Depozitul ecologic de la Tărpiu, gestionat de o firmă din Prahova

SC VITALIA Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL din Boldeşti Scăeni, judeţul Prahova, şi-a adjudecat contractul de „Delegare prin Concesionare a Gestiunii Serviciului Public de Management și Operare a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor Tărpiu”. Potrivit presei centrale, firma este controlata de Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

Contractul va fi semnat de către președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și reprezentanții firmei contractoare, mâine, în sala de ședințe a Palatului Administrativ.

A trecut mai bine de un an de la recepţionarea depozitului ecologic, care a rămas nefuncţional, tocmai pentru că nu a fost stabilit operatorul. Nu mai puţin de opt firme şi-au transmis ofertele, dar procedura de evaluare a fost una destul de greoaie.
În fapt, obiectul concesionării este operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu (comuna Dumitra) – staţia de sortare, staţia de compostare şi depozitul de deşeuri, dar şi monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise definitive de la Bistriţa, Sângeorz Băi şi Năsăud, în schimbul unei redevenţe. Durata contractului va fi de 20 de ani, de la data intrării în vigoare a contractului.

La vremea când a fost aprobată documentaţia de atribuire, s-a decis că, anual, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va primi o redevenţă de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 euro. Fondurile primite ca redevenţă – estimate la cel puţin 5 milioane euro în 20 ani – ar urma să fie direcţionate pentru amenajarea altor celule ale depozitului de la Tărpiu, pentru realizarea unor investiţii de gaz, dar şi pentru construirea unei staţii de tratare mecano-biologică.

De fapt, perioada totală de viaţă estimată pentru depozit este de aproximativ 20 ani, din care prima celulă – cea care este construită – are o durată de …depozitare de 5-6 ani. La Tărpiu, ar urma să fie înmagazinate peste un milion de metri cubi de deşeuri, din care prima celulă are o capacitate de 310.000 metri cubi deşeuri.

Această procedură este organizată în cadrul proiectului “Sistem integrat al deşeurilor solide în Bistriţa-Năsăud”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, a cărui valoare eligibilă a este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, restul de 2% reprezentând contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale.

Ce se întâmplă la Tărpiu
Odată ce vor intra pe poartă, maşinile care transportă gunoiul vor fi cântărite. Deşeurile mixte, compactate, ajung în depozitul ecologic; deşeurile colectate selectiv – hârtie/carton, sticlă şi PET-uri - vor fi preluate de staţia de sortare, cu o capacitate de 13.000 tone/an; nu în ultimul rând, “deşeurile verzi” vor merge spre staţia de compostare, unde vor fi transformate în gunoi, careva fi ulterior valorificat ca îngrăşământ în agricultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5