Primele maşini cu deşeuri au fost descărcate în depozitul ecologic
Prima maşină cu deşeuri menajere, de la Năsăud, a intrat pe poarta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu, fiind descărcată, cu ceva emoţii. Practic, depozitul ecologic a devenit operaţional, după ani şi ani, chiar dacă acum „gunoaiele” sunt depuse aşa cum le trimitem din gospodării, cu de toate.
După ce vom avea şi un operator unic la nivel de judeţ, iar bistriţenii vor pune selectiv în containere hârtia, sticla, materialele plastice, deşeurile menajere, de-abia de atunci vom putea vorbi de un sistem integrat de management al deşeurilor municipale în Bistriţa-Năsăud.
La inaugurarea oficială, au participat staff-ul Consiliului Judeţean şi al Instituţiei Prefectului, şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ, primari şi oameni de afaceri din domeniul salubrizării. Gazde sunt, pentru două decenii de acum înainte, reprezentanţii firmei SC VITALIA Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL din Boldeşti Scăeni, judeţul Prahova, deţinută de Octavian Morariu.
Radu Moldovan: Mai avem un hop, licitaţia pentru operatorul de colectare a deşeurilor
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat, la debutul evenimentului, că este un moment extrem de important pentru judeţul nostru.
„Primele maşini cu deşeuri menajere pot să intre în depozitul de la Tărpiu. Este un proiect important, derulat cu foarte multe greutăţi şi obstacole, dar sunt bucuros că am reuşit astăzi la final. (…) Licitaţia a fost câştigată în decembrie anul trecut, contestată la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, atacată în instanţă la Curtea de Apel Cluj, dar în momentul de faţă sunt finalizate toate procedurile”, a declarat preşedintele Moldovan.
Acesta a reiterat faptul că la Tărpiu a fost construită doar prima dintre cele patru celule în care vor fi depozitate deşeurile din Bistriţa-Năsăud, dar investiţia va fi suportată în continuare de operatorul din Prahova. „Durata medie de viaţă a unei celule este între patru şi şapte ani. Depinde care vor fi soluţiile agreate în continuare şi dacă vom continua să construim celelalte celule sau tehnologiile moderne ne vor pune în situaţia de a putea folosi această celulă, iar deşeurile să fie transformate în energie”, a punctat Radu Moldovan.
Acesta a ţinut să mulţumească primarului comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, localitate care a pus la dipoziţie terenul pentru edificarea depozitului, dar şi celorlalţi edili din judeţ care au ajunns la consens pentru deblocarea implementării proiectului.
Mai este „un hop”, spunea preşedintele CJ, şi anume finalizarea procedurii de achiziţii publice pentru stabilirea operatorului care va colecta deşeurile de pe raza întregului judeţ. Licitaţia a fost suspendată temporar, din cauza multor contestaţii şi cu rost şi fără rost, în 29 martie fiind preconizată deschiderea ofertelor. Cel mai probabil, la vară se va şti şi firma câştigătoare…
Până atunci, toţi operatorii din judeţ sunt obligaţi, chiar sub monitorizarea Gărzii de Mediu, să transporte deşeurile la Tărpiu.
Prefectul Ţintean propune folosirea deşeurilor în termoficare
Prefectul Ioan Ţintean, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, a ţinut să felicite Consiliul Judeţean pentru că ”într-un final mult aşteptat de toţi bistriţenii şi de reprezentanţii instituţiilor şi a unităţilor administrativ-teritoriale s-a dat în folosinţă acest depozit pentru deşeurile menajere”.
Ţintean şi-a exprimat mulţumirea şi faţă de faptul că „acele dispute interminabile privind soluţia depozitării gunoaielor a luat sfârşit în judeţul nostru”, sperând că „de aici înainte, în judeţul Bistriţa-Năsăud, va fi ordine şi linişte pe această problemă”.
„Aştept cu nerăbdare să văd şi prima groapă de incinerare. Dacă judeţul Bistriţa-Năsăud a făcut primul pas şi este printre primele judeţe din ţară cu depozit ecologic, de ce nu putem să aducem probabil şi o firmă care să incinereze şi să producem prin cogenerare apă caldă şi curent aşa cum se face în multe oraşe din Europa. Asta ar însemna cu adevărat integrarea judeţului nostru în Europa”, a transmis prefectul judeţului.
Mesajul Vitalia: Un judeţ mult mai curat!
