Ioan Ţintean este profund nemulţumit de activitatea Vitaliei de la depozitul ecologic de la Tărpiu
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a ieşit astăzi public şi a criticat în termeni duri activitatea SC Vitalia SA de la depozitul ecologic de la Tărpiu.
Ioan Ţintean a explicat faptul că este profund nemulţumit de „mersul modernizării promise de Vitalia în urmă cu şase luni la depozitul ecologic de la Tărpiu. Din punctul meu de vedere, programul lor de retehnologizare este sub aşteptări. Din aceste motive, mă gândesc foarte serios să atenţionez oficial Vitalia şi să întreb dacă au posibilităţi de a face ceea ce au promis, dacă sunt capabili din punct de vedere financiar de-a finaliza proiectul de management al deşeurilor implementat de Consiliul Judeţean şi derulat de această firmă”, susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
Ţintean a remintit faptul că există în contract o clauză prin care Vitalia se obligă să retehnologizeze sistemul de separare a fracţiei umede de cea uscată, iar „dacă cetăţenii din Bistriţa-Năsăud au înţeles şi au început să colecteze separat deşeurile menajere, cei de la Vitalia nu au ţinut pasul cu noi, pentru că nu au achiziţionat încă cele două staţii de separare (…) Ei tot aduc acele utilaje: îmi tot spuân, domnule vicepreşedinte săptămâna viitoare instalăm utilajul, dar, până la această dată, nu avem decât promisiuni”.
În acest context, Ioan Ţintean a precizat că în maxim 30 de zile va face o adresă scrisă spre conducerea Vitaliei de la Bucureşti, document în care Executivul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud va cere Vitaliei să răspundă oficial dacă are bani pentru modernizarea depozitului de la Tărpiu.
Centrul de depozitare de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi, în patru celule. Prima celulă, operabilă, are o durată de viaţă de 5-6 ani, o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha. Construcţia celorlalte trei celule va începe în 2015, 2021 respectiv 2026. Staţia de sortare (capacitate de 13.000 de tone pe an) permite sortarea diferitelor tipuri de deşeuri din ambalaje pe diferite componente. Staţia de compostare a deşeurilor (1,4 ha) are o capacitate de 12.000 de tone pe an şi cuprinde o zonă de compostare, una de maturare şi una de stocare, tehnica de compostare utilizată fiind compostarea în brazdă.
În afară de spaţiul de stocare finală a deşeurilor, depozitul ecologic include un sistem de management al apei, o staţie de tratare a levigatului, un sistem de colectare a gazului şi ardere cu faclă, o clădire administrativă, o cabină prevăzută cu pod de cântărire, atelier auto, parcări şi facilităţi conexe.
Depozitul de la Tărpiu va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia celorlalte trei celule. Vitalia a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă la tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, la tarifele pentru preluarea deşeurilor biodegradabile în vederea compostării oferta a fost de 0,10 lei/tonă, acelaşi fiind şi tariful de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării.
Citiţi şi:
- VESTE PROASTĂ: Depozitarea deşeurilor menajere la Tărpiu AR PUTEA FI SISTATĂ? Supercom este datoare Vitaliei cu 1,2 milioane de lei
- Ioan Ţintean: La Tărpiu încep să se mişte lucrurile. O parte din utilajele pentru selectarea deşeurilor au ajuns şi urmează să fie instalate
- Ioan Ţintean: Indiferent cine este directorul Vitalia Bistriţa, noi aşteptăm să continue modernizarea şi retehnologizarea Centrului de management integrat de deşeuri de la Tărpiu
- Vitalia începe selectarea mecano-biologică a deşeurilor menajere din judeţul Bistriţa-Năsăud: 25% dintre deşeuri vor fi selectate automat
- Război deschis pe tema deşeurilor între Consiliul Judeţean şi Vitalia. Procese, despăgubiri şi atacuri şi partea opoziţiei. Citeşte o anchetă în acest caz!
Adaugă comentariu nou