DJ 172D…povestea unui drum de 2, 2 milioane de lei, fără contract, facturi şi recepţie de lucrări

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a cheltuit 2, 2 milioane de lei, fără contract, facturi şi recepţie de lucrări, scrie săptămânalul ADS Bistriţa.

Potrivit publicaţiei, sectorul de pe Valea Ilvelor, DJ 172D , a fost reabilitat în noiembrie 2009 de SC Lucrări, Drumuri şi Poduri (LDP), firmă subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în baza unei simple comenzi verbale.

Toată lucrarea a costat 2,2 milioane de lei, iar la finalizarea lucrărilor nu a existat nicio recepţie, nicio confirmare de plată din partea beneficiarului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Mai mult, comanda a fost încredinţată fără licitaţie.

Ordinul verbal, care a ţinut loc de contract, a fost dat de preşedintele Consiliului judeţean, Liviu Rusu, în vara anului 2009, la recepţia unui alt tronson din acelaşi drum, reabilitat tot de LDP.

,,Liviu Rusu mi-a spus atunci, în prezenţa deputatului PDL Ioan Oltean: nu-ţi retragi oamenii şi lucrezi mai departe”, a povestit pentru ADS Bistriţa, Liviu Ciupe directorul din acea vreme a LDP B-N, pensionat medical în aprilie 2011.

Toată harababura aceasta a fost descoperită la finele anului trecut de inspectorii Curţii de Conturi, care au cerut extinderea cercetărilor pentru stabilirea prejudiciului, iar, între timp, a fost organizată o licitaţie şi lucrările.

Raportul Curţii de Conturi dat publicităţii în aprilie 2010 precizează următoarele:

,,Au fost efectuate lucrări de reabilitare a unui tronson de drum, pe DJ 172 D Ilva-Mică - limită de judeţ Suceava, pe tronsonul km 21+050 – 22+950, fără a avea la bază un contract încheiat cu beneficiarul. Prejudiciul stabilit este de 2.181.021 lei”, se arată în raportul postat pe site-ul Curţii de Conturi a României.

Între timp, Consiliul Judeţean a organizat o licitaţie chiar în timpul controlului Curţii de Conturi şi a plătit lucrarea, în decembrie 2010.

Ciupe susţine însă, că licitaţia organizată la un an după terminarea lucrărilor nu a fost totuşi ilegală.

,,Dacă ar fi câştigat altcineva şi nu LDP, le-am fi facturat lucrările. Oricum, noi am realizat doar 70% din lucrări şi atât ni s-a plătit”, mai spune Liviu Ciupe.

Aşa cum era de aşteptat, replica CJ lipseşte şi va lipsi cu desăvârşire, este un modus vivendi al actualei conduceri, dar şi inspectorii Curţii de Conturi o lasă mai moale cu declaraţiile, mai ales că LDP a atacat raportul Curţii de Conturi făcut la Bistriţa.

Contactaţi de ADS Bistriţa, aceştia au precizat:

,,Am înţeles că lucrarea a fost plătită în cele din urmă. Deci, abaterea există, dar nu mai este prejudiciu acum”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5