Răzvan Trocan, administratorul firmei care va opera la Tărpiu - SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor – a declarat că şi pentru operator este o provocare ceea ce se va întâmpla la Tărpiu.
„Aşa cum am făcut faţă şi la alte provocări în domeniul acesta, e frumos să mergi mai departe. În numele companiei, mulţumesc instituţiilor locale din Bistriţa, Consiliului Judeţean. Sperăm ca începutul acestei activităţi să aducă mai multă curăţenie la dumneavoastră şi mecanismul prin care deşeurile se elimină să fie înţeles de toată lumea. E o investiţie mare pe care Consiliul Judeţean a făcut-o şi era mult prea necesară în judeţ la dumneavoastră”, a precizat administratorul Vitalia.
În completare, directorul operaţional al SC Vitalia, Felix Prisecariu, a explicat că până în prezent un număr de 14 firme care colectează deşeuri în judeţul Bistriţa-Năsăud au semnat contractele pentru a depozita la Tărpiu. „Cei care vor să facă, într-adevăr, într-o manieră civilizată, depozitarea deşeurilor sunt invitaţii noştri”, a completat Prisecariu.
***
Lucrările la depozitul de la Tărpiu au debutat în martie 2010 şi au fost executate de Iridex Group Construcţii SRL Voluntari, consultanţa fiind asigurată de Eptisa România. Investiţia în valoare de circa 49 milioane lei, fără TVA, a fost recepţionată în noiembrie 2011, cu promisiunea că va fi operaţională în termen scurt.
***
SC VITALIA Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL din Boldeşti Scăeni, judeţul Prahova, şi-a adjudecat contractul de „Delegare prin Concesionare a Gestiunii Serviciului Public de Management și Operare a Centrului Integrat de Management al Deşeurilor Tărpiu”.
Obiectul concesionării este operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu (comuna Dumitra) – staţia de sortare, staţia de compostare şi depozitul de deşeuri, dar şi monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise definitive de la Bistriţa, Sângeorz Băi şi Năsăud, în schimbul unei redevenţe.
Durata contractului este de 20 de ani, de la data intrării în vigoare a contractului. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va primi o redevenţă de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 euro. Fondurile primite ca redevenţă, dar şi impozitul pe profit se vor constitui într-un fond de dezvoltare pentru construcţia altor celule ale depozitului de la Tărpiu, pentru realizarea unor investiţii eco.
Tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării este de 42,82 lei (fără TVA)/tonă. Pentru deşeurile biodegradabile care vor fi compostatetariful este de 0.10 lei, în timp ce pentru deşeurile reciclabile colectate separat în vederea sortării, tariful este tort de 0,10 lei/tonă.
Odată ce intră pe poartă, maşinile care transportă gunoiul sunt cântărite. După ce vom avea operatorul unic, traseul va arăta cam aşa: deşeurile mixte, compactate, ajung în depozitul ecologic; deşeurile colectate selectiv – hârtie/carton, sticlă şi PET-uri - vor fi preluate de staţia de sortare, cu o capacitate de 13.000 tone/an; nu în ultimul rând, “deşeurile verzi” vor merge spre staţia de compostare, cu o capacitate de 12.000 tone/an, unde vor fi transformate în gunoi, care va fi ulterior valorificat ca îngrăşământ în agricultură.
Citiţi şi:
- Depozitul ecologic de la Tărpiu, gestionat de o firmă din Prahova
- Din 18 februarie, toate maşinile de gunoi merg la Tărpiu
- Ioan Ţintean este profund nemulţumit de activitatea Vitaliei de la depozitul ecologic de la Tărpiu
- VESTE PROASTĂ: Depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu AR PUTEA FI SISTATĂ? Supercom este datoare Vitaliei cu 1,2 milioane de lei
- A fi… sau a nu fi deschis la termen? Iată întrebarea care se pune!
Comentarii
Trebuie mentionat ca fostul primar Vasile Moldovan a fost director de proiect cu finantare europeana (POS-Mediu) intitulat "Sistemul de management integrat al deseurilor", care a fost primul proiect de acest fel finalizat din tara.
Deşi a muncit doi ani şi jumătate ca şi manager la aceast proiect Vasile Moldovan nu a fost invitat astăzi la inaugurarea oficială a depozitului ecologic. Fostul manager nici măcar nu ştia că de astăzi se fac transporturi de gunoaie la Tărpiu.
Inca o dovada de "neam prost" din partea chelnerului Raducu.
Adaugă comentariu nou