S-au aliniat astrele la Consiliul Judeţean

Armonie deplină. Aşa s-ar putea caracteriza atmosfera de la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Aleşii, indiferent de culoarea politică, nu şi-au mai aruncat vorbe de duh, ironii şi alte cele. Până şi preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, a fost suspect de deschis propunerilor făcute de Opoziţie. La reuniunea de luni s-a înregistrat şi o premieră: o propunere făcută de un liberal, chiar de Dorin Popescu, a trecut la vot.

Gestiunea depozitului ecologic de la Tărpiu va fi delegată prin concesionare

Consilierii judeţeni au aprobat înfiinţarea şi delegarea gestiunii Serviciului Public de Management şi Operare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Tărpiu. Practic, un operator privat, care-şi va adjudeca licitaţia care va fi lansată în perioada următoare pe SEAP, va gestiona tot ceea ce se întâmplă la depozitul ecologic de la Tărpiu, aşa cum îl denumeşte mai toată lumea.

În fapt, obiectul concesionării este operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu (comuna Dumitra) – staţia de sortare, staţia de compostare şi depozitul de deşeuri, dar şi monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise definitive de la Bistriţa, Sângeorz Băi şi Năsăud, în schimbul unei redevenţe. Durata contractului va fi de 20 de ani, de la data intrării în vigoare a contractului.

Aleşii judeţeni au avut de optat între două variante de redevenţă, fie prin stabilirea cuantumului acesteia în funcţie de valoarea estimată a investiţiilor ulterioare, fie prin stabilirea unei ponderi de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune. Mai mult, social-democratul Doru Ciocan a propus ca redevenţa să fie un criteriu distinct de atribuire a contractului.

Finalmente, s-a ajuns la soluţia financiară propusă de liberalul Dorin Popescu. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va primi o redevenţă de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 euro/an. Fondurile primite ca redevenţă – estimate la cel puţin 5 milioane euro în 20 ani - vor fi direcţionate pentru amenajarea altor celule ale depozitului de la Tărpiu, pentru realizarea unor investiţii de gaz, dar şi pentru construirea unei staţii de tratare mecano-biologică.

De fapt, perioada totală de viaţă estimată pentru depozit este de aproximativ 20 ani, din care prima celulă – cea care va fi recepţionată până la finele lunii noiembrie – are o durată de …depozitare de 5-6 ani. La Tărpiu, ar urma să fie înmagazinate peste un milion de metri cubi de deşeuri, din care prima celulă are o capacitate de 310.000 metri cubi deşeuri.

Această procedură este organizată în cadrul proiectului “Sistem integrat al deşeurilor solide în Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, a cărui valoare eligibilă a este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, restul de 2% reprezentând contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale.

Protocol de colaborare între CJ şi LDP pentru “lucrări istorice”

Aleşii judeţeni au adoptat, în unanimitate, protocolul de colaborare deja parafat între Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi SC lucrări Drumuri şi Poduri SA Bistriţa, în vederea finalizării unor lucrări de drumuri.

Proiectul de hotărâre a venit pe fondul unui control al Curţii de Conturi derulat în 2010 la Consiliul Judeţean. În raportul de audit s-a menţionat că modul de derulare a unor investiţii de infrastructură rutieră, numai în baza unei hotărâri a CJ din 1998 (când Regia de drumuri s-a transformat în societate comercială şi a preluat şi toate lucrările) este neconformă. “Lucrările istorice” care mai aveau puţin şi erau preluate în Patrimoniul UNESCO, vorba lui Anton Vlad, şi-au urmat mersul, în funcţie de banii alocaţi, probleme erau doar cu deconturile.

În baza acestui protocol, CJ va încheia cu LDP contracte pentru investiţiile care au mai rămas de finalizat, urmând să fie actualizată şi valoarea lucrărilor, a precizat directorul general al SC LDP SA, Lucian Cherecheş.

Vizate sunt lucrările de amenajare şi consolidare a DJ 172 C , între Josenii Bârgăului şi Ilva Mică, pe DJ 173, între Ocniţa şi Milaş, dar şi pe DJ 171, tronsonul Lunca Borlesei-Borleasa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5