei aveau şcoli înalte şi mă bucuram când mama îl pomenea cu drag pe verişorul Petriucă, băiatul “mătuşii Carolina a noaste”, cum îi plăcea mamei să accentueze la pomenirea verişorului Petriucă, drag întregii familiei noastre.

Eram elev în primii ani de liceu la Năsăud. Verişorul Petriucă terminase facultatea de filologie din Cluj-Napoca. Ca elev la liceul “George Coşbuc”, am împrumutat cărţi de la biblioteca orăşenească din Năsăud. Verişorul meu m-a primit cu drag şi m-a îndemnat să frecventez, săptămânal, biblioteca.

…Anii au trecut, tulburător de repede. Am ajuns militar în termen la Făgăraş. În perioada primului meu concediu am mers cu o ocazie până la Braşov.

Era iarnă cu zăpadă mare ca în vremea copilăriei. Vărul meu cu familia lui locuia într-un bloc din spatele gării braşovene. Ne-am bucurat mult de minutele întâlnirii. Au venit anii când am devenit student. Deşi am făcut facultatea la filologie, iarna, în vacanţă eram pe pârtiile de schi de la Predeal, Sinaia sau la Poiana Braşov. Mergeam cu drag mai ales la Braşov, unde ştiam că mă voi întâlni cu verişorul Petriucă Istrate. În ultimul timp vărul meu a ocupat funcţia de preşedinte a comitetului de cultură Braşov. Într-o iarnă m-a trimis să vizionez filmul, de lung metraj “Sunetul Muzicii”. Şi azi îmi aduc cu drag aminte de acel minunat film. Văru meu se ocupa mult cu forme şi idei legate de cultura Braşovului. Aşa au reapărut “Junii” o mândrie a Braşovului, dar şi a întregii ţări.

Într-o iarnă a avut loc la Braşov, festivalul “Cerbul de Aur”. Prin verişorul Petriucă, dar mai ales prin soţia vărului, frumoasa învăţătoare, bistriţeancă Livia Istrate, am reuşit să vizionez acel minunat spectacol: l-am văzut pe Dan Spătaru şi pe mulţi actori. Vărul meu mi-a cumpărat o carte cu toţi actorii prezenţi la teatrul din Braşov din acea vreme trecută dar neuitată. Liviuţa, soţia lui Petriucă a încetat din viaţă, fetiţa familiei Istrate a plecat în Statele Unite. Verişorul Petriucă a ieşit la pensie, deşi scria mereu şi nu se da bătut. La Paşti, anul acesta, verişorul Petriucă Istrate a ars precum o lumânare vie, viaţa lui oprindu-se spre jalea şi durerea unei lumi.

Dumnezeu să te ierte, Petriucă, drag şi scump şi sufletul să-ţi fie binecuvântat.

Verişorul tău drag,

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5